10 tips om betere foto’s met je iPhone te maken

De camera’s in onze iPhone’s hebben een dramatische ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen jaren. Toen de iPhone voor het eerst op de markt werd gebracht, dat is nu op de kop af 10 jaar geleden, zat er weliswaar een camera op, maar daar hoefde je niet veel van te verwachten. Het was alsof Apple het onderdeel niet erg serieus nam. Het belangrijkste punt van kritiek op de iPhone was dan ook de camera en de kwaliteit van de resulterende foto’s.

zie de kwaliteitsverbeteringen van verschillende generaties iPhones

Toch moesten we wachten tot de iPhone 4s voor we er een beetje fatsoenlijke foto’s mee konden maken. Elke generatie bracht weer nieuwe verbeteringen en de 6S is op dit moment het summum voor je iPhotografie met een 12-megapixel iSight-camera met pixels van 1,22 µ, een vaste lensopening van f2.2 en een brandpuntsafstand van 29mm (vergeleken met een 35mm camera).

Inmiddels is de iPhone de meest populaire camera geworden. Flickr houdt dat prima voor ons bij:

Volgens Flickr is de iPhone inmiddels de meest populaire camera

Tip 1: Maak je lens schoon!

Het klinkt als een no-brainer, maar je zult versteld staan van het aantal foto’s dat je neemt terwijl je lens vuil is. Een vuile lens levert foto’s met een waas, verkleuringen en extra lens flare.

Maak je lens dus elke keer schoon voor je gaat fotograferen. Speciaal de manier waarop de lenzen van de iPhone 6 en 6S gemaakt zijn, maakt ze extra gevoelig voor vuil.

En als we nou toch aan het schoonmaken zijn, denk dan ook even aan het scherm zelf. Met een schoon scherm kun je veel beter zien wat je fotografeert.

Tip 2: Geen (digitale) zoom!

De lens van een iPhone (of van willekeurig welke andere smartphone) is niet gemaakt om te zoomen. Het enige resultaat van het “zoomen” is dat je een foto maakt die is uitgeknipt en opgerekt. Iets dat je veel beter achteraf kunt doen met bijvoorbeeld de Foto’s app. Dit “zoomen” maakt foto’s extra korrelig en gepixeld.

Dat is ook logisch want je gebruikt maar een klein deel van de foto. Van de 12Mb (iPhone 6S) blijft misschien maar 4Mb over. En dat is een dramatische verslechtering.

Foto gemaakt met de iPhone 6S
De lead-foto van dit artikel is gemaakt met een iPhone 6S.

Tip 3: Ga naar je onderwerp toe

In plaats van je vingers te gebruiken om je onderwerp beter in beeld te krijgen, kun je beter je voeten gebruiken. Het is een oude fotowijsheid, maar nog steeds één van de beste: ga naar je onderwerp toe. De relatief behoorlijke groothoek zorgt ervoor dat je veel in beeld krijgt, maar maakt ook dat het eigenlijke onderwerp wat kleintjes overkomt.

De groothoeklens zorgt er ook voor dat je foto’s doorgaans scherp zijn vanaf heel dichtbij tot oneindig. Het is heel moeilijk om de achtergrond onscherp te maken. Heel dicht naar je onderwerp toegaan biedt de meeste kans.

Tip 4: Pas de belichting handmatig aan

Ondanks dat de lens op de iPhone vast is, kun je toch de belichting aanpassen. Dat kan op 2 manieren:

Tik op het scherm op je eigenlijke onderwerp. Er verschijnt een vierkant kader met een lampsymbool ernaast. De belichting wordt nu bepaald door datgene wat zich in het kader bevindt.

pas de belichting handmatig aan

 

Wordt je onderwerp van achteren beschenen door een heerlijk zomers zonnetje dan zal de belichting vaak te donker zijn. Tikken op het onderwerp zal een behoorlijke verbetering laten zien.

Dat kun je nog verder aanpassen door met je vinger naar boven of naar beneden op het scherm te vegen om je onderwerp lichter respectievelijk donkerder te maken.

Tip 5: Zet de belichting en de focus vast

Dit heet AE/AF vergrendeling. AE betekent Auto Exposure, of wel automatische belichting en AF betekent Auto Focus, of wel automatisch scherpstellen.

Ben je dicht naar je onderwerp toegegaan om de belichting te bepalen en de juiste scherpstelling, maar wil je toch wat meer van de omgeving op de foto hebben, zet dan de instellingen vast door je vinger even op het scherm te houden. Maak nu de juiste uitsnede en druk af!

