Installeer Yosemite beta

Kun je niet wachten tot Yosemite verschijnt in het najaar? Wil je nu al vast kennismaken met Apple’s nieuwste versie van OS X? Dat kan! In een paar stappen leggen we je uit hoe je dat doet.

LET OP: deze tutorial is misschien niet voor iedereen. Bepaal goed of je jezelf voldoende vertrouwt om de beschreven stappen uit  te voeren.

Beta programma

Sinds kort geeft Apple de mogelijkheid om Beta software te downloaden. Dit was tot voor kort voorbehouden aan de ontwikkelaars. Door dit beta programma kun je zelf ook bijdragen aan de ontwikkeling van Yosemite. Apple vraagt namelijk om de fouten die je tegenkomt te melden via een extra App: de Feedback Assistant.

LET OP: het gaat over Beta software. Dat betekent dat het nog vol fouten kan zitten!

Meld je aan voor het Beta Programma

Apple heeft een speciale website ingericht waar je je kunt aanmelden als Beta gebruiker. Je krijgt dan niet alleen de beta software van Yosemite, maar ook andere beta’s, zoals van Mountain Lion. Je meld je immers aan voor het Beta Programma.

Ga naar de website: appleseed.apple.com en meld je aan met je Apple ID. Je krijgt 2 apps te downloaden: Feedback Assistant en een app die jouw computer herkenbaar maakt als beta deelnemer. Dit vertelt de App Store app dat jij de beta software kunt downloaden.

Gebruik een Apple ID om je in te schrijven. Misschien wil je zelfs een aparte Apple ID aanmaken speciaal voor dit doel.

Lees goed wat Apple schrijft over  de verschillende nieuwe dingen die Yosemite in combinatie met iOS 8 gaan bieden.

iCloud Drive

Misschien even een kleine teleurstelling vooraf:

De dingen die ongetwijfeld voor de meeste opwinding gaan zorgen zijn Continuity, Hand-off en iCloud Drive. De eerste 2 zijn alleen te gebruiken met iOS 8 en dat zit nu net niet in het beta programma.Het activeren iCloud Drive betekent een ingrijpende wijziging. Als je daar gebruik van gaat maken, kun je alleen nog iCloud gebruiken met andere Yosemite Mac’s. iWork documenten zijn daarna niet meer te gebruiken in de huidige iCloud. Apple raadt het activeren van iCloud dan ook af!!!

Installatie

Voordat je Yosemite gaat installeren moet je goed overwegen of je dat wel wil doen op een Mac waar je elke dag mee aan het werk gaat. Verstandiger is het om eerst een aparte partitie aan te maken waar je Yosemite installeert. Je kunt dan vast genieten van alle nieuwe dingen zonder dat je het risico loopt om te crashen, terwijl je net een belangrijk document aan het afronden bent.

Time Machine

Voordat je ingrijpende bewerkingen aan je Mac gaat doen, is het goed om eerst te zorgen dat je een goede back-up van je systeem hebt. Laat Time Machine voor de zekerheid nog even zijn magische werk doen en ga dan pas aan de slag. Je hebt nu tenminste iets om op terug te vallen als het ergens mis mocht gaan.

Extra partitie

Een extra partitie maak je met behulp van het Schijfhulpprogramma. Gebruik Launchpad en zoek de map „Andere” op.

Start het Schijfhulpprogramma en klik op het pictogram van je harde schrijf. Vervolgens kun aan de rechterkant op Partitioneren klikken. Dit schermafdruk laat mijn harde schijf zien, die bestaat uit 4 partities. Bij jou ziet dit er heel anders uit.

Installeer-Yosemite-Beta-4

Klik op de „+” aan de onderkant om een extra partitie aan te maken. Geef de partitie een naam of gebruik de naam die wordt voorgesteld en geef een grootte op: 50Gb moet voldoende zijn. Klik vervolgens op „Pas toe” en je nieuwe partitie wordt aangemaakt.

Installatie

Heb je je ingeschreven dan ontvang je een email met daarin een redemption code. Deze code geeft je het recht om een exemplaar van Yosemite te downloaden via de App Store. Krijg je geen email, dan moet je terug naar de site en vind je daar een code die je vervolgens moet klikken om je naar de App Store te leiden.

De download zelf is ongeveer 5Gb groot. Is de software binnen, dan krijg je het volgende scherm te zien:

Installeer-Yosemite-beta-1

Klik vervolgens op Ga door en accepteer de licentie overeenkomst.

Installeer-Yosemite-Beta-2

Je krijgt dan het bovenstaande scherm. Klik op Toon alle schijven.

Installeer-Yosemite-beta-3

Klik de schijf aan die je zojuist hebt aangemaakt. Let nog even op het zinnetje dat bevestigt dat je de installatie gaat uitvoeren op de gewenste schijf partitie en klik vervolgens op Installeer.

De installatie verloopt vervolgens zoals we dat van Apple gewend zijn.

LET OP: je krijgt de optie om iCloud Drive te activeren. Niet doen! Tenzij je een Apple ID hebt gebruikt die je nog nergens anders voor hebt gebruikt.

Opstarten

Als alles is geïnstalleerd moet je opnieuw opstarten. Hou tijdens het opstarten de ALT toets vast. Je krijgt dan de gelegenheid om een opstartschijf te kiezen. Kies de schijf die je zojuist hebt gemaakt om Yosemite te starten.

Veel plezier met Yosemite!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.