Maak je films geschikt voor iTunes

iTunes is de applicatie voor het beheren van al je media op de Mac of PC. Al je beschikbare media bestanden worden door iTunes op een fraaie wijze weergegeven. Dat doet iTunes niet alleen voor muziekalbums, maar ook voor films en tv-series. Plus dat het de aangewezen manier is om films (en muziek en foto’s) af te spelen via een Apple TV op je TV scherm. iTunes is echter behoorlijk kieskeurig als het gaat om het bestandsformaat van filmbestanden. Alleen bepaalde formaten worden geaccepteerd.

Koop je een film via iTunes, dan gebeurt alles vanzelf. De iTunes Store geeft automatisch alle filminformatie mee en de film wordt automatisch in de Film map van iTunes opgeslagen. De film komt compleet met een afbeelding van de DVD box, informatie over de acteurs, een korte beschrijving van het plot, etc. op je computer. Maar heb je je filmcollectie op een andere manier verkregen, dan zul je zelf aan de bak moeten.

Stapsgewijs zullen we uitleggen hoe je je films geschikt kunt maken voor iTunes om ze vervolgens af te spelen via je Apple TV.

Programma-inhoud

Eerst even iets over iTunes.

De iTunes bibliotheek is de omgeving waar de informatie wordt bijgehouden over de verschillende bestanden. De bibliotheek heeft een onderverdeling om bestanden van elkaar te onderscheiden. Er is een deel voor muziek, voor apps, voor films, TV-programma’s, etc.

iTunes stelt je in staat om gegevens over het mediabestand op te slaan: bijvoorbeeld: de titel, de acteurs, een korte inhoud en het genre. Dit doe je via de verschillende invulvelden die je ziet als je in iTunes “Toon Info” kiest voor een bestand (ga op een mediabestand staan, klik rechts met de muis en kies “Toon Info” uit de beschikbare opties). Via een aantal tabs kun je zo alle informatie kwijt over de betreffende film of TV-serie aflevering. We beperken ons hier even tot de Films en afleveringen van TV-programma’s.

De gegevens voor elke film of tv-aflevering van een serie vind je op het internet: Wikipedia is een belangrijke bron, maar er zijn ook andere bronnen zoals de TVDB. En dat geldt ook voor een afbeelding van de hoes of doos. Via Google – Afbeeldingen is een goed plaatje van de DVD box snel gevonden.

iTunes behandelt films en TV-afleveringen op een verschillende manier. Daarom wordt er ook een ander deel van de bibliotheek gereserveerd. Hieronder zie je het veld waar je dat moet doen:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

(LET OP: als je dit om te proberen doet met een muziekbestand, dan krijg je andere keuze mogelijkheden. Je moet dit doen met een filmbestand in het filmgedeelte van iTunes).

Kies je hier voor TV-programma dan plaatst iTunes het bestand direct in het daarvoor bestemde gedeelte van de iTunes bibliotheek: TV-programma’s.

Heb je veel films of TV series, dan is dit veel en omslachtig werk. Gelukkig zijn er snellere manieren die we hieronder zullen uitleggen.

Het voorbereiden van iTunes.

Eerst maken we iTunes geschikt voor Films en TV-programma’s, voor zover dat nog moet gebeuren. We beginnen met het zichtbaar maken van de zijbalk:

Kies in iTunes voor Weergave >> Toon zijbalk in de menubalk bovenaan het scherm. Links bovenaan zie de verschillende bibliotheek onderdelen. Controleer of de onderdelen Films en TV-programma’s zichtbaar zijn. Zijn ze dat niet, dan maak je ze zichtbaar door te kiezen: iTunes >> Voorkeuren (of gebruik de toetscombinatie: CMD + , ). Je krijgt dan het volgende scherm met Algemene voorkeuren:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Zorg dat Films en TV-programma’s aangevinkt staan.

Heb je je filmbestanden opgeslagen op aparte harde schijf (en wil je dat zo houden) dan is het verstandig om te voorkomen dat iTunes de bestanden automatisch naar de bibliotheek kopieert. Dit doe je eveneens in Voorkeuren:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.Zorg dat de optie “kopieer bestanden naar ‘iTunes Media’ bij toevoegen aan bibliotheek” uitgevinkt staat.

