Kaarten (Maps) in OS X Mavericks

Vorig jaar introduceerde Apple Maps of Kaarten op de iPhone en iPad. Er werd reikhalzend naar uitgezien omdat Apple gebruik maakte van een nieuwe techniek om kaarten in 3D weer te geven. Apple noemt het Flyover. Na de release brak er een storm van kritiek uit, omdat Maps veel onnauwkeurigheden bleek te bevatten. Overheden raadden het gebruik van Maps af omdat de onnauwkeurigheden konden leiden tot gevaarlijke situaties. Uiteindelijk heeft Apple publiekelijk excuus aangeboden over het gemis aan kwaliteit.

Maps-in-Mavericks-1

Apple heeft echter niet stilgezeten en achter de schermen hard gewerkt aan verbetering van Maps, onder meer door een hele rits van overnames van bedrijven en bedrijfjes. Dat betekent dat elke keer dat je Maps gebruikt het een beetje beter is geworden.

Recent Amerikaans onderzoek heeft laten zien dat het gebruik van Apple’s Maps of Kaarten inmiddels fors is gestegen ten koste van het gebruik van Google Maps. In september 2012 gebruikten in Amerika 81 miljoen mensen op iPhone’s en Android toestellen Google Maps. Een jaar later is dat aantal teruggelopen tot 58,7 miljoen. In een jaar tijd heeft Apple Maps 35 miljoen gebruikers gekregen. Als je uitsluitend kijkt naar het gebruik van Maps op de iPhone dan blijkt dat het leeuwendeel van de iPhone gebruikers inmiddels is overgestapt op het gebruik van Apple Maps.

Dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats omdat Apple Maps de standaard is op de iPhone. Gebruik je Siri voor het inplannen van een route, helaas nog uitsluitend in het Engels, dan wordt de route vanzelf ingepland met Apple Maps. En omdat Apple Maps standaard beschikbaar is en gratis, ligt het gebruik vanzelf voor de hand. Voor de meeste gebruikers is Maps inmiddels goed genoeg.

Waarom Maps op de Mac?

Met de uitrol van OS X Mavericks is Maps ook beschikbaar gekomen op de Mac. Veel mensen vroegen zich af wat het nut zou zijn van Maps op de Mac, waar je immers in de meeste browsers gebruik kunt maken van Google Maps. Toch zijn er een aantal redenen te bedenken waarom dit handig is.

 Integratie

Maps op de Mac zou wel een een tipje van een veel belangrijkere ijsberg kunnen zijn: integratie. Maps is meer dan fraaie plaatjes in een aparte applicatie. Het is ook een manier om locatie gegevens te gebruiken in andere app’s.

Maps-in-Mavericks-2

Agenda

Als je een afspraak in Agenda zet, dan kan Agenda automatisch naar de locatie zoeken. Als het de locatie gevonden heeft dan komt er vanzelf een klein venster op:

Maps-in-Mavericks-3

Klik ik vervolgens op het klok-symbool dan verschijnt mijn actuele reistijd, welke ik kan toevoegen aan mijn afspraak in Agenda. Ik kan ook een melding laten geven op het moment dat ik moet vertrekken.

Maps-in-Mavericks-4

In Contacten gebeurt iets vergelijkbaars. Bij het opvragen van een contact krijg je de mogelijkheid om het adres op de kaart te vertonen:

Maps-in-Mavericks-5

Het brengt je vervolgens gelijk naar Maps:

Klik je op Route, dan wordt direct een routeplan gemaakt, welke je vervolgens weer kunt doorsturen naar je iPhone.

Maps-in-Mavericks-6

Safari

In Safari gebeurt iets dergelijks. Daar kun je een adres op een website aanwijzen en als je vervolgens rechtsklikt krijg je gelegenheid om het adres op te zoeken:

Maps-in-Mavericks-7

Je kunt er direct voor kiezen op Maps te openen, de route te bepalen en in je iPhone te zetten.

Yelp

Als je een route hebt gepland en je zoomt wat in op de kaart dan zie je kleine info buttons. Klik je er op dan krijg je informatie over de plek:

Maps-in-Mavericks-8

De informatie is afkomstig van onder meer Yelp, een leverancier van waarderingen over bijvoorbeeld restaurants. Yelp is recentelijk in Nederland actief. Het aantal recensies is nog niet heel uitgebreid, maar dat zal ongetwijfeld nog groeien.

Dus is Maps / Kaarten een belangrijke toevoeging? Niet als het gaat om 3D plaatjes te voorschijn te toveren. Maar als je ziet welke mogelijkheden er bestaan om locatie gegevens te gebruiken in andere toepassingen, dan denk ik dat we pas het begin hebben gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.