De nieuwe Foto’s app: niet voor iedereen

Lang verwacht…

De belangrijkste vernieuwing in de nieuwste release van OS X 10.10 is de lang verwachte Foto’s App. Dit moet de gebruikerservaring van de iPhone en iPad ook beschikbaar maken voor de Mac. Deze nieuwe app moet iPhoto en Aperture vervangen. Nu waren beide apps ook al wel aan vervanging toe. Met name Aperture, dat meer gericht is op serieuze fotografen, was al lang toe aan een nieuwe versie. Veel gebruikers zijn inmiddels al overgestapt naar andere oplossingen, zoals Adobe’s Lightroom.

De nieuwe Foto’s app moet dus een soort midden vormen tussen iPhoto en Aperture. Meer functies dan iPhoto bood maar (beduidend) minder functies voor de Aperture gebruikers.

Fotostream

Dit zijn de belangrijkste conclusies zoals je die in de diverse artikelen over dit onderwerp zult terug vinden. Minder nadruk wordt er gelegd op een ander aspect, namelijk de relatie tot Fotostream. Dit is een „gratis” opslag mogelijkheid voor alle foto’s die je maakt met je iPhone. Eigenlijk wil Apple dat we voor al onze foto’s gebruik maken van de betaalde iCloud Fotobibliotheek.

Het idee achter de Fotobibliotheek is dat je al je foto’s vanaf elk apparaat kunt bekijken en dat alle wijzigingen die je aan je foto’s aanbrengt, worden gesynchroniseerd op al je apparaten.

De kosten

Een beetje enthousiaste fotograaf heeft al gauw honderden gigabytes aan foto’s op een harde schijf staan. Dat betekent dat de 5Gb die je bij elk Apple ID krijgt al snel niet meer voldoende is. Wat dat betekent voor je portemonnee laat zich gauw zien: 1TB opslag kost €240 per jaar.

Installatie

Het eerste wat van je gevraagd wordt na de installatie is het verwijderen van iPhoto (Aperture wordt niet verwijderd). Vervolgens wordt je aangeboden om je foto’s in de Cloud te plaatsen, of niet. Er is geen middenweg het is alles of niets. Het is bijna niet te zien, naast die forse blauwe button, maar het staat er echt: Niet nu!

van_iPhoto_naar_fotos_app-13

Kies je ervoor om je foto’s op schijf te bewaren (bijvoorbeeld vanwege de kosten), dan wordt in rap tempo van je iPhoto bibliotheek een Foto’s bibliotheek gemaakt om gebruikt te worden voor de nieuwe Foto’s app. Apple noemt dit de Systeemfotobibliotheek. Was je zo ongelukkig om voor Aperture gebruik te maken van dezelfde bibliotheek die je ook voor Aperture gebruikte (die zijn namelijk in een eerdere versie (Lion) geschikt gemaakt voor cross gebruik, dan kun je de nieuwe library niet meer gebruiken in Aperture. Uiteraard kun je nog wel de bestaande bibliotheek gebruiken.

van_iPhoto_naar_Fotos_app-1

Dat behoeft wat nuancering: je kunt hem nog wel gebruiken, maar wijzigingen die je daarna maakt in Aperture, zijn niet zichtbaar in Foto’s.

Hou er rekening mee dat, afhankelijk van je internet snelheid, het uploaden van je foto collectie een tijdrovende aangelegenheid is die soms wel dagen kan aanhouden. In die tijd zul je geconfronteerd worden met een aanmerkelijk tragere verbinding.

Indelingen

Apple’s iet wat betekenisloze indeling van Momenten, Verzamelingen en Jaren wordt van toepassing op al je iPhoto foto’s. Je eigen indelingen, zoals verjaardagen, vakanties, feesten en partijen, die in iPhoto gebeurtenissen werden genoemd, zijn er nog wel. Ze zitten een beetje verstopt onder Albums in de balk.

van_iPhoto_naar_Fotos_app-8

Daar vind je ook Gezichten. Het automatisch herkennen van gezichten, dat Aperture automatisch werd gestart, werkt niet meer in Foto’s. Je zult dat zelf moeten doen. De werking is verder identiek, met dit verschil dat het lijkt of gezichtsherkenning is verbeterd in de Foto’s app.

Vraag je informatie op over een foto, dan krijg je alle gegevens van je foto te zien, zoals de gebruikte camera, de instellingen van je camera, het bestandstype en de locatie waar je foto genomen is, als dat gegeven tenminste is in ingesloten.

Verdwenen is de mogelijkheid om foto’s op de kaart te zetten. De mogelijkheid om achteraf een locatie toe te voegen, heb ik nog niet kunnen ontdekken.

van_iPhoto_naar_Fotos_app11

Gereedschappen

Het knappe aan de Foto’s app is de wijze waarop Apple de verschillende gereedschappen uit zowel iPhoto als Aperture heeft weten te combineren, zonder dat dit voor de gelegenheidsgebruiker leidt tot onoverzienbare complexe structuren.

van_iPhoto_naar_Fotos_app-9

Gebleven zijn de gereedschappen Roteer, Verbeter, en Snij uit. Verdwenen zijn Corrigeer rode ogen en Maak recht. Daarvoor in de plaats is gekomen Snij bij en Retoucheer. Het tab Effecten is vervangen door Filters. De werking van Filters is hetzelfde, de samenstelling anders en redelijk basic.

