Wachtwoord van je Mac vergeten?

Stel je hebt net een uitstekende vakantie achter de rug. Je hebt heerlijk je hoofd leeg kunnen maken, de batterijtjes zijn weer opgeladen en je wilt even kijken of je Mac het nog doet. Plotseling blijkt dat je hoofd wel heel erg leeg is geraakt, want je kunt je het wachtwoord niet meer herinneren. Je hebt het nergens opgeschreven, dus je bent het echt kwijt. Wat nu?

Apple heeft een aantal wijzigingen aangebracht in het gebruik van Mac wachtwoorden en Apple ID’s. Daarom is dit artikel opnieuw bewerkt voor OS X 10.10 en hoger (El Capitan).

In OS X zitten een aantal methodes ingebouwd om je te helpen. We beschrijven een paar scenario’s.

1. Volg de aanwijzingen

Je Mac kan je een paar hulpmiddelen aanreiken.

wachtwoord vergeten: volg de aanwijzingen via het pijltje

Sinds OS X Lion kun je je wachtwoord herstellen met je Apple ID. Dat moet je apart instellen bij je gebruikersaccount. Heb je dit ingesteld en/of je hebt een paar hints voor jezelf ingegeven die je moeten helpen om je wachtwoord te achterhalen, dan zie je in het wachtwoord veld een pijl of een vraagteken. Klik je hierop, dan krijg je een keuze optie:

  • geef de wachtwoord aanwijzigingen
  • log in met je Apple ID (zie scenario 2)

Wachtwoord vergeten: je Mac geeft aanwijzingen

Zie je dit pijltje niet, dan heb je niets ingesteld op deze punten.

2. Inloggen met je Apple ID

Sinds Yosemite is heb je standaard de mogelijkheid om je Apple ID te gebruiken om in te loggen. Heb je je Mac gekocht met Yosemite, dan heb je tijdens het in gebruik nemen waarschijnlijk standaard toestemming gegeven om met je Apple ID in te loggen. Het voordeel van deze methode is dat je maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden (en te resetten).

Apple geeft aan dat je Apple ID belangrijk is en gaat er van uit dat je hier zorgvuldig mee om gaat. Je gebruikt je Apple ID immers ook voor aankopen en je Apple ID speelt een cruciale rol in de beveiliging van je iApparaten.  Kortom: Apple ziet je Apple ID als de belangrijkste toegang tot al je apparaten en heel Apple’s eco systeem.

In dat geval zie je het volgende scherm:

Mac-wachtwoord-vergeten-013
Ga naar de site appleid.apple.com/nl om je wachtwoord te resetten.

Is je Mac ouder, dat wil zeggen dat er oorspronkelijk een oudere OS X versie was geïnstalleerd, dan is er een aparte optie om je Apple ID te gebruiken om je wachtwoord te resetten die dan wel aangevinkt moet zijn.

In dat geval zie je het volgende:

Mac-wachtwoord-vergeten-010

Is jouw Mac gekomen met Yosemite en je hebt er voor gekozen om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om in te loggen met je Apple ID en je hebt geen tips ingegeven, dan zul je naar de volgende scenario’s moeten kijken.

3. Inloggen met een apart Beheerder account

Heeft jouw Mac een apart account voor een beheerder, log dan in op je Mac met dit Beheerder account.

Wanneer is er een apart beheerdersaccount?
Dat is bijvoorbeeld het geval als je over een Mac beschikt van je werkgever, of als je je Mac deelt met iemand anders, die een apart account heeft.

Ga vervolgens naar Systeemvoorkeuren / Gebruikers en groepen.

wachtwoord vergeten: maak een nieuw wachtwoord aan

Klik op het sleutelhanger symbool linksonder en geef het administrator wachtwoord om de sleutelhanger te ontgrendelen.

Klik vervolgens op de betreffende gebruiker en kies: Stel wachtwoord opnieuw in (Reset password). Tip: Geef een wachtwoord hint voor de betreffende gebruiker.
In Yosemite wordt de wachtwoord hint niet meer automatisch gegeven. Daarvoor moet eerst een aparte setting worden geactiveerd. Dat doe je via de inlogopties:

wachtwoord resetten: geef een wachtwoord hint

Deze optie staat sinds Yosemite standaard op uit.

Let er op dat in dit scenario het wachtwoord van de Sleutelhanger niet automatisch mee wordt gereset. Heb je geen mogelijkheid meer om het oorspronkelijke wachtwoord te achterhalen, dan zul je al je wachtwoorden opnieuw moeten ingeven, tenzij je gebruik maakt van een Sleutelhanger in de Cloud.

4. Gebruik Systeemherstel (Recovery modus)

Heb je Filevault ingesteld, sla deze optie dan over.

Heb je niet de mogelijkheid om je Apple ID te gebruiken dan is er de mogelijkheid om je wachtwoord te resetten via Systeemherstel. Maar de functie is niet direct zichtbaar.

