I cloud, you cloud, everybody iCloud

Zoals met de meeste Apple producten is iCloud eenvoudig te gebruiken. Dat is zowel een zegen als een last. Dit ingebouwde backup en synchronisatie element doet op de achtergrond zijn werk, zonder dat je daar iets van merkt. Maar misschien weet je toch niet hoe het nou precies werkt en daar gaat dit artikel over.

Als je niet zo bekend bent met iCloud: het is een kapstokbegrip van Apple met 4 belangrijke functies die vooral van belang zijn voor Apple’s mobiele apparaten: backup, synchroniseren, Photostream en Zoek mijn iPhone.

Het backup deel is handig als je ergens onderweg bent en je iPhone of iPad kwijtraakt door verlies, diefstal of een andere rampspoed. Een nieuw apparaat is dan op magische wijze snel weer ingericht met de backup van de je oude apparaat, inclusief je apps, foto’s, muziek,  video’s. iCloud synchroniseert niet alleen je Mail, Contacten, Notities en Herinneringen over al je Apple apparaten, maar ook je wachtwoorden, je boekenleggers, je Safari bladwijzers en je iWork documenten. iCloud is open voor ontwikkelaars en er verschijnen steeds meer apps die gebruik maken van de mogelijkheden van iCloud. Heb je een Mac, dan zijn er meer apps die gebruik maken van iCloud: bijv. Teksteditor en Voorvertoning.

Photostream bewaart je foto’s van de laatste 30 dagen en zorgt ervoor dat je ze ook op je andere Apple apparaten kunt zien, inclusief je Mac of Windows PC. En met „Zoek mijn iPhone (of iPad of Mac)” kun je een apparaat dat je kwijt bent lokaliseren en eventueel locken of zelfs wissen.

Onthouden:

iCloud is privé

Opslagruimte 

Iedereen met een Apple ID krijgt 5Gb opslagruimte. Dat is niet per apparaat maar per Apple ID. Dus 5Gb voor al je apparaten. Maar Fotostream wordt niet meegerekend. Ook je muziekaankopen worden niet meegerekend.

De capaciteit voor Fotostream is recentelijk uitgebreid tot maximaal 1000 foto’s per uur, 10.000 foto’s per dag, met een maximum tot 25.000 foto’s per maand. Best redelijk dus.

De 5Gb netto wordt gebruikt voor backups en de overige opslag: mail, documenten, apps van derden en backups. Mocht 5Gb niet voldoende zijn, dan biedt Apple de mogelijkheid om extra ruimte bij te kopen.

Backups

Een iPhone of iPad kun je via iCloud backuppen. Heel handig voor als je van plan bent om op reis te gaan.

Ga naar Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie en zet iCloud reservekopie aan. Elke keer dat je via wifi verbonden bent met internet, aan een oplader hangt en vergrendeld bent, wordt er een backup gemaakt.

Met 1 maar:

Deze backup is niet een volledige backup. Er wordt een kopie gemaakt van je instellingen, accounts, documenten en je fotorol. Je eigen muziek wordt niet gebackupd. Wel de muziek die je via de iTunes store hebt gekocht, die bevindt zich immers al in de cloud. Dat geldt ook voor je apps. Wil je een volledige backup dan zul je moeten terugvallen op iTunes.

Sleutelhanger in de cloud 

Nieuw is de mogelijkheid om je wachtwoorden in de cloud te bewaren. Hiervoor geldt een apart beveiligingsprotocol. Maar het fraaie is natuurlijk dat al je wachtwoorden automatisch op al je apparaten beschikbaar zijn.

iCloud web toegang

Gedeelde Agenda in iCloud voor iPad, iPhone en Mac

Via een webbrowser kun je naar iCloud.com. Je logt in met je Apple ID en wachtwoord en voilà: je hebt toegang tot je opgeslagen gegevens: mail, contacten, herinneringen, notities,  agenda en iWork documenten. Tevens vind je hier „Zoek mijn iPhone”. Zoek je je foto’s, dan zit je hier verkeerd. Die zijn hier niet zichtbaar.

Zoek-mijn-iPhone in de Cloud. Beheer en support voor Mac, iPhone en iPad

Mijn apparaten bevinden zich heel geruststellend thuis!

Heb je veel wijzigingen te maken aan je contacten op je iPhone dan kun je dat het beste via de web toegang doen.

Opslagbeheer

Krijg je de melding dat je 5Gb opslagruimte vol is of vol dreigt te raken, dan kun je kijken of je wat ruimte vrij kunt maken.

iCloud, zo beheer je je opslag. Beheer en support voor Mac, iPhone en iPad

Ga naar Instellingen > iCloud > Opslag en Reservekopie. Kies voor Beheer opslag om te zien waar je ruimte naar toe is gegaan.

iCloud, zo beheer je je opslag. Beheer en support voor Mac, iPhone en iPad

 

Mocht je er niet uit komen, dan kun je opslagruimte bijkopen via Wijzig opslagabonnement. Voor €16 per jaar koop je 100Gb extra opslag.

Mocht de werking van iCloud nog steeds wat verwarrend zijn, dan is er op de Apple site een aparte supportpagina voor iCloud. Hoe meer je weet over iCloud en hoe je gegevens worden opgeslagen en gesynchroniseerd, des te comfortabeler je je voelt.

Gerelateerd: Activeer Sleutelhanger in de Cloud in 3 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.