Je Mac geschikt maken voor kinderen

Kinderen en computers

Kinderen en het internet is een combinatie die menig ouder slapeloze nachten bezorgd. Je kunt je computer op vele manieren geschikt maken voor kinderen, maar er is maar één manier om het goed te doen. In deze tutorial laten we zien hoe je je Mac moet inrichten zodat kinderen verantwoord van het internet gebruik kunnen maken.

De Router oplossing

Vee ouders maken gebruik van de mogelijkheden die routers bieden om de toegang tot het internet te beperken. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon. Het instellen van een router is echter een redelijk intimiderende aangelegenheid en niet iedereen wil zich er aan wagen. De mate waarin er sprake is van beveiliging is echter sterk verschillend.

Routers hebben het nadeel dat de instellingen eigenlijk voor iedereen gelden. De oudere kinderen krijgen dezelfde restricties als de jongere en volwassenen eveneens.

De Mac oplossing

Elke Mac heeft standaard de mogelijkheid om de toegang voor bepaalde gebruikers te “beheren”. Dat gaat veel verder dan alleen het beperken van websites of het beperken van de tijden. Nog mooier misschien: we doen het zonder dat we de router hoeven te “hacken”.

Via de optie “ouderlijk toezicht” kunnen we niet alleen bepalen welke websites er bekeken mogen worden, maar kunnen we ook bepalen welke apps er gebruikt mogen worden, regelen we de toegang tot de app store, en kunnen we bijvoorbeeld ook het gebruik van de ingebouwde iSight camera uitschakelen. Maken meer kinderen gebruik van dezelfde Mac dan kun je de beperkingen instellen per kind.

Beschikken de kinderen over een eigen Mac, dan kunnen we het beheer ook vanaf een andere Mac uitvoeren.

We gaan als volgt te werk:

Ouderlijk toezicht

Ga naar Systeemvoorkeuren – Gebruikers en groepen. Klik op het hangslotje linksonder en voer het wachtwoord in als daarom wordt gevraagd.

We krijgen nu het volgende scherm:

maak een nieuwe gebruiker aan als beheerd met ouderlijk toezicht

Klik naast nieuwe account en kies voor “beheerd met ouderlijk toezicht”, geef een naam in en pas eventueel de accountnaam aan. Kies een wachtwoord en geef een wachtwoord aanwijzing op. Klik vervolgens op Maak gebruiker aan.

OS X biedt de mogelijkheid om een leeftijdscategorie aan te geven. Deze instelling komt later nog een keer terug.

We hebben nu een beheerd account.

Account beheren

We komen nu weer in het eerste scherm terug. Klik op Open “Ouderlijk toezicht”.

klik op de optie Open ouderlijk toezicht

We krijgen nu het volgens scherm met 6 verschillende tabbladen (OS X El Capitan). Vanaf hier spreekt het redelijk voor zich. Alle instellingen zijn per kind apart in te stellen.

Tab 1: Programma’s

Kies het eerste tabblad:

Er zijn 6 tabbladen, we beginnen bij de tab voor de programma's

We krijgen een aantal opties:

Als eerste de iSight camera: El Capitan geeft je controle over de iSight camera.

De tweede optie heeft betrekking op Game Center. Het uitschakelen van deze optie heeft geen effect op het wel of niet kunnen spelen van games.

Beperk Mail tot toegestane contacten: dit beperkt niet alleen het uitgaande mailverkeer, maar ook het inkomende mailverkeer tot de personen die zijn opgenomen in het adresboek.

Beperk programma’s op deze Mac. Dit is de meest uitgebreide lijst en voorkomt, indien aangekruist, dat willekeurige apps gebruikt kunnen worden door het beheerde account. Loop de lijst helemaal door.

Tab 2: Web

Dit tabblad laat zien welke sites er bezocht kunnen worden. Er zijn 3 opties:

tab 2 geeft de mogelijkheden voor het instellen van web sites

  • alles: spreek redelijk voor zich: hiermee sta je volledige toegang tot het internet toe
  • beperkte toegang, waarbij “expliciete” sites geblokkeerd kunnen worden. Deze lijst is aan te passen, door sites toe te voegen die wel bezocht mogen worden of sites toe te voegen die juist specifiek geblokkeerd moeten worden (black list / white list)
  • sta alleen toegang tot deze websites toe: voeg sites toe door onderaan op het plusje te klikken, of te verwijderen door de min te gebruiken

Tab 3: Stores

Het gebruik van de iTunes store is hier te blokkeren. Indien de iTunes store wel toegankelijk mag zijn, zorg er dan voor dat ieder kind een eigen Apple ID heeft. Via het Family programma zijn Apple ID’s aan te maken voor jonge kinderen. Doe dit via Systeemvoorkeuren – iCloud – Beheer gezin.

tab 3 geeft de mogelijkheid om de toegang tot de Apple winkels in te stellen

Onder Beperk kun je zien welk materiaal wel of niet bekeken kan worden. Hierbij is uitgegaan van de leeftijdscategorie die gekozen is tijdens het aanmaken van het account. Hou er wel rekening mee dat de leeftijdscategorie voor TV programma’s gebaseerd is op de Amerikaanse aanduidingen.

Tab 4: Tijd

Onder dit tabblad zijn alle instellingen te maken die regelen hoe lang er van de computer gebruik gemaakt mag worden. Voor doordeweekse dagen kunnen andere maxima worden ingesteld dan voor het weekeinde. Tevens kan worden aangegeven wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Ook hier kan weer een uitzondering worden gemaakt voor de weekeinden.

tab 4 geeft de mogelijkheid om de toegestane computertijd in te stellen

Tab 5: Privacy

De privacy instellingen kunnen worden aangepast via de algemene instellingen voor privacy. Klik op de knop voor meer uitgebreide instellingen. Dit valt buiten de scope van deze tutorial.

tab 4 laat je de privacy instellingen kiezen, met name ook het adresboek

Interessant is het volgende blokje. Eerder hebben we het even gehad over de adreslijst en de mogelijkheid om te beperken wie er gemaild mag worden. Hier kunnen we aangeven of de lijst mag worden aangevuld of niet. Rekening houdende met de gekozen leeftijd (4+) staat dit standaard uit.

Tab 6: Andere

Onder dit tabblad bevinden zich nog een paar interessante items:

maak-je-mac-geschikt-voor-kinderen-11

Schakel bewerken van van printers en scanners uit: doe jezelf een plezier en vink dit aan. Het beschermt je voor ongewilde wijzigingen, zodat je zeker weet dat je kunt blijven printen.

Gebruik eenvoudige Finder: hiermee schakel je de Finder voor een groot deel uit. Finder laat alleen de shortcuts naar de goedgekeurde apps zien plus de map documenten.

Resultaat

Als alle settingen gedaan zijn, log dan nog een keer in op het aangemaakt account. De eerste keer dat je dat doet moet namelijk eerst nog iCloud worden geactiveerd. Pas als dat gedaan is kunnen je kinderen ongestoord en verantwoord gebruik maken van je Mac.

Zo ziet het resultaat er uiteindelijk uit:

Het resultaat van alle inspanningen

We zien de eenvoudige Finder weergave met alleen de shortcuts naar de toegestane apps plus een eenvoudig doc.

Tot slot: Heeft dit artikel je verder geholpen, help mij dan om deze site zonder reclames in de lucht te houden. Via de Doneren knop aan de rechterkant kun je een bedrag overmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.