Deel je Contacten met familie, vrienden en collega’s

Deel Contacten met familie, vrienden en collega's. Beheer, support en ondersteuning voor Apple Mac, iPad en iPhoneDeel Contacten met familie, vrienden en collega's. Beheer, support en ondersteuning voor Apple Mac, iPad en iPhone

Eerder schreef ik een artikel over het delen van Agenda’s met anderen, bijvoorbeeld familieleden, huisgenoten of wie dan ook. We zagen dat iCloud ons daar goed bij kon helpen.

Veel mensen houden ook een gezamenlijke adreslijst aan. Vooral weer van belang bij het versturen van bijvoorbeeld Kerstkaarten. Helaas laat iCloud ons op dit punt in de kou staan. Zo fraai als het ons een gemeenschappelijke Agenda laat aanmaken, op dit punt is er geen oplossing. Er zijn via iCloud geen mogelijkheden om een gedeelde adreslijst te maken.

De mogelijkheden die er wel zijn, komen neer op het gebruiken van een andere partij, in dit artikel is dat Google. Sinds Google volledig is opgenomen in Mail, Agenda en Contacten is dit een relatief eenvoudige manier.

Google account instellen

Voor zover je dat nog niet hebt gedaan: ga naar Google en maak een Google Gmail account aan. Wil je alleen de Contacten delen of gebruik je al Gmail, dan is het misschien handig om hier een apart account voor aan te maken. Je kunt net zoveel Gmail accounts invoeren als je wilt.

Het instellen op je apparaten die je als volgt:

Op de iPhone:

Kies voor Instellingen – Email, Contacten, Agenda’s en maak een Nieuwe Account aan. Je krijgt dan het volgende scherm:

Beheer, support en ondersteuning voor Apple Mac, iPad en iPhone

Kies voor Google en geef je accountgegevens dat je hebt aangemaakt voor het delen van Contacten in het volgende scherm. Dat is alles. Meer hoef je niet te doen voor het instellen van een Google account.

Datzelfde doen we op de Mac:

Ga naar Systeemvoorkeuren en kies voor Internet Accounts (Mavericks).

Beheer, support en ondersteuning voor Apple Mac, iPad en iPhone

Geef ook hier de juiste accountgegevens in en kies voor OK.

In beide gevallen krijg je de mogelijkheid om aan te geven wat je wilt installeren. Omdat we hier praten over een gedeelde lijst Contacten, geef je dat hier ook aan. Dus alle vinkjes gaan uit, behalve bij de Contacten:

Beheer, support en ondersteuning voor Apple Mac, iPad en iPhone

 

Herhaal deze stappen voor de apparaten van diegenen die ook gebruik willen maken van de adreslijst. Gebruik hiervoor steeds hetzelfde Gmail account.

Het vullen van de adreslijst

Heb je op alle apparaten het Google account ingevoerd, dan kun je nu beginnen met het invoeren van de Contacten. Het vullen met adresgegevens kan het beste rechtstreeks in Gmail gedaan worden, dus op de website. Daar kun je Contacten importeren vanuit een Excel spreadsheet. De mogelijkheden op de iPhone zijn daar niet voldoende voor.

Op de Mac gaat het ook. Ga op de menubalk naar Archief —Importeer en wijs het juiste bestand aan om te importeren. Daar kun je tevens adressen verslepen van het ene adresboek naar het andere.

In de praktijk

Op de iPhone zie je al je Contacten staan. Het is niet te zien in welk adresboek ze staan. Let er op met het verwijderen van gegevens. Doordat alle Adresboeken met elkaar gesynchroniseerd zijn, worden contactpersonen direct op alle apparaten verwijderd (of gewijzigd). Dat vraagt misschien wat extra aandacht.

Maak je gebruik van een Mac en heb je Time Machine ingesteld, dan kun je nog Contacten terughalen. Lees hier hoe dat moet.

Gerelateerd artikel: OSX: 2 verborgen Time Machine mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.