Chatten zonder internet

firechat: chatten zonder internetDeze week verscheen er een nieuwe chat app in de App Store: FireChat van Open Garden Inc . WOW een chat app, zul je denken. Maar niets is minder waar. Het is één van de eerste apps die maakt gebruik maakt van een nieuwe feature in iOS 7: het Multipeer Connectivity Framework. De app is ontwikkeld met behulp van crowdfunding door het bedrijf Open Garden en het is hun eerste app.

Multipeer Connectivity Framework 

MCF maakt dat je onderling kunt communiceren, chatten of foto’s versturen zonder een internet verbinding. Het gebruikt WiFi en Bluetooth signalen om rechtstreeks onderling contact te maken. Best interessant toch?

Maar het wordt nog interessanter. Niet alleen kunnen gebruikers onderling communiceren als ze bij elkaar in de buurt zijn, maar ook als ze geografisch ver van elkaar verwijderd zijn, zonder dat er een WiFi aansluiting in de buurt is of Bluetooth verbindingen mogelijk zijn, maar uitsluitend contact hebben via een keten van onderling verbonden gebruikers en een ver verwijderde internet verbinding.

Het heet wireless mesh networking (geen idee hoe je dit zou moeten vertalen) en Apple heeft het standaard in iOS 7 ingebouwd.

Internet zonder internet aansluiting 

Zo kun je onderling communiceren op plaatsen waar geen internet voorhanden is, omdat er simpelweg geen dekking is. En geloof me, ook in Nederland zijn die plekken er, bijvoorbeeld ergens in een kelder of in een groot gebouw, op groot open water (IJsselmeer, Waddenzee), etc. Dat werkt doordat er een keten van onderling verbonden apparaten ontstaat. Met veel gebruikers in de buurt kan FireChat berichten rondsturen, net als het echte internet: van knooppunt naar knooppunt, als een estafette.

Een groot voordeel is dat in rampgebieden waar zendmasten getroffen zijn, hulpverleners toch onderling kunnen communiceren zonder de beschikking te hebben over mobiele data of WiFi.

Het mooie is dat het zo simpel is om te gebruiken, het zet zichzelf op via apps als FireChat of elke andere app die gebruik maakt van MCF: en Boom, internet voor iedereen!

En FireChat?

Het werkt. En dat is het wel. De app is duidelijk een test, een proef. laten zien dat je er gebruik van kunt maken.  Je chat zo’n beetje met alles en iedereen en je stuurt foto’s naar iedereen.

Het gebruik is eenvoudig. Je registreert je nergens, alleen een naam ingeven en dat is het dan. Maar het werkt.

FireChat - chatten zonder internet

Anoniem

FireChat gebruikers zijn anoniem en dat zou best wel eens heel veilig kunnen blijken. Het is niet alleen lastig te bepalen wie die anonieme gebruikers zijn, maar je kunt het ook niet hacken als er geen internet verbinding is. Toepassingen als FireChat en iOS 7 zijn ook bijzonder interessant in landen waar internet toegang door het regime bemoeilijkt wordt.

Google

Mesh networking kan wel eens heel belangrijk gaan worden voor consumenten gebruik. Je kunt immers chatten onderweg zonder dat je een data abonnement hebt. Ook Android toestellen beschikken over de mogelijkheden. Nog niet in de vorm zoals nu geïmplementeerd door Apple, maar dat lijkt een kwestie van tijd, want het lijkt erop dat ook Google de zaken groots gaat aanpakken. Google’s senior VP Sundar Pichai noemde mesh networking tijdens een recent interview diverse malen in relatie tot „wearable” apparaten en domotica, misschien wel het „Internet-of-Things”.

Apple en Google leggen een fundament waar ontwikkelaars op in kunnen springen door het ontwikkelen van apps die in staat zijn om snel onderlinge netwerken te bouwen. Zo bouw je snel een klein privé of groter openbaar internet op.

Misschien dat het oude ideaal van het internet, namelijk vrije en ongecontroleerde communicatie voor iedereen, een tweede kans gaat krijgen met deze technologie.

Dankzij Apple’s Multipeer Connectivity Framework kunnen we nu beschikken over een gratis draadloos netwerk: peer-to-peer, zeg maar van mens tot mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.