De prijs van cloud opslag

Tijdens de afgelopen WWDC heeft Apple iCloud Drive aangekondigd. Een belangrijke aankondiging omdat iCloud nu meer in lijn komt met de andere aanbieders van opslag in de cloud.

iCloud: van dienst naar App

Tot nu toe is iCloud geen app. Van Dropbox, Microsoft OneDrive of Google Drive kun je een app downloaden of een map aanmaken waar je bestanden naar toe kunt slepen en weer afhalen.

Apple’s iCloud werkt niet zo. iCloud is voor een belangrijk deel een middel om gegevens te synchroniseren. Elke app heeft een stukje iCloud voor zichzelf. En via een aantal van die apps kun je zien wat er in de cloud is opgeslagen. Met de aankondiging van iCloud Drive gaat dit dus veranderen en wordt iCloud te vergelijken met de aanbiedingen van de concurrentie.

Cloud opslag is een standaard faciliteit geworden en ondanks zaken als het schenden van onze privacy door overheidsinstellingen wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Buiten de genoemde „Grote Vier” zijn er veel meer apps die een eigen cloud opslag aanbieden, waaronder Adobe en Evernote.

Tijdens de aankondiging op het WWDC heeft Apple ook iets geroepen over prijzen voor iCloud Drive en dat is een aardige gelegenheid om eens wat prijzen op een rij te zetten.

Cloud aanbiedingen

Het zal niet vreemd overkomen dat vrijwel alle aanbieders een onderdeel „gratis” hebben en een deel betaald. De samenstelling van de bundels verschilt nogal en dat maakt het soms lastig vergelijken, maar wat we wel konden vergelijken hebben we naast elkaar gezet.

 

iCloudOneDriveDropboxGoogle Drive
5GB gratis7GB (+3GB) gratis2GB gratis + vrienden15GB gratis
20GB: $0,9950GB: $2,08
200GB: $3,99100GB: $4,16100GB: $9,99100GB: $1,99
1TB: ????1TB: ????500GB: $49,991TB: $9,99
(de prijzen gelden per maand)

Google is veruit de goedkoopste. Dat kan ook omdat Google vooral geïnteresseerd is in jouw „AD” waarde. Apple en Microsoft hebben nog geen prijzen bekend gemaakt voor 1TB opslag, maar er wel iets over gezegd, vandaar dat ze hier toch vermeld staan.

De 5GB opslag die Apple gratis aanbiedt is exclusief de opslag voor al je foto’s. De capaciteit voor Fotostream is recentelijk nog uitgebreid tot maximaal 1000 foto’s per uur, 10.000 foto’s per dag, met een maximum tot 25.000 foto’s per maand. Ook je muziekaankopen worden niet meegerekend. Best nog redelijk dus.

Wat verder opvalt is dat Dropbox wat prijs betreft ver uitsteekt boven de concurrentie en zich wellicht uit de markt prijst. De toekomst zal het leren. Maar duidelijk is dat de onderlinge concurrentie zorgt voor een gunstig prijspeil.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.