Mac OS functies waar Windows gebruikers van dromen

Microsoft lijkt met Window 10 weer een succes product op de markt te hebben gezet en dus worden er weer aan alle kanten vergelijkingen gemaakt tussen Mac OS (OS X) en Windows 10.

Het is al weer 10 jaar geleden dat Apple een inmiddels iconische advertentie campagne lanceerde waarin twee personen op grappige wijze de verschillen tussen de twee platformen probeerden duidelijk te maken.

Sindsdien is er veel gebeurd en kunnen beide partijen zich verheugen in een ruime schare gedreven fans.

Maar ondanks alle verbeteringen zijn er nog steeds een groot aantal zaken die Mac gebruikers super eenvoudig kunnen uitvoeren, maar die op een Windows systeem toch heel veel moeite en tijd kosten. Dingen waar Windows gebruikers alleen maar van kunnen dromen.

Maak een backup van je bestanden en gegevens

In Oktober 2007 introduceerde Apple met OS Leopard Time Machine, een probleemloze oplossing voor het maken van backups. Een oplossing die je alleen maar hoeft aan te zetten om er vervolgens niet meer over te hoeven nadenken. En negen jaar later heeft Windows nog niets wat er op lijkt.

Zo gauw je een externe harde schijf aan je Mac koppelt, start Time Machine vanzelf op, om te vragen of je op deze schijf een backup wilt maken. Vervolgens maakt maakt Time Machine elk uur een backup, verzamelt ze per dag en vervolgens per week. Zonder dat je er ook maar iets van merkt. Heb je een Macbook dan worden er ook backups gemaakt als je geen verbinding hebt met je harde schijf. Volledig op de achtergrond doet Time Machine zijn werk, als je wilt ook ’s nachts.

Met deze backups kun je je Mac herstellen naar elke gewenste status, nadat je Mac OS opnieuw hebt geïnstalleerd of omdat je een nieuwe Mac hebt gekocht en je al je documenten, muziek, foto’s plus alle instellingen wilt over zetten. Maar het is geen kwestie van alles of niets.

Time Machine backup

Via het fraaie gebruikersinterface kun je elk bestand of map vanaf een willekeurig tijdstip herstellen. Heb je het gewenste bestand of map gevonden, dan kun je met eenvoudig klikken en slepen je bestanden herstellen.

Snel de inhoud van een bestand bekijken

Deze ongelofelijk eenvoudige functie die, als je het eenmaal gebruikt, je jezelf laat afvragen hoe je het ooit zonder hebt kunnen doen. Quick Look, zo heet deze functie laat je bijna elk bestand op je computer bekijken zonder dat je het hoeft te openen.

Door simpelweg een bestand te kiezen en op de spatiebalk te klikken, kun je vrijwel elk bestand bekijken of afspelen. Met Quick Look kun je snel een groot document doorbladeren, inzoomen op een foto of een filmbestand afspelen, zonder dat je Word, Photoshop of Final Cut Pro of wat dan ook, hoeft op te starten.

Dat betekent ook dat je geen excuus meer hebt om het verkeerde bestand aan een email te plakken.

Defragmenteren

Heb je vroeger een Windows computer gehad, dan kun je je dit vast nog wel herinneren: het tijdverslindende proces van defragmenteren, inmiddels omgedoopt tot Schijf Optimalisatie, bedoeld om je computer beter te laten presteren.

Defragmenteren is iets dat Windows gebruikers op gezette tijden moeten doen om de prestaties te verbeteren. Het plakt data elementen die bij elkaar horen weer netjes aan elkaar op schijf en zet de meest gebruikte bestanden op een plek waar de koppen van je schijf er snel bij kunnen.

Apple’s Mac OS werkt compleet anders en zorgt er op de achtergrond voor dat defragmentatie plaatsvindt op het moment dat je een nieuw programma installeert. Het systeem is dus altijd optimaal ingesteld.

Programma’s verwijderen

Zowel Windows als Mac gebruikers kunnen een bestand verwijderen door het naar de prullenbak te slepen. Maar bij het verwijderen van een programma wordt plotseling alles anders. Wanneer Mac gebruikers een programma willen verwijderen dan doen ze dat op dezelfde manier: door het het programma naar de prullenbak te slepen.