Rode ogen correctie bestaat ook, maar is alleen zichtbaar als er foto’s zijn die met een flitser zijn gemaakt. Je kunt er ook voor kiezen om dit altijd zichtbaar te hebben. Ga daarvoor naar Weergave en zet Toon altijd rode-ogen correctie aan.

Veel uitgebreider dan in iPhoto voorhanden was, zijn de mogelijkheden onder Pas aan. Hier zitten de meeste tools zoals die ook in Aperture voorhanden waren (zonder de mogelijkheden om de RAW verwerking aan te passen).

van_iPhoto_naar_Fotos_app-12

Ook hier geldt: het kan makkelijk voor wie dat wil, maar preciezer voor wie dat belangrijk is. De samenstelling van deze gereedschappen kun je zelf aanpassen.

Zijbalk

Open je Foto’s voor het eerst, dan zul je wellicht iet wat teleurgesteld zijn. De weergave is namelijk „minimalistisch” op zijn zachts gezegd. Verdwenen zijn de vertrouwde gebeurtenissen. Gelukkig kun je de zijbalk weer zichtbaar maken. Ga naar Weergave en kies Toon navigatiekolom.

Dan zal het voor de meesten al weer een stuk herkenbaarder worden.

Niet voor Aperture gebruikers.

Aperture gebruikers komen er bekaaid vanaf. Aperture mocht wat functionaliteit betreft inmiddels ruimschoots voorbij gestreefd zijn door de Adobe concurrentie, maar de mogelijkheden als foto management oplossing is nog steeds ongeëvenaard. De directe concurrentie op dit gebied komt van Adobe’s Lightroom, maar dit is op het gebied van foto beheer bij lange na niet zo geavanceerd als Aperture.

Op dit gebied schiet de Foto’s app absoluut te kort. Geen van deze functies is terug te vinden in de Foto’s app. Een korte opsomming:

  • de import mogelijkheden voor RAW en JPG paren
  • de mogelijkheid om trefwoorden toe te voegen
  • de mogelijkheid Metadata presets te gebruiken
  • de mogelijkheid om plugins of presets te gebruiken
  • de loupe ontbreekt
  • de penselen ontbreken
  • de mogelijkheden om bestanden te verplaatsen
  • de maken van backups
  • de mogelijkheid om RAW te bewerken

Gebleven is de mogelijkheid om te werken met zogenaamde „referenced” files en de mogelijjkheid om met aparte bibliotheken te werken. Maar een aparte bibliotheek aanmaken van een sub set is er niet meer bij.

van_iPhoto_naar_Fotos_app-6

Alternatieve bibliotheken

De Foto’s app laat je werken met andere bibliotheken en met „referenced” files. Het zit alleen allemaal wat verstopt en er zijn beperkingen. De keuze voor een andere bibliotheek verschijnt als je gelijktijdig de ALT knop vasthoudt met opstarten. Hou echter wel rekening met dat een Aperture bibliotheek eerst wordt geconverteerd naar het nieuwe Foto’s formaat. Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt met referenced files.

Standaard worden foto’s bij het importeren namelijk naar de Foto’s bibliotheek geschreven. Wil je de foto’s op de oorspronkelijke plek laten staan, bijvoorbeeld een externe schijf, dan zul je dit eerst moeten aangeven.

Ga naar Voorkeuren en zet kopieer naar Foto’s bibliotheek uit.

van_iPhoto_naar_Fotos_app-3

Beperkingen

Er zijn ook een aantal beperkingen. Zo is in een alternatieve mogelijkheid geen mogelijkheid meer om foto’s vanaf Fotostream te importeren. Ook het delen van foto’s naar Gedeelde fotostreams is beperkt. Je kunt nog wel een gedeelde fotostream maken, maar foto’s plaatsen in een reeds bestaande stream is er niet meer bij.

Je kunt overigens ook foto’s weer terug plaatsen naar Aperture. Dat doe je eveneens via delen.

Gebruikte je in Aperture RAW/JPEG combi’s dan zie je die gedeeltelijk terug in Foto’s. Je kunt zien dat er een JPEG is gebruikt als „master” net als bij Aperture, maar de RAW file instellen als master gaat niet. Losse RAW bestanden bewerken in Foto’s gaat wel.

Conclusie

De nieuwe Foto’s app is voor doorsnee gebruikers een verbetering ten opzichte van het toch wel verouderde iPhoto. Er is een forse performance verbetering en de gereedschappen zijn duidelijk beter dan het was. De integratie met iPhone en iPad is voor velen een belangrijke reden om over te stappen op de iCloud Fotobibliotheek. Doordat de Foto’s app op iOS al eerder beschikbaar was, zullen velen de stap al genomen hebben.

Voor Aperture gebruikers is het geen alternatief. Velen zullen teleurgesteld zijn. Het valt te bezien of deze overgang zal leiden tot een zelfde protestgolf als eerder gebeurde met iWorks en Final Cut Pro. Apple heeft afgelopen zomer al aangegeven dat er geen toekomst bestond voor Aperture en velen zullen reeds overgestapt zijn op Lightroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.