Installeer OS X opnieuw

Deze week heeft Apple een Gold Master release van OS X El Capitan verspreid onder de ontwikkelaars. Dat betekent dat de release van OS X 10.11 niet meer lang op zich zal laten wachten.

Normaal gesproken kun je de nieuwe versie downloaden uit de App Store en zonder al te veel problemen installeren over de oude versie. Ik ken mensen die dat al jaren zo doen en dat gaat eigenlijk altijd goed. Maar misschien wil je je Mac wel eens helemaal opnieuw instellen. Dan is dit een mooi moment.

Schijfruimte

Het opnieuw installeren van OS X is wellicht de meest ultieme manier om je schijf op te ruimen. Is je Mac al weer een paar jaar oud dan is het niet ongebruikelijk om opeens 75Gb extra ruimte te krijgen. Meer nog als je na afloop besluit om al je bestanden handmatig terug te zetten. Kijk ook even naar mijn opmerkingen in Stap 4.

Deze tutorial leert je hoe je OS X helemaal van scratch opnieuw installeert. Ook als je van plan bent je harde schijf te vervangen, bijvoorbeeld door een SSD, dan komen de onderstaande stappen goed van pas.

Om een aantal stappen te versnellen, is het niet onverstandig om je Mac met een kabel te verbinden aan je router. Vooral als je besluit om je instellingen, bestanden en applicaties te herstellen vanaf een Time Machine backup is een vaste ethernet verbinding een enorme speedbooster.

Stap 1: maak je harde schijf schoon

Heb je net een nieuwe schijf gekocht dan kun je deze stap overslaan.

LET OP: voor je verder gaat: zorg voor een verse backup van je harde schijf!!!! Een Time Machine backup is perfect geschikt voor dit doel.

Start je computer opnieuw op terwijl je de toetsen CMD + r vasthoudt. Hou de toetsen ingedrukt tot het Apple logo verschijnt. Je komt nu in de Herstel modus (Recovery Mode). Kies de optie Schijfhulpprogramma.

Kies voor de optie Schijfherstel

Kies nu de schijfpartitie Macintosh HD en klik op wissen. Kies voor de juiste structuur: Mac OS uitgebreid (journaled) en vul een naam in: Macintosh HD. Klik op Wis.

Wis je schijf met Schijfhulpprogramma

Je schijf is nu leeg, maar je Herstel partitie niet. Het volgende deel is bestemd voor mensen met een nieuwe schijf zonder Herstel partitie. Sla daarom Stap 2 over en ga naar Stap 3.

Stap 2: Bereid een nieuwe schijf voor

Heb je net een nieuwe schijf geplaatst dan zul je alle software opnieuw moeten gaan plaatsen. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een Herstel schijf, maar speciaal voor dit soort situaties biedt Apple de mogelijkheid om via internet de software te downloaden.

Het maken van een Herstel disk beschreven we al een eerder. Daarom laten we hier zien hoe het herstel via internet gaat.

Start je Mac op terwijl je de ALT toets ingedrukt houdt. Je Mac zal nu proberen om de Apple servers te benaderen via internet. Kies je netwerk en geef het wachtwoord in.

zoek eerst contact met het internet

Als eerste wordt nu je Herstel partitie aangemaakt. Als dat gebeurd is, kom je in de Herstel modus (Recovery Mode). Je zult nu eerst je nieuwe schijf in partities moeten verdelen. Via de optie Partitioneer kun je je nieuwe schijf in 1 of meerdere partities verdelen. Kies voor Schijfhulpprogramma.

Kies voor de optie Schijfherstel

Klik op Partitioneren om een nieuwe partitie aan te maken.

Maak een nieuwe partitie aan voor je nieuwe schijf

Kies voor de juiste structuur: Mac OS uitgebreid (journaled), vul een naam in: Macintosh HD en klik op Pas toe. Als je nieuwe partitie is aangemaakt, kun je naar de volgende Stap!

Stap 3: Download OS X

Vanuit de Herstel modus kies je nu voor de optie: Installeer OS X opnieuw.

Kies nu om OS X opnieuw te installeren

Via de App Store wordt er nu een nieuwe versie van OS X gedownload. Geef je Apple ID en je wachtwoord in als daarom wordt gevraagd en het downloaden gaat beginnen.

download OS X vanuit de App Store

Vanaf hier is het redelijk recht toe recht aan. Nadat het downloaden voltooid is, wordt OS X opnieuw geïnstalleerd.

Stap 4: Time Machine

Aan het einde van het installatie proces krijg je de gelegenheid om je documenten, applicaties en instellingen te herstellen van een Time Machine backup. LET OP: Je krijgt deze optie maar 1 keer aangeboden. Kies verstandig.

Het overzetten vanaf een Time Machine backup neemt de nodige tijd in beslag. Ga intussen iets anders doen. Na een aantal uren is je Mac weer als vanouds.

Is je Mac al wat ouder overweeg dan om dit terugzetten handmatig te doen. Vaak installeer je in de loop der tijd allerlei applicaties en “handige tooltjes” die je uiteindelijk niet meer gebruikt. Echt opnieuw installeren kan je zo een hoop opslagruimte schelen. Het is de moeite waard om de overweging te maken. Apps die je via de App store hebt gekocht kun je zo weer downloaden, je instellingen (mail accounts en andere accounts) zul je opnieuw moeten aanmaken (tenzij je je Sleutelhanger in de Cloud bewaart), maar bestanden kun je ophalen van je Time Machine backup. Gooi die backup niet weg! Je kunt achteraf nog genoeg zaken tegenkomen die je misschien in eerste instantie niet nodig dacht te hebben. Het is misschien even een werkje, maar dan weet je ook echt zeker dat je Mac weer helemaal als nieuw is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.