Gebruik je iPhone camera als een Prof!

De camera is een populair onderdeel van de iPhone. Er worden elke dag miljoenen foto’s mee gemaakt. Daarom hier een paar tips om werkelijk alle features van je camera te kunnen gebruiken.

Slide to click

Soms duurt het te lang om je iPhone te ontgrendelen en de camera app te starten. Het moment dat je graag had willen vastleggen is dan al voorbij. Maar wist je dat er een snellere manier is om die foto te maken? gebruik-je-iphone-als-een-prof-4In het beginscherm zie je rechts onderin een camera symbool staan. Als je je vinger er op legt kun je het scherm omhoog schuiven om direct je camera schietklaar te maken.

Camera bediening

Als je een foto wilt maken leg je je vinger op de cirkel. Daarvoor moet je 1 hand loslaten en dat is niet goed om een mooie scherpe foto te maken. Je iPhone met 1 hand vasthouden en tegelijkertijd met je andere hand het scherm aanraken om een foto te maken, is eigenlijk een beetje onhandig. Zijn de lichtomstandigheden minder optimaal dan leidt dit tot minder scherpe foto’s. De camera kiest dan een langzamere sluitertijd met als gevolg dat foto’s onscherper wordt als gevolg van trillingen. Veel handiger is het om de volume knoppen te gebruiken als sluiterknop, net als bij een gewone camera. Je kunt je iPhone dan goed vasthouden met 2 handen en met je linkerduim of rechter wijsvinger kun je dan de sluiter bedienen. Je foto’s worden er een stuk scherper van.

Burst modus

De iPhone 5s heeft als nieuwigheid de „burst modus” meegekregen. Hou je je vinger op de sluiterknop, dan maakt de iPhone in 1 keer een hele rits foto’s. Hij zoekt er zelf de beste uit, maar als je het er niet mee eens bent, kun je zelf de foto er uit pikken die jij het beste vindt. De rest gooi je dan weg. gebruik-je-iphone-als-een-prof-3 Naar Fotostream wordt alleen de beste van de burst foto’s gestuurd, tenzij je wilt dat alle foto’s naar Fotostream gaan. Ga daarvoor naar Instellingen > Foto’s en camera en zorg ervoor dat Upload burst foto’s op uit staat (of aan als je alle foto’s naar Fotostream wilt sturen).

Raster

Het raster is een hulpmiddel om betere foto’s te maken. Het is een hulpmiddel om de compositie te verbeteren. Schilders en tekenaars hebben lang geleden al ontdekt dat er enige wetmatigheid schuilt in het maken van een goede compositie. Als je je tekenvel in 3 gelijke delen verdeeld, zowel horizontaal als verticaal en je zorgt ervoor dat het object dat je wilt fotograferen zich in 1 van de snijpunten bevindt, dan maak je vanzelf een betere compositie. Dit wordt ook wel de Gulden snede genoemd. gebruik-je-iphone-camera-als-een-prof Je kunt het raster aanzetten via Instellingen > Foto’s en camera > Camera > Raster.

HDR

Een digitale camera, en dus ook je iPhone, worstelt met de verhouding tussen de lichte en de donkere delen. Meestal is er zoveel licht dat er een compromis gezocht wordt om toch een acceptabele foto te maken waarbij zowel de lichte delen als de donkere delen van de foto toch nog zichtbaar zijn. Meestal komt het er dan vaak op neer dat de lucht partijen helemaal wit zijn of de schaduwen zijn helemaal donker zodat je er niets in kunt zien. Ingebouwd in je iPhone zit de mogelijkheid om foto’s te maken met een verbeterde weergave voor lichte en donkere partijen. Dat heet “High Dynamic Range”, afgekort HDR. Als je een foto maakt, dan maakt je iPhone heel snel een paar foto’s: een normale, een lichtere en een donkere. Deze foto’s worden over elkaar gelegd en de beste delen van elke foto worden gemonteerd in 1 foto. Hou er wel rekening mee dat er meerdere foto’s achter elkaar worden genomen en dat je je iPhone even langer moet vasthouden voor het beste resultaat. Je iPhone bewaart standaard de gewone foto en de HDR foto. Dat is handig want dan kun je het verschil goed zien.  Ben je er na een tijdje wel aan gewend, dan kun je ervoor kiezen om de gewone foto niet meer op te slaan. gebruik-je-iphone-als-een-prof Ga opnieuw naar Instellingen > Foto’s en camera. Scroll helemaal naar onderen voor de instelling HDR en kies ervoor om de originele foto niet te bewaren. Deze manier is niet voor elke situatie even goed geschikt, maar op momenten dat het contrast hoog is, kan het een hele verbetering zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waarbij de persoon die je wilt fotograferen onder een scherm zit terwijl je op de achtergrond het strand en de zee en de lucht ziet, of foto’s die je neemt in een ruimte met grote ramen.

Touch to focus

Apple heeft een eigen manier ontwikkeld om de camera scherp te stellen waar jij dat wilt. Als je een foto maakt dan zie je in het midden een geel omrand vierkant. Dit is het gedeelte waar de camera op scherp stelt. Als het onderwerp dat je wilt fotograferen daar buiten ligt en dus de kans loopt om niet scherp te zijn, dan kun je tikken op dat deel van het scherp waar jij wilt dat het scherp wordt. Je ziet dan het scherp-stel-vierkant zich verplaatsen. Je iPhone past ook de belichting aan op het onderwerp van jouw keuze. Bevindt dat onderwerp zich een beetje in de schaduw, dan wordt de belichting gelijk hierop aangepast.

Zoom

Gebruik het niet! Heel veel mensen proberen om de foto wat beter uit te snijden, maar het gebruik van Zoom is de beste manier om je foto’s te verpesten. De lens van je iPhone is een vaste lens. Ga je zoomen dan vergroot je je foto. En dat maakt de foto alleen maar slechter. Wil je toch de foto beter uitsnijden gebruik dan iPhoto: gratis bij elke iPhone (en iPad). Deze app is uitstekend in staat om jouw foto’s wat extra mee te geven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.