IOS: Een eigen magazine op iPad of iPhone

Niets meer te lezen op je iPad of iPhone?
Probeer dan eens een “intelligent” magazine. Mijn keuzes zijn: Zite en News360 voor IOS.

Het doel van dit soort Apps is om op basis van jouw leesgedrag te bepalen wat je interesseert en wat niet. De ingebouwde intelligentie probeert dan om meer artikelen te verzamelen die aansluiten bij jouw persoonlijke interesses. De wijze waarop dit gebeurt, verschilt bij beide applicaties. Ik moet wel waarschuwen dat beide apps uitsluitend engelstalige artikelen presenteren.

Zite

Zite

Dit is nog steeds mijn favoriet. Ik gebruik de App ruim een jaar. Alhoewel ik moet toegeven dat ik versie 2, toch wat minder vind dan de vorige versie. In versie 2 kreeg je er een tweetal kaders bij, waar niet iedereen op zat te wachten: “nieuws”, voornamelijk Amerikaans binnenlands nieuws, en “wat is populair”. De kritiek die dat opleverde heeft inmiddels geresulteerd in de optie om dit uit te zetten.

De setup is eenvoudig: je kiest uit onderwerpen die Zite voor je klaarzet: Business, Health, Travel, Arts & Culture, Fashion, Gadgets etc. Deze onderwerpen worden aangevuld met een aantal vaste nieuws aanbieders, zoals The Huffington Post of The Next Web. Als derde groep, biedt Zite nog een aantal onderwerpen als Zite’s Picks waaronder: Startups, Bicycling en Scoccer (met name op verzoek van de Europese gebruikers).

IMG_0121

Mocht jouw favoriete onderwerp er niet bij staan, dan kun je nog eigen onderwerpen toevoegen.

IMG_0122

Alle artikelen openen in een eigen scherm, vrij van reclames en afleidende graphics. Elke pagina is vervolgens in een browserscherm te openen. Zite is minder handig om langere artikelen te presenteren die over verschillende pagina’s lopen. Daarom is de mogelijkheid om de pagina rechtstreeks te openen bijzonder handig. Vervolgens maak je jouw voorkeuren bekend door artikelen te “liken” of te “disliken”. Hoe meer je leest, hoe sneller Zite zich aan je aanpast.

IMG_0125

Webpagina’s worden in een eigen browser geopend, wat als voordeel heeft dat irritante popups omzeild worden.

De pluspunten: mooie strakke vormgeving, snel aangepast aan je persoonlijke voorkeuren, goede “tref” zekerheid en een uitstekende spam filtering.

De minpunten: artikelen zijn voornamelijk Amerikaans.

news360

News360

Deze App gebruik ik nog niet zo lang. De opzet is identiek. Ook hier kies je de onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent. De App is wat meer gericht op social media, en probeert te leren van de artikelen die jezelf deelt en die jouw netwerk deelt, maar werkt ook uitstekend als dit niet zo jouw ding is.

IMG_0127

Nav360 biedt een ander palet aan onderwerpen dan Zite. Maar ook hier kun je eventueel niet genoemde onderwerpen opgeven.
Het aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren, neemt wat tijd in beslag. De voortgang wordt aangegeven door een aantal “sterren”. Heb je 20 sterren verzameld, dan heeft de app voldoende informatie over jouw interesses verzameld.

IMG_0128

De navigatie laat wat ruimte voor “variatie”. Veel artikelen zijn te lezen in het blokje op de “voorpagina”. Je kunt het blokje ook draaien, waardoor er opties ontstaan om het artikel te delen, te liken (indicatie “interesting”) of te verwijderen. Dat laatste kan weer niet bij artikelen die in één van jouw onderwerpen staan opgenomen.

De App is niet helemaal in staat om spam te onderscheiden en ook niet helemaal goed in het “on topic” te houden van artikelen. Voorbeeld: kies je voor “history” als onderwerp, dan verschijnen er ook verhalen over: personen die een lange geschiedenis van ziekenhuis opnames achter de rug hebben (om maar een voorbeeld te noemen).

De artikelpagina laat het verhaal zien zonder advertenties. Foto’s of video’s die in het artikel staan worden verzameld en bovenaan het scherm geplaatst om direct bekeken te worden. Ook wordt er een afbeelding gegeven van de oorspronkelijke webpagina. Behalve delen, kun je een artikel ook opslaan voor latere referentie. Je kunt hier een artikel niet meer “disliken”, alleen nog aangeven als “interesting”.

IMG_0129

Pluspunten: foto’s en video’s worden bovenin getoond, minder uitsluitend Amerikaans (dat wil zeggen dat Europees dan voornamelijk Engeland is, maar er verschijnen soms ook artikelen in een andere taal). Maakt vaak een andere artikel keuze dan Zite.

Minpunten: vormgeving is minder strak, navigatie is wat minder eenduidig, en de artikelen zijn niet altijd “on-topic”, maar dat maakt de verrassingsfactor soms weer wat groter.

Beide Apps kennen een aparte iPhone versie. De Apps zijn te downloaden via de App-store.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.