Maak een HTML email handtekening in Yosemite

Alweer een tijdje geleden schreef ik een artikel over het maken van een HTML handtekening voor Apple Mail. Het is vreemd, maar Apple heeft daar eigenlijk geen voorzieningen voor. Het vorige artikel was afgestemd op OS X Mountain Lion. Sindsdien is er veel gewijzigd en dus moest het artikel worden aangepast.

Een waarschuwing vooraf: dit is geen eenvoudig verhaal geworden. Heb je hulp nodig plaats dan een reactie en wellicht dat we er samen uitkomen.

Dat vooraf en nu in 7 stappen naar een fraaie HTML handtekening.

Stap 1: HTML handtekening

Je zult moeten beginnen met het schrijven van een HTML pagina in je favoriete programma, bijvoorbeeld Brackets of CotEditor.

De pagina mag geen HTML, HEAD of BODY tag bevatten, er mag geen aparte style sheet  worden gebruikt en alle CSS moet als inline worden gebruikt en hou de HTML elementen eenvoudig: DIV, SPAN, IMG, a, etc.

Hier is een voorbeeld om je op weg te helpen:

<div id=“sig” style= line-height: 13px; margin: 6px 0; padding: 8px; border-top: 1px #999999 dotted; border-bottom: 1px #999999 dotted; font-family: ‘Lucida Grande’, Verdana, Arial, Sans-Serif; font-size: 11px; color: #339999; “ >

<img src=http://www.avander-consultancy.com/Artwork/logo.pngalt=“avander” style=“float: left; padding: 0px 6px 0 0;”>

<a href=http://www.avander-consultancy.comtitle=“visit Avander Consultancy” style=“color: #339999; text-decoration: none; border-bottom: 1px #999999 dotted;”></a>

<strong style=“color: #339999;”>Jouw Naam</strong>Een Motto<br />address | Adres – Postcode – Plaats <br />contact | <a href=mailto:[email protected]style=“color: #339999; text-decoration: none; border-bottom: 1px #999999 dotted;”>[email protected]</a> – Tel: +31 20 2629676 | <a href=http://nl.linkedin.com/in/jouwlinkedinpagina><img src=http://www.avander-consultancy.com/Artwork/linkedin-logo.jpgalt=“linkedin” style=“padding: 10px 6px -2px 0; border: none;”></a></div>

Deze handtekening is redelijk eenvoudig. De horizontale lijnen passen zichzelf aan aan de breedte van het medium waarop de mail wordt gelezen.

Uiteraard zul je mijn gegevens moeten vervangen door de gegevens van jezelf. De logo’s en Linkedin icons kun je beter niet meesturen. Beter is om de grafische elementen van een website te halen. Vandaar dat hier ook verwezen wordt naar een complete URL van het logo en het Linkedin pictogram. Op de Linkedin website kun je de juiste code ophalen. De link voor een logo kun je soms van je website afhalen. Overleg anders met je website-bouwer naar de mogelijkheden.

LET OP: wil je deze handtekening ook gebruiken voor je iPad Mail of op je iPhone dan MOET je links gebruiken anders verdwijnen de plaatjes weer. 

Wil je het professioneler doen, dan kun je verschillende handtekeningen moeten maken voor je Mac, je iPhone of iPad. Uiteraard ben je vrij om te kiezen voor een “one size fits all”, zoals ik hier gedaan heb. Hou anders rekening met de afmetingen.

Stap 2: Maak een handtekening in Mail

In Mail, ga naar Voorkeuren > Handtekeningen en maak een handtekening aan met een willekeurige inhoud. Geef het een handige naam en een herkenbare inhoud. De inhoud gaan we in een volgende stap vervangen door de HTML code die we hierboven hebben aangemaakt.

Maak een nieuwe handtekening aan in Apple Mail

Stap 3: Zoek de handtekening

Nu zullen we de handtekening moeten zien terug te vinden. Dat wordt steeds lastiger in OS X. Apple probeert steeds meer zaken “onder water” te regelen waardoor ze voor de gewone gebruiker vaak niet meer terug te vinden zijn. Dat geldt ook voor handtekeningen.

Als je meer dan ėėn Mac gebruikt, dan worden je onder meer de instellingen van je email accounts gesynchroniseerd via de cloud. Dat geldt ook voor handtekeningen. Dat betekent dat wanneer je een handtekening maakt op de ene Mac dit automatisch verschijnt op je andere Mac. Het werkt heel goed, maar het maakt het er niet eenvoudiger op.

De plaats waar je handtekening worden bewaard, is afhankelijk of je iCloud, iCloud Drive of geen cloud gebruikt.

Geen iCloud:

Ga naar: ~/Library/Mail/V2/MailData/Signatures/

iCloud:

Ga naar: ~/Library/Mobile\ Documents/Mail/Data/MailData/Signatures/

iCloud Drive:

Ga naar: ~/Library/Mobile\ Documents/com~apple~Mail/Data/MailData/Signatures/

Zeker in het laatste geval zul je zien dat deze map “leeg” is. Bij dubbelklikken kom je in iCloud Drive. Deze map bevat je iCloud bestanden, maar die krijg je hier niet te zien, maar wel in iCloud. Het bevat nog meer zaken, waaronder de email handtekeningen en die zijn helemaal niet te traceren. We zullen onze toevlucht moeten nemen tot de Terminal. De Terminal bevindt zich in de map Andere. Via Spotlight kun je ook TERM in tikken. Dit is meestal voldoende om de Terminal te vinden.

Open Terminal en typ of copy/paste de volgende regel:

Geen iCloud:

ls -laht ~/Library/Mail/V2/MailData/Signatures/

iCloud:

ls -laht ~/Library/Mobile\ Documents/Mail/Data/MailData/Signatures/

iCloud Drive:

ls -laht ~/Library/Mobile\ Documents/com~apple~Mail/Data/MailData/Signatures/

Deze regel(s) geven opdracht om alle handtekeningen te laten zien. Het resultaat (bij gebruik iCloud Drive) ziet er als volgt uit :

Elke regel geeft een bestand met de bijbehorende attributen. De bestandsnamen staan helemaal rechts. Het zal je opvallen dat de meesten beginnen met ubiquitous_ en eindigen op .mailsignature. Dit zijn overigens mijn handtekeningen. Jouw lijst ziet er anders uit.

De lijst met handtekeningen ziet er zo uit

Heb je maar 1 handtekeningsbestand dan is dat hoogst waarschijnlijk het bestand dat je net hebt aangemaakt. Links staat de datum ter bevestiging. Staan er meer dan moet je misschien even zoeken, maar de datum geeft meestal wel een goede indicatie. De meest recente staat bovenaan de lijst.

Krijg je een foutmelding, kijk dan nog eens goed of je niet ergens een typefout hebt gemaakt of kijk even of je de juiste regel hebt toegepast.

Nogmaals: normaal zou je dit via Finder moeten kunnen doen, maar Apple heeft je mail handtekeningen diep weg gestopt.

Stap 4: Open de handtekening

Je kunt in Terminal niet even dubbelklikken om een bestand te openen. Om het bestand in Tekseditor te openen voeren we in Terminal de volgende regel in (typ of copy/paste):

Geen iCloud:

open -a TextEdit ~/Library/Mail/V2/MailData/Signatures/*.mailsignature

iCloud:

open -a TextEdit ~/Library/MobileDocuments/Mail/Data/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

iCloud Drive:

open -a TextEdit ~/Library/Mobile\ Documents/com~apple~Mail/Data/MailData/Signatures/ubiquitous_*.mailsignature

Met deze regel geef je opdracht om alle! bestanden die beginnen met ubiquitous_ en eindigen op .mailsignature te openen in Teksteditor.

Stap 5: Vervang de handtekening

Heb je meer dan 1 handtekening, dan zijn ze nu allemaal geopend in Teksteditor. Zoek de handtekening die je hebt aangemaakt in stap 2. De inhoud van het bestand ziet er als volgt uit:

Je handtekening in Teksteditor

Kun je hem niet vinden, ga dan even terug naar stap 2 en kijk of je de mailinstellingen  weer hebt afgesloten. Pas dan wordt het bestand aangemaakt.

Vervang nu alle tekst tussen de body tags, inclusief de body tags zelf door de code die je in stap 1 hebt aangemaakt.

Vervang de body tekst door de nieuwe HTML code

Save en sluit het bestand.

Maak je gebruik van iCloud of iCloud Drive, dan kun je de volgende stap overslaan.

Stap 6 Voor niet-cloud gebruikers

Gebruik je geen iCloud of iCloud Drive dan kun je nog een laatste stap uitvoeren om er zeker van te zijn dat je de nieuwe handtekening ook echt kunt gebruiken. Het komt namelijk voor dat Apple Mail toch de oude handtekening gebruikt en daarmee de nieuwe overschrijft. Daarom gaan we het bestand vergrendelen.

Als je het bestand hebt gesaved en teksteditor is afgesloten, zoek dan het bestand nog een keer op met Finder.

Gebruik CMD-i om het Info venster te openen:

Beveilig je handtekening tegen overschrijven

Zet een vinkje bij beveiligd.

Stap 7: Gebruik de handtekening

Ga nu naar Mail en opnieuw naar Voorkeuren > Handtekeningen. Als er plaatjes in je handtekening zitten dan zijn die nog niet zichtbaar maar zie je een vierkant met een vraagteken erin. Maak je nu een mail aan, dan zul je zien dat het plaatje er wel inzit (als de locatie (URL) tenminste klopt).

Om te testen of alles goed werkt, maak je een mail aan en als alles er uitziet zoals je het had bedoeld, ben je klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.