Affinity Photo versie 1.4

Er is inmiddels 5 jaar aan gewerkt, maar Affinity Photo werkt nog steeds door aan deze app, die nieuwe mogelijkheden biedt op de Mac voor serieuze fotografen. Niet voor niets is deze app verkozen tot app van het jaar in de Mac app store.

 

Gisteren is versie 1.4 verschenen. Deze versie kent een aantal belangrijke toevoegingen ten opzichte van de oorspronkelijke versie die midden van het jaar is verschenen. Nog mooier is dat de upgrade gratis is, als je de app al hebt gekocht. Laten we ook niet vergeten dat de prijsstructuur gebaseerd is op een eenmalige aanschaf en niet op een abonnementsbasis.

Vanwege de uitverkiezing is de Affinity Photo nu nog eens extra voordelig.

Gemaakt voor de Mac

Bij de ontwikkeling van Affinity Photo is uitgegaan van de Mac. Alle power van je Mac staat hierdoor tot je beschikking en dat betekent dat Affinity Photo uitstekend performed. Dat zie je terug in de snelheid waarmee bestanden laden, maar ook in de live filter mogelijkheden. Het weergeven van de wijzigingen in je filters gaat nagenoeg direct, ook in heel complexe bestanden met heel veel verschillende lagen.

Affinity-Photo-versi3_1.4-005

Nieuwe functies

Wat is er bijgekomen (een selectie):

 • een super verfijnde Panorama functie
 • Extensies voor El Capitan’s Foto app (verderop meer hierover)
 • Live stacks: een middel om foto’s te stapelen en uit te lijnen voor het maken van een compositie uit een rits foto’s
 • De keuze om RAW bestanden te ontwikkelen met Apple’s RAW engine in plaats van de RAW verwerking van Serif
 • De mogelijkheid om het canvas te roteren
 • Verwijderen van mist en nevel
 • Nieuwe alpha selectie mogelijkheden (selecteer Doorschijnend (Transparant), Niet doorschijnend (Opaque) en Gedeeltelijk doorschijnend (Partially Transparant))
 • Verbeterde mogelijkheden voor het omgaan met tekst (OpenType)
 • Verbeterde mogelijkheden voor het corrigeren van perspectief door het toevoegen van een Live Filter Layer
 • Verbeteringen in de compatibiliteit van PSD bestanden, met name bij het exporteren naar apps als Motion en Final Cut Pro X
 • Spot colours, Pantone en Global colour support
 • Ontelbare verbeteringen en bug fixes.

Voor een volledig overzicht kun je terecht in de Mac app store.

Foto extensies

Het verschijnen van Foto’s werd niet door iedereen met gejuich ontvangen. Om het gemis aan functionaliteit enigszins te compenseren, kondigde Apple het gebruik van extensies aan. Andere ontwikkelaars kunnen toevoegingen maken om extra functies aan Foto’s toe te voegen. Deze versie van Affinity Photo voegt maar liefst 6 extensies toe aan Foto’s.

Affinity-Photo-versi3_1.4-002

Nieuwe extensies:

 • Affinity Develop: de mogelijkheid om RAW bestanden te verwerken in Affinity. Deze functionaliteit was voorheen een belangrijk item voor Aperture gebruikers en is geschrapt in Foto’s;
 • Affinity Haze removal: het verwijderen van nevel in foto’s waardoor het contrast aanmerkelijk verbetert;
 • Affinity Liquify: het gebruik van de Liquify Persona rechtstreeks uit Foto’s;
 • Affinity Miniature: een “fun” filter voor het bewerken van foto’s waardoor ze eruit komen te zien als gemaakt met een speelgoedcamera. Dit filter is op dit moment zeer populair;
 • Affinity Monochrome: de mogelijkheid om een foto om te zetten naar zwart/wit met de bijzonder uitgebreide mogelijkheden die Affinity Photo biedt;
 • Affinity Retouch: uitgebreide retouch mogelijkheden om foto’s te corrigeren. De mogelijkheden van Affinity Photo zijn veel uitgebreiden dan de mogelijkheden die standaard door Foto’s worden geboden.

Extensies instellen

Om de extensies te kunnen gebruiken, moet je ze eerst instellen. Dit doe je in de Foto’s App zelf. Bij het gebruik van de extensies, moet je je wel realiseren dat deze bewerkingen alleen op je Mac kunnen worden gedaan. Ze zijn niet beschikbaar op je iPad of iPhone, iets wat wel geldt voor de standaard bewerkingen. Uiteraard zijn de resultaten wel op al je andere apparaten zichtbaar, als je tenminste gebruikmaakt van de iCloud Fotobibliotheek of iCloud Fotostream.

Open een foto en kies voor Bewerk rechtsboven. De foto verschijnt nu in het bewerkingsscherm.

Affinity-Photo-versi3_1.4-003

Helemaal rechtsonder zie je Extensies staan. Klik hierop en je krijgt te zien welke extensies er beschikbaar zijn voor Foto’s. Als je de nieuwste versie inmiddels hebt gedownload, dan zie je de 6 nieuwe extensies hierbij staan. Je moet ze alleen nog even aanvinken.

De afhandeling gebeurt geheel binnen Foto's, zoals hier

Het gebruik van de extensies gebeurt geheel binnen de Foto’s app. Bij veel andere software zoals Aperture of Lightroom wordt je naar een andere applicatie gestuurd. Dat is hier niet het geval. De looks en feel van Foto’s blijven volledig in tact. Dat zie je hier bij de Liquify extensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.