Eindelijk: Prisma woordenboek op Mac

Prisma woordenboek Nederlands op MacHet heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk is er een Nederlands woordenboek toegevoegd aan het lijstje woordenboeken op de Mac. Sinds OS X Mavericks beschikt de Mac zowaar over een heus Nederlands woordenboek: Prisma. Heb je Nederlands als standaard taal ingesteld, dan is dit gelijk het standaard woordenboek geworden.

Voor introductie van de NeXT computer in 1988, voorzag Steve Jobs in “coole” content. Een fraai woordenboek was daar onderdeel van: Oxford Dictionary of English. Het was uniek voor die tijd. De woordenboek applicatie is sindsdien altijd een vast onderdeel gebleven. Toen het NeXT besturingssysteem de basis werd voor het besturingssysteem van de Mac, werd het woordenboek automatisch ook een vast onderdeel.

Maar nog nooit was er een echt Nederlands woordenboek. Tot nu toe dan.

Woordenboek

Het woordenboek vind je via Launchpad in de map “Andere”, of door het gelijktijdig indrukken van de CMD toets en de Spatiebalk en WOO (of DIC) te tikken in het geopende Spotlight venster.

Prisma-woordenboek-op-Mac-1

Je Mac beschikt over verschillende woordenboeken, maar je kunt ze zelf in- of uitschakelen. Ga naar Voorkeuren (of gebruik CMD + ,) en kies welke woordenboeken je wilt gebruiken. Sleep ze ook even in de gewenste volgorde. Je kunt ook Wikipedia kiezen of het Apple woordenboek.

Woordenboek gebruiken

Het woordenboek kun je overal gebruiken om woorden op te zoeken. Overal is niet helemaal correct. Het werkt overal, behalve in de Office applicaties. Het wordt niet gebruikt voor spellingscorrecties, voor bijvoorbeeld de iWork applicaties of Teksteditor. Die maken gebruik van een woordenlijst. Maar je gebruikt het woordenboek om woorden op te zoeken. En zoals gezegd, dit werkt in alle apps, behalve in Microsoft Office.

Dat opzoeken doe je als volgt: beweeg je cursor boven het woord dat je zoekt en tik met 3 vingers op je Trackpad. Heb je geen Trackpad, gebruik dan je toetsenbord en druk gelijktijdig in: CTRL + CMD + d. Het betreffende woord wordt nu door een geel kader omgeven en er verschijnt een verklaring in elk van de woordenboeken waarin dat woord voorkomt.

Prisma-woordenboek-op-de-Mac-2

Wil je meer Nederlandse woordenboeken, gebruik dan de volgende links:

Nederlands – Engels

Engels – Nederlands

Download de woordenboeken en plaats ze vervolgens in de juiste bibliotheek: start Finder en ga naar MacintoshHD / Bibliotheek / Dictionaries. Verplaats de woordenboeken van de Downloadmap naar hier. Er wordt gevraagd om een wachtwoord in te geven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.