Beveilig je gegevens in de Cloud

Safemonk-dropbox-beveiliging-3Voor veel organisaties is de beveiliging van gegevens die in de cloud worden bewaard, terecht een belangrijk onderdeel van de agenda. Zeker met issues rondom de Patriot Act die de Amerikaanse overheid onbeperkt toegang geeft tot gegevens die in de cloud worden bewaard, zijn veel bedrijven genegen om af te zien van cloudopslag.

Toch zijn opslag mogelijkheden in de cloud populairder dan ooit. Kennelijk nemen heel veel mensen het risico maar voor lief en vertrouwen op producten als iCloud drive of Dropbox om hun gegevens te synchroniseren over al hun apparaten.

Dropbox

Veel mensen trekken een frons als je zegt dat je Dropbox gebruikt voor cloudopslag. Dat is waar, Dropbox heeft een slechte reputatie als het gaat om veiligheid. Toch zijn daar in het verleden stappen gezet om dit te verbeteren. Inmiddels heeft Dropbox 2 staps beveiliging ingevoerd om de security op te krikken en worden je gegevens standaard versleuteld. Maar voor jezelf een strak wachtwoord beleid opzetten is en blijft de beste verdediging.

Extra beveiliging

Er zijn verschillende producten beschikbaar die kunnen zorgen voor een extra beveiliging in de vorm van versleuteling. Weliswaar versleutelt Dropbox al je bestanden, maar Dropbox bewaart ook de sleutels. Op verzoek van de Amerikaanse geheime dienst is Dropbox onder de Patriot Act verplicht om de sleutels te overhandigen.

Safemonk

Voor de versleuteling van je gegevens zorgt Safemonk voor een sleutel die op jouw computer wordt gemaakt en bewaard. Op geen enkele manier is de sleutel voor Safemonk te achterhalen. Safemonk gebruikt een 256 bits AES versleuteling. Dit biedt een sterke beveiligingsbasis. Hoe het precies werkt vind je hier uitgelegd. Volgens de ontwikkelaars is Safemonk bestand tegen aftappen.

Safemonk is opgezet door SafeNet Inc., één van de grootste bedrijven op het gebied van gegevens beveiliging.

Installatie

Safemonk is gratis. Er is ook een betaalde versie voor bedrijven, waarmee je audits kunt uitvoeren en gebruikers kunt beheren. Voor je iets kunt downloaden, moet je eerst een account aanmaken. Safemonk helpt je met het kiezen van een sterk wachtwoord door aan te geven hoe lang het duurt om je wachtwoord te kraken. Tip: Gebruik je Sleutelhanger-in-de-cloud dan krijg je vanzelf een sterk wachtwoord voorgeschoteld.

Safemonk-dropbox-beveiliging-2

Tijdens de eerste installatie krijg je een herstelcode te zien. Bewaar die goed! Maak een notitie aan in je Sleutelhanger of verzin iets anders, maar zorg dat je deze code ergens goed opslaat. Raak je ooit je wachtwoord kwijt, dan is deze code de enig manier om je bestanden te ontsleutelen.

Hoe werkt het?

Safemonk maakt een aparte map aan in Dropbox. Al je bestanden die je daar in plaatst worden automatisch op je computer versleuteld voordat ze naar Dropbox worden verstuurd. Zo simpel is het.

Je kunt het controleren door naar Dropbox te gaan en daar een bestand te openen.

Delen van bestanden en mappen gaat ook. Alleen moet de ontvangende partij ook eerst een versie van Safemonk downloaden. Het delen doe je in Dropbox in een browser. Dat gaat niet vanuit Finder. Na acceptatie is de inhoud nog steeds niet te zien. Daarvoor zul je een gebruiker eerst moeten accepteren in Safemonk. Die acceptatie kun je ook op elk moment weer intrekken.

Audit

Ingelogd op de Safemonk website, kun je ook precies zien wie precies op welk moment toegang heeft gehad tot je bestanden.

Safemonk-dropbox-beveiliging-1

iOS

Safemonk heeft ook een iOS versie. Die kun je downloaden via de App store. Na installatie opent Safemonk je Dropbox bestanden. De versleutelde bestanden vind je in de map Safemonk. Open je de bestanden in deze map rechtstreeks in Dropbox, dan worden ze niet herkend en zijn niet leesbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.