Om in Systeemherstel te komen, hou je tijdens het opstarten gelijktijdig de Command en de R toets ingedrukt totdat je het Apple logo ziet. De computer start nu op in Systeemherstel of Recovery mode:

Kies vervolgens voor Hulpprogramma’s in de Menubalk en kies Terminal en type: resetpassword.
Je krijgt nu het volgende scherm:

wachtwoord resetten via de terminal opdracht: resetpassword

Selecteer de betreffende gebruiker en voer het nieuwe wachtwoord in.
Tip: geef ook een wachtwoord hint in.

Als je niet in Herstelmodus komt:

Controleer eerst of je de toetsen goed hebt ingedrukt. Apple geeft aan de je de toetsen moet indrukken nadat je de “gong” hebt gehoord. Die hoor je niet altijd, bijvoorbeeld als je het geluid hebt uitgezet. Bovendien ben je vaak net te laat omdat het opstarten vanaf een SSD schijf heel snel gaat. Probeer dan de toetsen eerst in te drukken voor je je Mac aanzet. Hou ze desnoods net zo lang vast dat je zeker weet dat je ook echt in de Herstelmodus komt.

Mocht het dan nog niet lukken, dan kan het zijn dat jouw Mac niet (meer) beschikt over een Herstelpartitie. Elke Mac beschikt standaard over een Herstelpartitie, maar het kan zijn dat die ergens in tijd verwijderd is.

In dat geval kun je gebruik maken van een Herstelschijf (zie hier hoe je die kunt maken). Heb je geen Herstelschijf/stick dan zul je een andere Mac moeten opzoeken om er 1 te maken.

5. Filevault

Heb je Filevault ingeschakeld, dan werkt optie 4 niet.

Bij de nieuwste Macs (sinds Yosemite) wordt tijdens het in gebruik nemen, gevraagd of je je schijf met je Apple ID mag ontgrendelen. In dat geval zou je met optie 1 al gered moeten zijn.

Gebruikte je Filevault al eerder, dan heb je een herstelcode gekregen met de instructie om die goed te bewaren. Kun je dit niet vinden maar heb je er voor gekozen om de code in bewaring te geven bij Apple, dan moet je contact opnemen met de Supportafdeling van Apple.

Kies nu voor de optie “opnieuw instellen met de herstelcode”.

Zo: je bent weer baas in je computer. Bijna, maar net niet helemaal.

One more thing…

OS X bergt al je wachtwoorden op in de Sleutelhanger / Keychain: websites, mail, chat, facetime, Facebook, Twitter etc.  Log je in op 1 van deze services, dan haalt OS X automatisch het juiste wachtwoord uit je Sleutelhanger.

De Sleutelhanger is gekoppeld, gesynchroniseerd, met je accountgegevens. Zodra je inlogt met de juiste accountgegevens, zal normaal gesproken, de bijhorende Sleutelhanger ook geopend worden.

Heb je echter je wachtwoord moeten resetten met 1 van de bovenstaande scenario’s, dan is je Sleutelhanger niet meer in-sync en niet meer te openen.

OS X zal een nieuwe sleutelhanger aanmaken en je zult vervolgens alle wachtwoorden opnieuw moeten invoeren. Gebruik je Sleutelhanger in de Cloud, dan kun je dit opnieuw activeren en komen de meeste wachtwoorden weer in de Sleutelhanger.

Er is geen manier om de Sleutelhanger te bewegen de opgeslagen wachtwoorden vrij te geven, tenzij je alsnog het oorspronkelijke wachtwoord in geeft. Dan is de Sleutelhanger opnieuw gekoppeld aan je account. Ook bij Apple zijn ze niet in staat om de Sleutelhanger open te breken. Weet je het oorspronkelijke wachtwoord niet te achterhalen, dan zit er niets anders op dan een nieuwe Sleutelhanger aan te maken.

Tips

Tip 1: Er is geen betere manier om je wachtwoord te onthouden, dan door het te gebruiken. Dwing jezelf om elke keer in te loggen op je computer. Ook al ben je de enige gebruiker. Dan komt het wachtwoord vanzelf “in je vingers”.

Tip 2: Maak een apart Beheerderaccount aan. Dan heb je een backup.

Tip 3: Gebruik sterke wachtwoorden. OS X geeft bij het invoeren van een wachtwoord een Sleutelsymbool. Dit geeft toegang tot een wachtwoord generator. Je kunt hier een wachtwoord laten genereren op basis van een paar opties. Je kunt gelijk een indicatie krijgen van de sterkte van je wachtwoord.

Tip 4: Gebruik je Apple ID en wees zuinig op het wachtwoord. Het Apple ID is één van de belangrijkste onderdelen van het Apple eco systeem. Het geeft toegang tot alle diensten van Apple en ook al je apparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent *