Maak een Herstelschijf voor je Mac

Let op: Deze tutorial heeft betrekking op OS X Lion en OS X Mountain Lion. 

Macs hebben een ingebouwde Herstel of Recovery Partitie. Die partitie gebruik je om verschillende redenen:

  • Je kunt er je wachtwoord resetten en zo weer toegang krijgen tot je Mac
  • Je kunt je systeem compleet opnieuw installeren
  • Je kunt je computer herstellen van een time machine backup
  • Je kunt allerlei schijf bewerkingsactiviteiten uitvoeren
  • Je wilt een nieuwe schijf installeren
  • Je kunt het web op met Safari om naar additionele informatie te zoeken

Je komt normaal in de Herstel of Recovery modus door tijdens het opstarten de toetsen CMD en R tegelijk ingedrukt te houden. Het blijkt in de praktijk echter lang niet altijd te lukken.

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: je opstartpartitie kan beschadigd zijn, of je schijf kan gecrasht zijn, of het lukt eenvoudigweg niet.

In al die gevallen is het handig om een aparte Herstelschijf of Recovery Drive bij de hand te hebben, voor het geval dat…..

Wat heb je nodig

Om een USB Herstelschijf te maken heb je nodig

  • Een USB stick van minimaal 1 Gb
  • Een Mac die zelf een verborgen Recovery partitie heeft
  • Een account met administrator rechten (beheerders account)

Wil je weten of je een beheerder bent op je Mac, ga dan naar Systeemvoorkeuren, kies Gebruikers en Groepen en kijk wat er onder je naam staat. Staat daar Beheerder, dan zit je goed. Zo niet, kijk dan wat wel het beheerdersaccount is en ga na of je daar een wachtwoord van hebt.

Let op: maak een Herstelschijf ruim van te voren en niet als het te laat is. Bijvoorbeeld elke keer dat je een nieuwe versie van OS X installeert. Ongeveer 1 keer per jaar dus.

Download de Recovery Disk Assistant

De Recovery Disk Assistant is niet standaard op je Mac beschikbaar. Die moet je apart ophalen bij de Apple Site. Ga naar de Amerikaanse Apple site: apple.com. Klik op Support aan de bovenkant van de Apple pagina. Gelijk rechts daarvan zit een zoekveld. Tik daar: Recovery Disk Assistant.

Belangrijk is dat je de Amerikaanse site kiest en belangrijk is ook dat je eerst op Support klikt, voor je de zoekopdracht invoert.

Klik op OS X Recovery Disk Assistant v1.0. Je komt nu op een pagina, dat er uit ziet als gemaakt voor OS X Lion. Maar dat mag de pret niet drukken.

Klik de Download button.

Formatteer de USB stick

Een nieuwe USB stick heeft meestal de standaard Windows (MS-Dos FAT32) indeling. Dit is niet geschikt om je Mac vanaf te kunnen opstarten. We gaan daarom eerst formatteren. Open Schijfhulpprogramma en klik de schijf die je wilt formatteren (je USB stick).

maak_een_herstelschijf_voor_je_mac-01

Kies voor Wissen (dat betekent dat al je gegevens op de USB stick worden verwijderd). Het is niet per sé noodzakelijk om een andere naam te kiezen, maar misschien is het wel handig om je schijf een herkenbare naam te geven. Als het goed is ga dit niet elke dag gebruiken, misschien wel nooit, maar dan een stukje herkenning natuurlijk wel prettig.

Bij Structuur kies je voor Mac OS Uitgebreid (journaled). Dit is de bovenste optie. Klik vervolgens op Wis.

maak_een_herstelschijf_voor_je_mac-03

Ter controle klik je op de schijf aan de linkerkant (niet de partitie, maar de schijf zelf) en let op dat er naast Partitieschema staat: GUID-partitietabel. Staat dat er niet, dan heb je ergens iets gemist en kun je deze stappen beter opnieuw doen.

Maak de Herstelschijf

Ga naar de Downloadmap en klik op het bestand RecoveryDiskAssistant.dmg. Als je er op geklikt hebt word je gevraagd om nogmaals te bevestigen, aangezien het een programma betreft dat je hebt gedownload van het internet.

maak_een_herstelschijf_voor_je_mac-04

Vervolgens krijg je het scherm met de leeuw. Merk op dat automatisch gekozen wordt voor de USB stick. Klik Ga door.

maak_een_herstelschijf_voor_je_mac-05

Om Recovery Disk Assistant zijn werk te laten doen wordt je gevraagd om je (beheerders)wachtwoord in te vullen.

Test de schijf

Het is een goed gebruik om de schijf tenslotte even te testen. Sluit je Mac af en steek de schijf in een USB poort. Hou de ALT toets vast en zet je Mac aan. Als het Apple logo verschijnt kun je loslaten.

Kies de schijf waarvan je wilt starten

Je krijgt nu een keuze om een opstart partitie te kiezen. Kies voor de USB partitie om op te starten.  Let er op dat je trackpad in de standaardmodus staat. Alle instellingen die je in de loop van de tijd eventueel hebt aangepast, moet je vergeten: tappen om te klikken werkt niet.

Je zult zien dat het opstarten van de USB stick een stuk langer duurt. Maar tenslotte kom je in de Herstelmodus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.