Activeer Night shift in iOS 9.3

Eén van de belangrijkste verbeteringen in de recentelijk uitgebrachte versie iOS 9.3 is het langverwachte Night Shift (helaas heeft Apple geen Nederlandse vertaling bedacht). Night Shift past de kleur van je beeldscherm aan naar een warmer licht en dat maakt dat je ’s avonds prettiger kunt lezen.

Tegenwoordig lezen we voor het slapen gaan nog even een boek op de iPad of iPhone, werken we Facebook even bij, checken nog snel even onze email of wat dan ook. Maar meer en meer onderzoek toont aan dat het heldere blauw-witte licht van onze geliefde apparaatjes slecht is voor onze gezondheid. Het is een serieus probleem dat een behoorlijke impact heeft op onze slaap en onze gezondheid in het algemeen.

Het vele blauw laat ons lichaam denken dat het midden op de dag is en dat stimuleert onze hersenen. Daarom kost het ons meer moeite om in slaap te vallen, raakt onze slaap cyclus verstoord en dat is weer het begin van een hele hoop andere narigheid. Kijk hier maar eens!

Tot voor kort had je maar een paar alternatieven: het probleem negeren, geheelonthouding (wat lezen betreft) of je iPhone jailbraken en een speciale app (f.lux) installeren.

Met iOS 9.3 is het nu heel simpel geworden om je scherm aan te passen en de kleur van het scherm een wat warmer aanzien te geven.

Night Shift

Om Night Shift te kunnen gebruiken, heb je niet alleen een apparaat nodig waar je iOS 9.3 op kunt installeren, maar je apparaat moet ook één van de meer recente 64 bits processoren bezitten. Dus ondanks dat je iOS 9.3 kunt installeren, werkt Night Shift niet op de volgende apparaten:

  • iPad 2, 3 en 4 plus de iPad Mini (1);
  • iPhone 4s, 5 en 5c;
  • iPod Touch 5G

Night Shift werkt wel op de volgende apparaten:

  • iPad Air, iPad Air 2, iPad Mini 2 en hoger, en natuurlijk de iPad Pro;
  • iPhone 5s en hoger;
  • iPod Touch 6G.

Heb je iOS 9.3 nog niet geïnstalleerd, kijk dan even bij Instellingen – Algemeen – Software update. Apple heeft iOS 9.3 weer even terug getrokken omdat er problemen waren met een paar oudere apparaten. Maar inmiddels zou dat wel gefixed moeten zijn.

Hoe werkt het?

Om Night Shift aan te zetten, veeg je vanaf de onderkant van het scherm. Aan de onderkant, in het midden zit een nieuw icoontje.

Night-shift-01Als je er de eerste keer op klikt krijg je 2 opties:

  • zet Night Shift aan tot 7 uur de volgende ochtend, of:
  • stel een schema in…..

Met de tweede optie stel je zelf tijdstippen in voor het automatisch in en uitschakelen. Vanaf hier gaat het vanzelf. Heb je eenmaal een schema ingesteld dan kun je vanaf hier Night Shift handmatig in of uitschakelen.

De Night Shift instellingen vind je ook terug bij Instellingen – Beeldscherm en Helderheid – Night Shift:

Night-shift-02Je kunt hier ook de kleur nog aanpassen naar je persoonlijk smaak: warmer of juist minder warm.

Night shift in iOS maakt je scherm lekker warm verlichtDit plaatje heb ik apart “warm” moeten maken. Zelfs als je de schuifregelaar helemaal naar rechts staat, wordt een schermafdruk net zo neutraal (zeg maar wit) als overdag.

Slaap lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.