Affinity Photo: een serieus alternatief

Affinity Photo logoPhotoshop is een fotografisch werkpaard, waarvan de eerste versie nog dateert van eind jaren 80 van de vorige eeuw. Inmiddels heeft Photoshop allang geen „versie” meer, maar wordt simpelweg alleen nog aangeduid met CC. Photoshoppen is een werkwoord geworden en als marketeer kun je daar van alles van vinden, maar maar feit is dat Photoshop een maximale naamsbekendheid geniet niet alleen binnen de doelgroep, maar ook ver daarbuiten. Kun je eerlijkheidshalve een vergelijk maken met zo’n product?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ja, dat kan. Na een ontwikkelperiode van meerdere manjaren, was Affinity Photo sinds begin van dit jaar al als een Beta versie te downloaden. Sinds begin juli is Affinity Photo te koop via de Mac App Store. Heel belangrijk hierbij is dat Affinity Photo geen abonnement model kent.

AP is ontwikkeld door Serif, die hun vakmanschap al eerder hebben laten zien met Affinity Designer, een alternatief voor Adobe InDesign. Binnen een week waren er wereldwijd ruim 900 beoordelingen gegeven, Affinity Photo scoort wereldwijd een 4,9!

Geschreven voor Mac

Affinity Photo laat Photoshop ver achter zich als het gaat om prestaties. Er wordt overduidelijk maximaal gebruik gemaakt van alle performance features van OS X Yosemite. Binnen een week na de release is AP met stip op nummer 1 gekomen als best verkochte app in de App store. AP heeft de look ’n feel van een echter Mac app. Een foto op het scherm vergroten, verkleinen of draaien, doe je met 2 vingers op een touch pad. Affinity Photo is er niet voor Windows.

Affinity Photo is een echte Mac tool

Serious business

Net als Photoshop maakt AP gebruik van „lagen” voor aanpassingen, maskers en een hele rits filters. Veel van de tools zullen voor Photoshop gebruikers „gesneden koek” zijn. Maar Affinity Photo beschikt over nog een rijtje bijzondere eigenschappen. Het nesten of groeperen van lagen heeft geen merkbare invloed op de performance. Als je met je muis langs de verschillende blend modes gaat, zie je de veranderingen in direct op het scherm.

Om nog eens te onderstrepen dat Affinity Photo serieus werk ambieert, beschikt het over een volwaardige professionele CMYK omgeving, 16-bit editing, Lab colour, ICC kleurenmanagement en 64-bit Photoshop plugin compatibility. Als je je beroepshalve bezighoudt met foto editing, dan weet je dat dit essentiële eigenschappen zijn.

Naast de verschillende kleurruimtes is er behalve een histogram ook de mogelijkheid om Scopes te gebruiken. Scopes geven een betere indruk over kleurenverdeling dan een histogram.

Affinity_Photo_008

Niet zo maar een clone

Alles wat Photoshop heeft, heeft Affinity Photo ook. Alles behalve 3D en movie. Alle functies zitten ook op dezelfde plek, zodat de overstap naar AP wel heel makkelijk wordt. En om die overstap nog makkelijker maken, leest AP PSD bestanden, kun je je eigen brushes en kleuren paletten importeren.

Maar alle functies die Photoshop ook heeft zijn of krachtiger of gebruikersvriendelijker. Het maken of wijzigen van perspectief is bijvoorbeeld redelijk recht toe rechtaan met heel veel mogelijkheden, net als maskeren, het gebruik van de vele brushes of het maken van een gradiënt.  Veel van deze tools beschikken over meer controlemogelijkheden en de meest werken meer intuïtief. De History palet is veel meer „oneindig”. Je kunt meer dan 8000 stappen bewaren en opslaan en je kunt ook workflows maken van 8000 stappen.

Brushes in Affinity Photo zien er fraai uit, komen inclusief natuurlijke media en natte penselen en bieden per penseel een blend mogelijkheid. Natuurlijk kun je ook je eigen penselen maken en ook hier is het proces net even iets intuïtiever dan bij Photoshop.

Een overzichtelijke gebruikersinterface voor Affinity Photo

Persona’s

Even wennen is de naamgeving van de verschillende „omgevingen”, ruimtes of modules, zoals dat bij AP wordt gebruikt. Ze worden Persona’s genoemd.

