Bereid je Mac voor op Yosemite

Apple heeft een uitnodiging verstuurd voor een evenement op 16 oktober. De verwachting is, dat behalve een aantal aankondigingen voor nieuwe iPads, ook OS X Yosemite wordt vrijgegeven.

OS X Yosemite is op de laatste World Wide Developers Conference aangekondigd. Inmiddels hebben de beta versies de Gold Master status bereikt en dat is het Apple jargon het teken dat een algemene release aanstaande is.

Net als met voorgaande releases reeds het geval is geweest, zal de update ook dit keer gratis zijn. Alle reden dus om nu alvast je Mac te prepareren.

1. Moet je wel upgraden?

Dit is een valide vraag. Veel gebruikers herinneren zicht misschien de issues na de upgrade van Lion en de recente issues met iOS 8. Met de meest recente beta versie ben ik wat dit betreft weinig tegengekomen, dus ja, de meeste Macs zouden moeten upgraden.

Wat betreft performance is Yosemite goed vergelijkbaar met Mavericks en ook wat betreft stabiliteit doet het hier niet echt voor onder. De meeste gebruikers zullen de upgrade kunnen uitvoeren en doorgaan met hun werkzaamheden, en daarbij het plezier hebben van de nieuwe features, zoals Continuity en Handoff.

Een mogelijke remmer zou eventueel een incompatibiliteit zijn van een bestaande app of een persoonlijk aanpassingsprobleem ten aanzien van het vernieuwde interface (frisser en lichter). Mogelijk dat je ook wat bedenkingen hebt tegen het gebruikte lettertype met name als het gaat om de leesbaarheid op de kleinste Mac schermen (11” op de Macbook Air). Factoren die een beetje buiten het kader van dit artikel vallen.

2. Bekijk de systeem vereisten

De systeem vereisten zijn best ruimhartig. Draai je nu met OS X Mavericks dan kun je ook Yosemite gebruiken. Gebaseerd op de beta versies zijn de minimale vereisten als volgt:

  • iMac (Mid-2007 of recenter)
  • MacBook (13-inch Aluminum, Eind 2008), (13-inch, van Begin 2009)
  • MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 of recenter), (15-inch, Midden / eind 2007 of recenter), (17-inch, Eind 2007 of recenter)
  • MacBook Air (vanaf Eind 2008)
  • Mac Mini (vanaf Begin 2009)
  • Mac Pro (vanaf Begin 2008)
  • Xserve (Begin 2009)

Deze Macs, beschikken minimaal over een Core 2 Duo en zijn prima in staat op OS X Yosemite te draaien. Je hebt verder minimaal 15Gb aan vrije schijfruimte nodig om de upgrade te kunnen downloaden van de Mac App Store en aansluitend te kunnen installeren. (Reëel gesproken zou je meer dan dit beschikbaar moeten hebben, als je een beetje performance wilt halen).

3. Update alle Apps en resterende Systeem updates

Het is altijd beter om de laatste updates binnen te halen voordat je aan een dergelijke ingrijpende actie gaat beginnen. Mocht je hier niet zo’n strak regime in hebben, dan is nu het moment.

Ga naar het Apple menu en klik App Store en installeer de updates die er beschikbaar zijn.

4. Schijfhulpprogramma

Voordat je aan de upgrade begint, kan het eveneens geen kwaad om je bestandsstructuur te controleren. Dit doe je met het Schijfhulpprogramma.

Het Schijfhulpprogramma bevat een aantal opties om je schijven en de schijfruimte te beheren. De belangrijkste taken voor het moment zijn: Herstel schijfbevoegdheden en Controleer schijf. Je kunt ze na elkaar uitvoeren.

Het repareren van de Schijfbevoegdheden lost vaak problemen op, maar is niet in alle gevallen even afdoende. Daarom is het noodzakelijk om af en toe te kiezen voor Schijfreparatie als aanvullende taak.

5. Backup de Mac

Gebruik Time Machine om een backup te maken. Een goede backup is je beste garantie om een upgrade die misgaat weer te herstellen. De backup is ook belangrijk indien je besluit om van de gelegenheid gebruik te maken en een schone installatie te maken. Je kunt dat al je instellingen, apps en documenten herstellen van de backup.

Heb je nog nooit een backup gemaakt, hou er dan rekening mee dat een eerste backup met Time Machine best wel eens een tijdje kan duren, zeker als je gebruik maakt van Wifi. Begin er dus op tijd mee en maak desnoods een fysieke netwerkkoppeling met je backupapparaat. Dit verkort het gehele proces aanzienlijk.

Neem geen risico en maak een backup!

Misschien overbodig om te vermelden, maar Time Machine is onovertroffen als het gaat om je Mac op een snelle en eenvoudige manier te herstellen. Software van derden is volstrekt overbodig.

6. Download Yosemite en installeer

Je bent nu zover dat je Yosemite kunt downloaden en installeren. Hou er rekening mee dat je niet de enige bent die Yosemite als eerste wilt downloaden. Hele volksstammen zullen dezelfde gedachte hebben. Dat lukt net als andere jaren, uiteindelijk wel, maar even een pas op de plaats scheelt je een hoop tijd. De eerste downloads duren namelijk altijd het langst.

Wil je alle nieuwe features ook daadwerkelijk gebruiken, zorg er dan voor dat je iApparaten gebruik maken van de laatste iOS versie (op dit moment is dat iOS 8.0.2).

7. iCloud Drive

Nog even een woord over iCloud Drive. Mijn advies is om voorzichtig te zijn met de overstap naar iCloud Drive. Google even op dit onderwerp. Nogal wat mensen hebben ervaren dat de overstap niet in alle gevallen vlekkeloos verloopt. Maak als voorzorgsmaatregel een kopie van al je cloud documenten: Pages, Numbers en Keynote. Doe al je apparaten achter elkaar en test vervolgens uit of alle conversies goed plaats hebben gevonden. Gooi dan pas je kopieën weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.