Nieuwe Apple TV?

Heb je recent een nieuwe Apple TV gekregen of gekocht, dan wil je er vast snel mee aan de slag. Hieronder staat beschreven welke stappen je moet doorlopen.

Verschillende modellen

Apple verkoopt op dit moment 2 modellen, namelijke de Apple TV 3 en de Apple TV 4. De Apple TV 4 is recent uitgekomen en pas sinds half november verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Dit nieuwe model is niet zomaar een opvolger van de Apple TV 3.

Met het model 4 is Apple een compleet nieuwe weg ingeslagen. Al jaren wordt er volop gespeculeerd over de plannen van Apple met TV. Het eerste en ongetwijfeld voorlopige, antwoord zie je in het nieuwe model. De eerdere modellen waren voornamelijk streaming boxen. Je kunt hierop je films afspelen, je foto’s laten zien en muziek beluisteren. Daarnaast heeft Apple een aantal apps toegevoegd, waarop meestal betaalde programma’s te bekijken zijn, zoals Netflix, maar ook apps voor diensten als YouTube, Flickr, Vimeo en Vevo.

Het nieuwe model biedt de mogelijkheid om zelf apps te kopen of te downloaden en maak je van je Apple TV een heuse spelcomputer. Hardware technisch is de Apple TV te vergelijken met een iPhone 6s, dat wil zeggen een A8 64 bits processor, die meer dan capabel is. We weten allemaal dat de Apple iApparaten uitstekend geschikt zijn om spellen op te spelen.

Spelcomputer

Om al dat content op te slaan beschikt de Apple TV 4 over flink wat meer geheugen. Beschikt de Apple TV 3 over een geheugen van 8Gb, dat eigenlijk gebruikt wordt om films te bufferen tijdens het afspelen, het nieuwe model heeft 32 Gb aan boord. En als je denkt dat dit wel eens niet genoeg zou kunnen zijn, dan is er ook nog een 64Gb model.

De Apple TV 4 is ook fors dikker dan het model 3. Dat kun je hier goed zien:

Apple TV 3 en Apple TV 4 naast elkaar vergeleken

Behalve wat extra opslag, verwacht je van een spelcomputer natuurlijk ook de mogelijkheid voor het aansluiten van een gamecontroller. Welnu die mogelijkheden zijn er. Voorlopig is de keuze nog beperkt, maar dat aanbod zal snel groeien.

De bijgeleverde afstandsbediening is voorzien van een paar handige nieuwigheden. Verdwenen is de het ronde besturingsring. Daarvoor is in de plaats gekomen een heus trackpad. Verder is het apparaatje voorzien van een versnellingsmeter en een gyroscoop. Voila een heuse game controller in miniformaat. En mocht het er tijdens bepaalde games wat al te heftig aan toe gaan, dan kun je een extra polsbandje aan je afstandsbediening koppelen om te voorkomen dat hij wegglipt.

Hier nog even de afstandsbedieningen naast elkaar:

De afstandsbedieningen van de Apple TV 3 en de Apple TV 4 vergeleken

De nieuwe afstandsbediening wordt trouwens apart geladen met een lightning kabel. Dus geen batterij meer wisselen.

App store voor Apple TV

De nieuwe Apple TV krijgt een eigen app store. Die stelt op het moment nog niet zo heel veel voor, maar dat zal snel veranderen. Alle Apple TV’s draaien op een vorm van iOS, nu TV OS genoemd. Daarnaast heeft Apple de laatste jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkelomgeving. Veel apps zijn inmiddels geschreven in deze standaard omgeving. Het is dus voor ontwikkelaars betrekkelijk eenvoudig om bestaande apps geschikt te maken voor de Apple TV. Het aantal titels zal dus snel toenemen.

Je Apple TV aansluiten

Op het gebied van aansluiten zijn er wat verschillen. De Apple TV 3 beschikt over een extra Optical (TOS link voor een glasvezelkabel) aansluiting. Deze kun je rechtstreeks op een versterker of zo aansluiten. Je kunt dan muziek beluisteren zonder dat je TV aan hoeft te staan.

Deze aansluiting zit er niet meer op. Gebleven is uiteraard de HDMI aansluiting en de Ethernet aansluiting. De Ethernet aansluiting gaat nog steeds niet verder dan 100Mb. De Wifi is inmiddels opgepept naar 8011ac. Maar ook de andere gebruikelijke standaarden worden ondersteund: 8011 (a, b, g, n). Wifi is dus je belangrijkste netwerktoegang.