Dan wordt het nu tijd om wat bestanden te gaan toevoegen, daarom eerst iets over bestandsformaten.

Bestandsformaten. 

iTunes is een beetje kieskeurig als het gaat om bestandsformaten. Slechts een paar formaten zijn geschikt om te worden afgespeeld. De veelgebruikte .AVI en .MKV formaten worden door iTunes niet herkend. Uitsluitend .MP4 en .M4V bestanden kunnen zonder problemen aan iTunes worden toegevoegd. Wordt een filmbestand dus niet opgenomen in de iTunes bibliotheek, dan zal het bestand eerst vertaald moeten worden in een acceptabel formaat.

Handbrake

We gebruiken daarvoor Handbrake, dat je hier kunt downloaden (http://handbrake.fr/downloads.php). Het programma is gratis. Handbrake is niet alleen geschikt om bestanden te converteren. Je kunt het ook gebruiken om DVD’s te kopiëren naar je harde schijf.

Start je het programma voor het eerst op, dan wordt je verwelkomd met een best wel verwarrende hoeveelheid informatie. Het is dan ook een krachtig programma met heel veel mogelijkheden. Gelukkig zijn er een aantal presets beschikbaar met daarin de instellingen voor de meest gangbare apparaten. In ons geval de Apple TV. Je zult de presets eerst moeten bijwerken. Dat doe je door in de menubalk te kiezen voor: Presets >> Update Built-in Presets.

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Open nu het zijscherm met de presets door op het pictogram te klikken rechtsboven in het scherm van Handbrake. Kies de juiste Apple TV aan. Het belangrijkste verschil tussen Apple TV2 en Apple TV3 is het maximaal toegestane beeldformaat: voor de 3 is dat “Full HD” – 1080p en de 2 heeft een maximaal formaat van 720p. Het loont om te kiezen voor het grootste bestandsformaat, dat geeft het mooiste beeld en het beste geluid.

Mijn ervaring is dat Apple TV2 geen enkel probleem heeft met het Full-HD formaat. Kies dus in alle gevallen voor Apple TV3. Koop je later alsnog een Apple TV3 dan zit je in elk geval goed.

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Kies het bestand dat geconverteerd moet worden door linksboven op Source te klikken. Geef een bestemming op via Browse of accepteer wat Handbrake er voor je neerzet. Verder hoef je je om de overige settingen niet druk te maken. De gekozen preset zorgt ervoor dat het bestand wordt omgezet in het juiste formaat.

Controleer wel in het tabblad Audio of de juiste taal gekopieerd wordt. Je kunt er voor kiezen om ongewenste talen niet mee te nemen. Dat scheelt een hoop ruimte.

Voor ondertitels gebruik ik geen Handbrake maar een ander programma, omdat Handbrake hier soms moeite mee heeft. Als je Handbrake wel gebruikt om ondertitels toe te voegen, kies dan niet voor de optie Burn-in. Je kunt ze dan nooit meer aanpassen. Op ondertitels kom ik verderop nog even terug.

Heb je veel bestanden te converteren dan kun je een hele rij bestanden klaarzetten om achter elkaar vertaald te worden. Dat doe je door te kiezen voor Add to Queue. Meerdere bestanden vertalen, kun je beter doen op momenten dat je de computer niet gebruikt. Handbrake zal al je CPU capaciteit benutten. ‘s Nachts is een goed moment.

Ondertitels

Ondertitels vind je eveneens op internet. Even googelen op “ondertitels”  gevolgd door de naam van de film levert de nodige hits op. Voor TV programma’s is het handig om even het seizoen toe te voegen in de zoekopdracht, bijv. “Season 1”.

Vaak vind je meerdere ondertitels voor de zelfde film. Kies de ondertitels die gemaakt zijn voor het formaat van je film! Er staat vaak in de titel van het bestand aangegeven voor welke uitvoering van de film het is bedoeld. Dus bijvoorbeeld: DVD voor een klein formaat, of 720p voor een groter formaat of 1080p voor Full-HD. TV-programma’s zijn vaak als compleet seizoen in één bestand opgeslagen. Dan hoef je niet de aparte afleveringen op te sporen.

