Fototip: ruis verwijderen uit je foto’s

Maak je foto’s in een donkere omgeving, binnenshuis of ’s avonds buiten, dan zul je zien dat je  foto’s behoorlijk wat ruis vertonen. Dit gaat zeker op voor foto’s die je maakt met je iPhone. Hoe je die ruis kunt verwijderen en tevens een aantal (mede-)touristen onzichtbaar kunt maken, leer je in deze tutorial.

Deze tutorial gaat over opnamen met de iPhone, maar het gaat natuurlijk net zo goed op voor elke andere camera. Verder maak ik voor deze tutorial gebruik van Affinity Photo, Photoshop en Lightroom.

Uitgangspunt

Ontbijten aan de oudste straat van Nederland, wie wil dat niet. Aangelegd in de Romeinse tijd en deel van een opgraving dat zich bevindt onder het hotel Derlon in Maastricht. Het hotel heeft de ontbijtruimte er rond omheen aangelegd. Dat maakt van je ontbijtje toch een bijzonder iets en dat je wil je  vastleggen.

De oudste straat van Nederland bevindt zich onder hotel Derlon in Maastricht

Aangezien je beste camera, de camera is die je bij je hebt, gebruikte ik mijn iPhone 6s om deze opname te maken. De ruimte is verlicht maar onvoldoende om een mooie heldere opname te maken. Tevens liepen er verschillende gasten in de rondte, kortom geen ideale situatie. Deze foto is het eindresultaat van deze tutorial.

iPhone burst opname

Ruis en bewegende mensen (objecten) verwijderen uit een foto kun je doen in een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop of Affinity Photo op je Mac (of Windows computer). De truc is om een serie te maken (een burst) van dezelfde scene die telkens een beetje van de vorige verschilt. Die verschillen worden er vervolgens tijdens het bewerkingsproces automatisch uitgefilterd. Ruis in een foto is niet vast, maar is voor elke foto anders en is dus ook per beeld verschillend.

Dus nam ik mijn toevlucht tot de burstmodus van de iPhone. De burst maak je door de opname knop even langer vast te houden. Ik maakte een serie van 17 opnamen om verder te bewerken. Dit is er één uit de serie:

fototip-ruis-verwijderen-2

De opnamen zijn gemaakt zijn met iso 320 en een sluitertijd van 1/17 seconde. Het diafragma van de iPhone 6s is f2.2 en vast. Zoals we zien is de beeldstabilisatie van de iPhone redelijk in orde, maar de foto bevat, zoals verwacht, behoorlijk wat ruis. We zien zowel links als op de achtergrond nog iemand lopen.

Dit is een 100% uitsnede van de bovenstaande foto:

fototip-ruisverwijderen-001

De ruis en de bewegende mensen gaan we verwijderen. De mensen aan het tafeltje bewegen niet echt en blijven dus zitten waar ze zitten.

Affinity Photo

Voor de nabewerking besloot ik gebruik te maken van Affinity Photo. Ik schreef daar al eens eerder over.  Affinity Photo is een betaalbaar alternatief voor Photoshop, verkrijgbaar via de Mac App store voor de Mac en binnenkort ook beschikbaar voor Windows. De ontwikkelaars claimen een veel betere performance en dit is gelijk een moment om dat eens uit te testen.

Om de ruis en de mensen te verwijderen laden we de foto’s in een stapel, een Stack. Omdat de foto’s uit de hand zijn genomen en dus licht van elkaar verschillen wat betreft de stand, laat ik de foto’s uitrichten. Als laatste worden dan de verschillen weggewerkt. Affinity Photo doet dit in één stap.

De handelingen in Affinity Photo zijn als volgt:

Open een nieuwe stapel (Stack): ALT + SHIFT + CMD + O en importeer de afbeeldingen. Bij het importeren worden de afbeeldingen direct op elkaar gepast. De stack is wat Affinity een “live” stack, dat wil zeggen dat er aanpassingen gemaakt kunnen worden en dat alle handelingen ongedaan kunnen worden gemaakt.

fototip-ruis-verwijderen-6

Kies om de lagen automatisch te laten richten. Affinity Photo kiest zelf voor de juiste modus: Median.

De hele operatie duurt 23 seconden. Omdat ik de vervolgstappen in Lightroom wil doen, sla ik het resultaat op.

Photoshop

Altijd leuk een vergelijkende test, daarom heb ik de bewerking herhaald in Photoshop. Photoshop doet de bewerking in twee stappen. Het eerste resultaat is een slim object, klaar om verder te verwerken in de tweede stap.

De handelingen in Photoshop zijn als volgt:

Ga naar File > Scripts > Load files into Stack en kies de bestanden. Hiermee worden de bestanden geladen als lagen in een nieuw bestand. We kiezen voor het automatisch richten en gelijk omzetten naar een smart object voor de volgende stap.

fototip-ruis-verwijderen-7Photoshop klokte 57 seconden voor het tussenresultaat. Nu moeten we de stapel verder laten verwerken om de ruis en bewegende mensen te verwijderen. Voor de volgende stap kiezen we voor Layer > Smart objects > Stack mode > Median. (Als je wilt weten wat de verschillende opties betekenen, klik dan hier).

De tweede bewerkingsstap vraagt nog eens 20 seconden.

Met het blote oog zien beiden er identiek uit en Affinity Photo doet er inderdaad een stuk sneller over. Photoshop heeft bijna een minuut meer tijd nodig voor het resultaat.

Lightroom

Zoals je kunt zien, vallen de zijkanten naar buiten en dat wil ik corrigeren. Natuurlijk had ik de volgende stappen ook gelijk kunnen doen, maar omdat ik de nieuwe optie Transformatie met hulplijnen in Lightroom wilde testen, heb ik hiervoor gekozen.

De nieuwe optie Transformatie met hulplijnen werkt uitermate eenvoudig: je trekt een lijn langs de schuine vlakken die recht gezet moeten worden en Lightroom doet de rest. In dit geval heb ik de lijnen links en rechts langs de kasten gelegd. Het resultaat zie je hier:

fototip-ruis-verwijderen-8

Nu nog uitsnijden, de Helderheidsschuif wat naar rechts en aanscherpen naar behoefte. Het resultaat staat bovenaan dit artikel. Dit is een 100% uitsnede:

fototip-ruis-verwijderen-4

De storende ruis is compleet verdwenen en ook de bewegende personen zijn uit het beeld verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.