Apple stuurt nieuwe versie uit van iWork

Je kon er bijna op wachten. Binnen een paar dagen na de introductie van Microsoft Office voor de iPad, stuurt Apple een vrij forse update uit van de gratis iWork suite.

De software op alle platformen wordt in 1 keer in een gestroomlijnde operatie bijgewerkt. Eerst waren de iCloud versies aan de beurt om vrij snel te worden gevolgd door de iOS en Mac versies.

Apple rolt nieuwe versie uit van iWork.

Sinds Apple de iWork suite eind vorig jaar een complete make-over heeft gegeven is dit de 2de serieuze update van Pages, Numbers en Keynote. Pages komt daarmee op versie 5.2. De iWork suite is volledig opnieuw geschreven om een naadloze werkomgeving te bieden. Documenten kunnen worden gemaakt op een iPad of een Mac en door anderen worden aangevuld in iCloud, waar zelfs geen Mac of iPad aan te pas hoeft te komen. In de oude versie ging er vaak behoorlijk wat mis wanneer je een document verplaatste van de Mac naar een iPad en weer terug. Daarom was een compleet nieuwe opzet noodzakelijk. Tevens adresseerde Apple de tekortkomingen bij het importeren en exporteren van documenten in het Office formaat.

Direct na het uitkomen van iWork ontstond er een golf van kritiek, omdat heel veel faciliteiten uit de programma’s waren geschrapt. Met name zware gebruikers voelden zich in de steek gelaten. Apple reageerde hierop door begin dit jaar uit te komen met een nieuwe versie waarin de meeste van de „verloren” functies weer terug kwamen.

En dan nu dus een nieuwe update.

iWork

De belangrijkste toevoeging vormt de mogelijkheid om documenten, spreadsheets of presentaties te delen als „alleen lezen”. Mensen waarmee je een document wilt delen kunnen met deze optie wel meelezen, maar geen wijzigingen aanbrengen.

Pages

Voor Pages stonden nog een aantal onderdelen open die waren verdwenen in de nieuwe versie. Dat betreft met name de mogelijkheden voor het invoegen van foto’s en andere media, de opmaak van tabellen en verbeteringen aan voetnoten en verwijzingen, belangrijke items in de onderwijswereld. Verder zijn er diverse verbeteringen aangebracht in het werken met Pages zelf.

Numbers

Ook voor Numbers stonden nog een paar items op de rol die verdwenen waren. Belangrijk zijn de verbeterde Apple Script mogelijkheden. Verder is de compatibiliteit met Excel verbeterd. Ook nieuw van weggeweest is de mogelijkheid om direct CSV bestanden in te lezen. Bijzonder handig als je een Mac adresboek een keer wilt schonen of als mailing bestand wilt gebruiken. Het Mac adresboek staat alleen een export toe in het CSV formaat.

Keynote

Apple’s presentatie programma, toch al niet onderbedeeld met fraaie vormgeving, animaties en overgangen, krijgt een aantal zeer fraaie nieuwe mogelijkheden. Verbeterd is de export naar PPTX bestanden. Nieuw zijn: „Object ronddraaien”,  „Wegdrijven en schalen” en „Slippen”. Verder is de overgang „Magisch verplaatsen” met teksttransformatie nog meer geperfectioneerd. Keynote is hiermee nog meer de kampioen voor het maken van presentaties waarmee je echt kunt opvallen.

Helaas kent de iWork voor iCloud nog steeds geen Nederlandse versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.