Ondertitels hebben als bestandstoevoeging: .SRT. Je kunt ze eventueel zelf tekstueel aanpassen met Teksteditor.

OK: je hebt nu de ondertitels, we zijn klaar voor de volgende stap.

Gegevens toevoegen

De kwaliteit van de ondertitels is niet altijd goed. De vertaling klopt niet (taalfouten) of de synchronisatie deugt niet. Dat is de reden om ondertitels niet in te “branden” maar als een los ondertitel spoor toe te voegen. Je kunt namelijk net zoveel ondertitels toevoegen als je wilt.

Ondertitels toevoegen doen we met Subler, dat je op verschillende plekken kunt vinden. Let er op dat je de Mac versie download. Subler is gratis.

Het programma is vrij minimalistisch van aard. Start je het voor de eerste keer op dan zie je……….niets! Alleen de menubalk laat zien dat je Subler hebt gestart. Klik op File >> Open (of gebruik de sneltoetscombinatie CMD+O). Je kunt ook een bestand kiezen door op het bestand rechts te klikken en te kiezen voor “Open met” en dan Subler. Je krijgt het volgende scherm:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Je ziet bovenaan de naam van het bestand (in dit geval een TV programma aflevering Seizoen 1, aflevering (Episode) 9. Je ziet ook de verschillende sporen: het video spoor en 2 geluidssporen: 2 kanaals stereo en een 6 kanaals surround spoor.

Het ondertitelspoor toevoegen doen we door op de “+” te klikken:

video-itunes-subler-2

Subler zal vragen om de locatie van het ondertitel bestand. Geef aan dat het ondertitel spoor Nederlands is.  Geef ook aan wat de taal van de soundtrack is. Apple TV gebruikt die informatie om automatisch de juiste instellingen te kiezen.

Behalve ondertitels toevoegen, kun je met Subler ook alle gegevens van de film toevoegen: juiste titel, acteurs, het plot en de cover afbeelding. Daarvoor klik je op het Vergrootglas rechtsboven:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Geef even aan of het een film of TV aflevering betreft (als Subler dat niet zelf ontdekt) en fatsoeneer de naam, door alle toevoegingen te verwijderen. In dit voorbeeld worden Seizoen en aflevering gehaald uit de naam: S01E09. Subler vult automatisch alle informatie die je nodig hebt. Heel handig als we alles aan iTunes gaan toevoegen. Op basis van de taalaanduiding bij de ondertitel, kijkt Subler eerst of er Nederlandse data voorhanden is.

Kies voor Add en Subler haalt ook de cover voor je op:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Kies het plaatje dat je leuk vindt en klaar ben je! Terug in het beginscherm kies je voor “Opslaan als” en geef een bestemming op. Sla het bestand niet op dezelfde plaats op, daar kan Subler niet goed mee omgaan.

We zijn nu bijna klaar, de laatste stap is iTunes.

Films toevoegen in iTunes

Sleep alle films die je op de boven beschreven manier hebt geprepareerd naar iTunes. Afhankelijk van het soort bestand (film of TV programma) zal iTunes de bestanden op de juiste plek neerzetten.

Dan kunnen we zien wat onze inspanningen tot nu toe hebben opgeleverd. In iTunes ziet het er dan als volgt uit:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

iTunes zet afleveringen van dezelfde serie op een fraaie manier bij elkaar, ook als een serie meerdere seizoenen beslaat. We kunnen de bestanden nu afspelen in iTunes en op de Apple TV. Zorg dat je bestandsdeling hebt aanstaan: ga naar Voorkeuren:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.en deel wat je wilt delen. Nu kunnen we het resultaat bekijken op de TV:

Maak je films geschikt voor iTunes en AppleTV met Subler en Handbrake.

Best een fraai resultaat toch?

Zie ook: iVI een snellere manier om je films in iTunes te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.