Apple-TV-4-002

Daarnaast beschikt de Apple TV over een USB aansluiting. Bij de Apple TV 4 is dit er één van het type C. De nieuwe Apple TV heeft Bluetooth versie 4 ingebouwd. Daarmee zijn ook bluetooth koptelefoons mogelijk.

Het is even opletten: bij de Apple TV 3 zit er een HDMI kabel bijgesloten, bij de 4 zit die er niet meer bij. Het lijkt me dat de Mediamarkt het druk krijgt op 2de kerstdag.

In gebruik nemen

We beperken ons hier even tot de Apple TV 4. Het interface is fors onder handen genomen en ook de manier van in gebruik nemen is gewijzigd. Dit lijkt nu veel meer op de manier zoals we dat gewend zijn van een iPhone of een iPad.

 1. Sluit de Apple TV via de HDMI kabel aan op je TV (of je versterker). Er zit geen uitschakelaar op de Apple TV, dus hij start gelijk op.
 2. Koppel de afstandsbediening. Er wordt gebruik gemaakt van Bluetooth om te koppelen.
 3. Kies je de gewenste taal.
 4. Nu krijg je een keuze hoe je de Apple TV wilt instellen om te kunnen gebruiken. Sinds iOS 7 kun je gebruik maken van Bluetooth om een Apple TV te installeren. Bij de Apple TV 3 is dat nog een “undocumented” feature. Om de Apple TV 4 te installeren met je iPhone heb je daar wel iOS 9.1 voor nodig. Schakel desnoods Bluetooth in op je iPhone en leg hem naast of op de Apple TV. Op het popup dat nu verschijnt vul je je wachtwoord in van je Apple ID en de rest gaat vanzelf.
 5. Doe je de instellingen met de hand, kies dan een Wifi netwerk, geef het wachtwoord in en maak de instellingen voor de App store, iCloud en eventuele thuisdelingen.
 6. Gefeliciteerd! Je bent klaar om te beginnen.

Apple TV bedienen met je iPhone

Hoe cool is dat! Het is mogelijk om met je iPhone, iPad of Apple Watch de Apple TV te bedienen. Daarvoor beschikt de iTunes Store over een app Remote. Vervolgens kun je de Apple TV bedienen vanaf je iPhone of iPad. De app laat je ook direct zien welke bibliotheken voor thuisdeling er beschikbaar zijn. Alle inhoud daarvan kun je vervolgens kiezen op je iPhone of iPad en afspelen op je Apple TV.

Bedien je Apple TV met je iPhone of iPad

Voor het bedienen van de Apple TV 4 is een TV OS 9.1 nodig. Die is heel recent. De kans dat die al op de Apple TV 4 zit, is dus klein. Daarvoor is een update nodig. Standaard uit de doos staat de optie om updates automatisch te downloaden aan en is het dus een kwestie van tijd. Controleer eerst welke versie je hebt. Dat doe je door naar Instellingen te gaan en te kiezen voor Algemeen > Info.

Software bijwerken

Kun je niet wachten en wil je direct je software bijwerken (en waarom zou je dat niet willen), ga dan naar Instellingen (het bekende tandwieltje) kies voor Systeem > Software Updates. Daar kies je voor Werk software bij. Kijk ook gelijk even of Werk automatisch bij op Aan staat.

Apps

De Apple TV 3 komt met alle standaard apps. Voor de Apple TV 4 zul je ze zelf moeten downloaden. Er zijn ook apps die je al hebt aangeschaft. Kijk voor welke apps dat zijn onder Aankopen.

De “standaard” collectie omvat onder meer:

 • NOS app, waar je Journaal uitzendingen kunt bekijken
 • Radio app met alle Nederlandse radiostations
 • Netflix, met nieuwe interface
 • Flickr
 • YouTube

en zoals gezegd de eerste games. Kijk verder zelf wat er van je gading bij zit. Uiteraard dien je te beschikken over een geldig Apple ID met wachtwoord.

Nog meer tips

Hopelijk kun je hiermee aan de slag. Voor meer tips verwijs ik naar eerdere artikelen en raad ik je aan om vaker terug te komen naar AskJohnAppleseed.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.