Op een Windows systeem gaat dit niet op. Microsoft wil dat je een apart programma, Apps en Onderdelen opstart om het programma te verwijderen. Je kiest vervolgens het programma dat je wilt verwijderen. Kun je je programma daar niet vinden, dan moet je kijken of er bij het betreffende programma wellicht een Uninstall programmaatje te vinden is. Verwijder in elk geval nooit zomaar een programma want dan wordt het register niet goed bijgewerkt en dat heeft weer een negatief effect op de prestaties van je computer. Klinkt niet simpel.

Delen van bestanden herstellen

Met OS X Lion introduceerde Apple Versies (Versions), een verbijsterend handige functie. Alle wijzigingen die je aanbrengt aan een document, spreadsheet of presentatie worden netjes bewaard. Je kunt door alle verschillende versies van je document bladeren en er stukken van terughalen die je eerder hebt weggegooid. Als een mini Time Machine kun je oudere versies van je document gedeeltelijk of helemaal herstellen. Je kunt zinnen of afbeeldingen die je net hebt verwijderd eenvoudig terughalen, maar dat kan ook met fragmenten die je drie weken of drie jaar geleden hebt verwijderd.

Mac OS Versions: nooit meer saven

 

Bijkomend voordeel: je hoeft nooit meer te saven. Samen met de ingebouwde Auto Save functie, die elke keer als je even stopt (of om de vijf minuten als je stevig doorwerkt). En dus hoef je ook niet meer bang te zijn dat je je werk kwijt bent op het moment dat je computer uit valt.

Misschien omdat Windows gebruikers het ook zonder deze bijzonder handige functie moeten stellen, maar Microsoft heeft ervoor gekozen om deze functie niet te benutten in Office365 voor de Mac.

Hernoem of verplaats een open document

Zelfs getrouwe Mac gebruikers kunnen soms nog perplex staan vanwege het eenvoudigweg wijzigen van een naam van een document dat geopend is. Waar Microsoft stoïcijns kan reageren met  de opmerking dat een bestand reeds geopend is in een ander programma, kun je een bestandsnaam op een Mac op elk moment wijzigen, of het document verplaatsen naar een andere map.

Dat kun je doen in Finder of in het programma zelf. Door bovenin op de bestandsnaam te klikken, kun je je bestand een andere naam geven. Verplaatsen doe je door ter plekke een andere map in te voeren.

Mac OS: een bestandsnaam aanpassen terwijl het bestand geopend is

En nu we het er toch over hebben: de naamgeving voor Mac gebruikers is veel ruimer: de tekens / ? < > : | “ zijn op een Mac gewoon toegestaan. Natuurlijk ook de Mac kent beperkingen. Een dubbele punt is niet toegestaan. Doe je dat per ongeluk toch, dan doet je Mac niet moeilijk over, maar vervangt het automatisch met een streepje.

Multi-Touch gebaren

Apple heeft Multi Touch geperfectioneerd op de iPhone en deze ontwikkelingen hebben eveneens hun weg gevonden naar de Mac. Zonder je scherm te hoeven besmeuren kunnen Mac gebruikers vegen tussen fullscreen programma’s, scrollen, Mission Control starten, het Launch scherm oproepen, of met twee vingers een foto draaien. Apple heeft een hele rits van dit soort “gebaren” die vergezeld worden van een aantal fraai geproduceerde video instructies in het scherm Systeemvoorkeuren.

Eenvoudig drie vingers en je duim alsof je alles wegschuift, maakt je scherm in één keer schoon, Je vingers naar elkaar toe knijpen brengt het Launch scherm naar voren.

Dus terwijl Windows gebruikers regelmatig hun scherm schoonpoetsen, kunnen Mac gebruikers ongestoord doorwerken.

Schijf-encryptie

Bestandsversleuteling (Filevault) werd door Apple geïntroduceerd in 2003 met het uitkomen van OS X Panther. Een sterk verbeterde versie, met de mogelijkheid om een volledige schijf te versleutelen, Filevault II, kwam beschikbaar met het uitkomen van OS X Lion. Bij nieuwe Macs staat de versleuteling automatisch aan. Het is typisch zo’n “Set and Forget” functie. Voor programma’s is het volledig transparant en voor het lezen en schrijven van bestanden is niets bijzonders nodig.

Nu bevatten de duurdere Windows-versies ook wel ingebouwde encryptietechnieken – namelijk efs (voor versleuteling van aparte bestanden en mappen) en BitLocker – maar Microsoft heeft geen bijster goede reputatie als het gaat om versleuteling. Vandaar dat veel gebruikers moeten uitkijken naar programma’s van derden, en die zijn over het algemeen niet gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.