De standaard Persona is de Photo Persona. Developer Persona is de RAW omgeving waar je net als in Adobe RAW of Capture One of welke RAW verwerker ook, je RAW files kunt ontwikkelen. De Liquify Persona is de omgeving waar je beelden kunt manipuleren met uitsluitend „liquify” tools. Tot slot is er een Export Persona waar je files in alle denkbare formaten, inclusief PSD, PDF, SVG en EPS, kunt exporteren. Het beschikt over alle mogelijkheden om foto’s te slicen, of te exporteren voor Retina schermen, en wat je nog meer nodig hebt in dit digitale tijdperk.

Heel fijn is de mogelijkheid om tijdens je werkzaamheden heen en weer te gaan tussen Persona’s. Ben je bezig in de Photo Developer en wil je toch nog even wat aanpassingen doen aan het RAW bestand, dan kun je met 1 druk op de knop terug naar de Developer Persona, aanpassingen doen en gelijk weer terug. Alle lagen die je al had gemaakt, blijven gewoon staan alsof er niets gebeurd is.

RAW verwerking

De Developer Persona is nog wel een punt van aandacht. De resultaten die je kunt bereiken zijn erg goed. Beter en mooier zou ik willen zeggen, maar dat zijn subjectieve begrippen. Dat zal ieder voor zich moeten uitmaken. Alle mogelijkheden die je verwacht zijn aanwezig. Wat ontbreekt zijn de camera en lens profielen. Adobe beschikt over een uitgebreide catalogus van alle denkbare camera’s, in omloop zijnde sensoren en lenzen. Hiermee worden automatisch de standaard correcties voor jouw camera en gebruikte lens toegepast. Niet helemaal duidelijk is welk gebruik Affinity Photo maakt van Apple RAW. Een uitgebreid circuit van profielen of presets is (nog) niet voorhanden. Dus je zult hier heel veel zelf moeten doen.  Het opbouwen van een eigen catalogus aan presets is heel eenvoudig. Vrijwel al je instellingen kun je opslaan en hergebruiken.

Live filters

Affinity Photo geeft je complete controle over je werkstukken. Alle instellingen zijn niet destructief en kunnen op elk moment aangepast worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor filters. In Photoshop maak je een nieuwe laag door eerst je oude laag te dupliceren.

Live filter lagen

Affinity Photo kent zogenaamde Live Filters. Om een filter toe te passen, hoef je een fotolaag niet eerst te dupliceren. Maar filters worden toegepast als een eigen laag, die je ook op elk moment weer kunt aanpassen. Omdat je lagen niet meer hoeft te dupliceren is de bestandsomvang beduidend kleiner dan een vergelijkbaar PSD bestaand. Niet alleen leuk voor de schijfcapaciteit, maar een ook heel belangrijk voor performance.

Voor het professioneel retoucheren is Frequency Separation beschikbaar. Bij Photoshop is dit nog wel even een “dingetje”, maar bij AP een eenvoudig proces. Het is kant en klaar beschikbaar als een menu optie en er worden vanzelf 2 lagen aangemaakt één voor de lage frequentie en 1 voor de hoge frequentie.

Frequency separation is een eenvoudige klik

Andere „differentiators” zijn bijvoorbeeld het raster, dat elke verhouding kan hebben, de crop tool die ook een Golden Spiral kan zijn of een diagonaal grid om objecten beter te kunnen centreren, de Kleuren pipet kan van alles zijn van de Apple kleuren pipet tot een kleuren wiel, zoals je wel in andere applicaties tegenkomt.

Conclusie

Er valt nog heel veel te vertellen over Affinity Photo en er zullen nog heel veel recenties, tutorials en filmpjes over verschijnen. Je zult voor jezelf moeten uitmaken of dit voor jou een alternatief is. Duidelijk is wel dat je dit niet kunt vergelijken met andere Photoshop “killers” zoals Pixelmator. Affinity Photo is duidelijk van een compleet ander gehalte. Wat mij betreft is dit eerste product dat in potentie een belangrijke concurrent kan zijn voor Photoshop. En niet alleen voor het licentiemodel of de prijs.

De app is verkrijgbaar via de App Store voor €49,99. Voor dat bedrag mag je het op al je Mac’s installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.