Aankooptips gebruikte Apple apparaten

Apple apparaten gaan lang mee. Alle apparaten zijn van duurzame materialen gemaakt en dat betekent dat de tweedehands waarde hoog is. Je gaat dus een serieus bedrag uitgeven.

Op Marktplaats vind je een bijzonder ruim aanbod aan gebruikte Apple apparaten. Ben je op zoek naar een gebruikt Apple product, een Macbook, iMac, iPhone of iPad, dan kun je hier goed terecht. Zoals gezegd: de prijzen zijn relatief hoog, dus is het zaak om je van te voren goed op de hoogte te stellen van alle gegevens van het betreffende apparaat, voordat je daadwerkelijk tot de aanschaf over gaat. Vaak vind je die gegevens in onvoldoende mate door de verkoper opgegeven. De verkoper volstaat dikwijls met het kopiëren van de gegevens van de Apple website en dat zijn de algemene gegevens. Bij een Apple computer wordt ook nog vaak een indrukwekkende lijst met software genoemd. Zoals we zullen zien, blijft daarvan na herinstallatie meestal weinig over.

Serienummer

Met het serienummer van het apparaat kom je al een stuk verder. Vraag de verkoper hierom.

Aan de hand van het serienummer is op internet snel te achterhalen wat de belangrijkste specificaties zijn, hoe oud het apparaat is en of er nog mogelijkheden zijn voor garantie. Er zijn een paar sites waar je terecht kunt.

Garantie

Als je wilt weten of er nog garantie op het apparaat zit of dat er nog een Applecare contract loopt kun je dat snel achterhalen op de support pagina van Apple: http://apple.com/nl/support. Scroll helemaal naar de onderkant:

zoek de dekkingsstatus van het Apple product op de support websites van Apple

Kies voor de optie: Dekking van Service en Support controleren.

Geef op het volgende scherm het serienummer in. Weet je niet waar je dat kunt vinden, klik dan even op de link die eronder staat. Vul de captcha code in.

Aankooptips_gebruikte_Apple_apparaten_controleer_de_dekking

Het volgende scherm laat zien welke service en garantie opties van toepassing zijn:

door het invoeren van het serienummer verschijnen de gegevens over eventuele garantie en service mogelijkheden

Nu hebben we vastgesteld dat er sprake is van een geldige aankoop, wat de garantiestatus is en of er sprake is van een Applecare contract en wat daarvan de resterende looptijd zou zijn. De waarde van een dergelijk contract laat zich moeilijk inschatten en zal voor iedereen anders zijn. Ben je een beginnende Apple gebruiker, dan kun goed gebruik maken van de helpdesk mogelijkheden van het contract.

Specificaties

Het Nederlandse bedrijf Chipmunk, gespecialiseerd in onder meer Apple spareparts, heeft op haar website een handige tool geplaatst voor het achterhalen van gegevens over het apparaat. Ga naar: http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html. Het geeft je het volgende scherm:

serienummer-achterhalen-chipmunk-1

Vul hier het serienummer in en alles wat er over het apparaat te vinden is, komt te voorschijn, in dit geval van een iPad 2.
serienummer-achterhalen-chipmunk-2

Nu weten we weer heel wat meer. Je kunt hier onder meer zien wanneer het apparaat geproduceerd is, zo weet je of de leeftijd van het apparaat klopt en of de overige gegevens kloppen met de opgave. Wat overblijft is de juiste hoeveelheid geheugen. Voor een Macbook of een iMac zul je dat ter plaatsen moeten controleren.

Software

Macbooks, iMacs of Mac Pro’s worden vaak aangeprezen met een indrukwekkende softwarelijst. Bij het overnemen van een gebruikte Apple computer, zal de verkoper een herinstallatie willen/moeten uitvoeren. Zoals blijkt, is er na een herinstallatie soms weinig meer over van de aangeboden software. Daarbij valt het volgende op te merken:

  • De iLife apps (Foto’s of iPhoto, iMovie, Garageband, en bij apparaten voor 2011: ook nog iWeb) worden door Apple bij elke computer gratis meegeleverd. Bij een nieuwe installatie kun je ze downloaden uit de Mac App Store of via de oorspronkelijke CD opnieuw installeren. De CD heeft als voordeel dat je ook iWeb meekrijgt. Deze applicatie wordt door Apple niet meer onderhouden.
  • Dat geldt niet automatisch voor iWork applicaties (Pages, Numbers en Keynote). Dit zijn koop applicaties. Als deze via de Mac App Store gekocht zijn, dan verdwijnen deze bij een nieuwe installatie. Voordat de Mac App Store bestond, werden deze applicaties verkocht op een CD. Als deze er nog is, dan zit je goed. De software kan dan gewoon geïnstalleerd worden en bijgewerkt tot de laatste versie. Sinds september 2013 worden Pages, Numbers en Keynote gratis meegeleverd. Maar dit geldt niet voor Mac’s van voor die datum.

In het algemeen geldt dat software, gekocht via de Mac App Store niet meegenomen kan worden. Software met een installatie CD kan gewoon opnieuw gebruikt worden. Uiteraard mits de verkoper bereid is om deze mee te verkopen natuurlijk. Vraag in elk geval naar de oorspronkelijke installatie CD’s.

iOS: activeringsslot

iPhones en iPads hebben een activeringsslot. Dit activeringsslot is een effectief middel gebleken tegen diefstal. Helaas kan je dat ook parten spelen als je zo’n apparaat van iemand overneemt.

Vraag de verkoper daarom voordat hij het apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen om Zoek mijn iPhone/iPad uit te zetten. Dit voorkomt teleurstellingen.

Gewapend met deze kennis, kun je aan de slag. Als je dan een gebruikt Apple product koopt, kom je in elk geval een beetje beslagen ten ijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.