Zet de belichting en auto focus vast

Tip 6: Gebruik de volume knoppen of je headset

Ondanks alle verbeteringen in beeldstabilisatie, is het soms lastig om de camera voldoende stil te houden. Overdag, buiten op het strand, bij het zwembad of waar ook, is er doorgaans voldoende licht om korte sluitertijden te krijgen en dus scherpe foto’s.

Maar ’s avonds, als het licht minder is, wordt je sluitertijd langer en dus neemt de kans op onscherpte toe.

Gebruik daarom de volume knoppen om de foto te maken. Dit maakt dat je je iPhone beter vast kunt houden met 2 handen en verkleint daarmee de kans op bewegingsonscherpte. Je kunt ook een headset aansluiten en de volumeknop gebruiken om af te drukken.

Tip 7: Gebruik de burst modus

Heb je een onderwerp dat beweegt, een spelend kind, een rennende hond o.i.d. gebruik dan de burst modus van de camera en maak een serie van opnames. De iPhone zal je automatisch de opname laten zien waarvan de software denkt dat het de beste is. Daarmee worden de andere opnamen verborgen gehouden en dat is soms bedrieglijk. Maar je kunt zelf de foto kiezen die jij het beste vindt.

Als je een burstfoto bekijkt in de camerarol, dan zie je onderaan de optie Selecteer verschijnen. Maak je veel gebruik van de burst modus, pas dan nog even je instellingen aan om te voorkomen dat al je opnamen gelijk naar de cloud worden gestuurd:

Ga naar Instellingen – Foto’s en camera en zet de optie upload burstfoto’s op uit.

Tip 8: zet HDR standaard aan

De iPhone beschikt over een HDR modus, waarmee je foto’s kunt maken waarvan de belichtingsruimte groter is dan bij een normale foto. Wil je een foto maken met een groot verschil tussen de lichte en donkere delen van het onderwerp dan zorgt de HDR modus voor foto waarbij zowel de lichte partijen als de donkere, toch details laten zien.

Maak je bijvoorbeeld een foto in een kamer met grote raampartijen, dan is de kans groot dat de ramen volledig overbelicht zijn terwijl de kamer goed belicht is, of omgekeerd dat de ramen en het uitzicht erachter goed belicht zijn, maar de kamer veel te donker is.

Door op HDR te tikken krijg je 3 opties: Auto, Aan en Uit. De auto stand maakt dat je er niet meer over hoeft na te denken.

Let wel op: het maken van een HDR opname duurt net even langer dan het maken van een gewone opname. Dat komt omdat er tegelijk meerdere opnamen worden gemaakt die door de software worden gemonteerd tot één geheel. Probeer daarom je camera net even langer stil te houden.

Kijk ook hier nog even je instellingen na. Ga naar Instellingen – Foto’s en camera. Helemaal onderaan vind je een optie: Bewaar normale foto. Als dit aan staat, dan bewaart je iPhone ook de foto met de normale belichting en zie je dus in je fotorol 2x dezelfde opname. Leuk om het resultaat van HDR even te bekijken en te vergelijken, maar na een tijdje geloof je dat misschien wel. Hier zet je dat dus uit.

betere-fotos-met-je-iphone-5

Tip 9: Flits bij selfies

Smartphones worden steeds beter als het gaat om het maken van selfies. Niet alleen wordt er op je iPhone een standaard map aangemaakt voor selfies ook de kwaliteit van de camera aan de voorkant wordt steeds beter. Nieuw is dat je ook kunt flitsen.

Is je omgevingslicht wat slecht of staat de zon op je rug te branden, gebruik dan de flits. Je iPhone maakt van je scherm één grote lamp (true-tone) om je gezicht beter uit te lichten.

Tip 10: gebruik een statief

Er zijn verschillende oplossingen op de markt om je iPhone op een statief te monteren. Een statief biedt de beste manier om je camera absoluut stil te houden. Gebruik in heel slechte omstandigheden de zelftimer om elke trilling te vermijden. Wil je de timelapse functie kunnen gebruiken dan is een statief eveneens een must.

Hierbij een voorbeeld van een smartphone houder dat je op een statief kunt monteren.

Gebruik een smartphone houder om je iPhone op een statief te zetten
iPhone houder op statief

Hier kun je het nog wat beter zien:

Smartphone houder op statief
De houder wordt net als een camera op het statief geschroefd

Tot slot: Heeft dit artikel je verder geholpen, help mij dan om deze site zonder reclames in de lucht te houden. Maak een bedrag over via de Doneren knop aan de rechterkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.