Office 2016 voor Mac

Het was in 2010 dat Office 2011 werd uitgebracht. Het werd na 5 jaar dan ook wel eens tijd dat Microsoft een nieuwe  Office versie voor Mac op de markt zette. Microsoft is één van Apple’s grootste software ontwikkelaars en de relatie gaat ver terug. Weinigen zullen zich weten te herinneren dat Excel ooit speciaal voor de Mac geschreven is, ver voordat er een Windows versie beschikbaar was. Maar het zal wel te wijten zijn aan het Steve Balmer tijdperk dat de onderlinge relatie enigszins is bekoeld.

Sinds 2010 is er op de Mac veel gebeurd. We hebben Restore en Auto Save gekregen, full screen apps en Retina schermen. Al deze ontwikkelingen heeft Microsoft links laten liggen en waar andere ontwikkelaars één of meer van deze ontwikkelingen wel in hun software hebben verwerkt, bleef het aan het Office front oorverdovend stil. Je mag wel betalen voor de licentie, maar verwacht niet dat je ook een volwaardig pakket krijgt.

Met name een functie als Auto Save leek nou juist zo geknipt voor Office, geplaagd als het werd door de vele crashes. Maar ook het niet ondersteunen van Retina schermen maakte dat Office er op het scherm van een Macbook Pro niet echt fraai uit zag.

Ok, fast forward naar 2015.

Een nieuwe lente?

Het nieuwe Microsoft heeft al eerder een voorproefje gegeven van de hernieuwde vrijage met Apple door Office voor iOS te introduceren in een gratis versie. De OS X versie past daar naadloos bij wat betreft de looks ’n feel.

Microsoft heeft er voor gekozen om Office 2016 eerst als abonnement uit te brengen als Office365 en pas later in het jaar een boxed versie te introduceren. Het is even een rekensommetje, maar naar schatting zal de koopversie wederom zo rond de €100 gaan kosten voor de Thuis versie. Aangezien Microsoft deze versie heeft aangeduid als de 2016 versie, mogen we er voorzichtig van uitgaan dat er volgend jaar geen nieuwe versie op stapel zal staan. De koopversie zal dan goedkoper zijn. Kun je niet wachten, sluit dan een Office365 abonnement af en kies voor de maandelijks opzegbare optie. Dan kun je na introductie opnieuw een afweging maken.

Het voordeel van Office365 is dat je Office op maximaal 5 Macs (of PC’s) mag installeren en krijg je, voor wie dat wil, Outlook er bij. Uiteraard krijg je dan ook de beschikking over de volledige (en complete) iOS versie, die je ook weer op 5 apparaten mag installeren. Die licenties kun je allemaal zelf houden of delen met anderen. Die anderen krijgen ook allemaal een eigen account.

Verder krijg je voor elke installatie 1TB aan cloud opslag plus 60 Skype minuten per maand.

The Package

Kies je voor de abonnement versie dan kun je er voor kiezen om maandelijks te betalen of in 1 keer een jaarabonnement af te sluiten. Je kunt Office365 ook eerst een maand uitproberen. Kies je voor deze optie dan krijg je ook echt alle faciliteiten van het betaalde abonnement.

Betaal je per maand, dan bedragen de kosten €10 en kies je gelijk voor een jaarabonnement dan krijg je korting en betaal je €99. De maandelijkse versie is ook per maand opzegbaar.

Misschien wel iets typisch Microsoft, maar wat het lastig maakt is dat Microsoft een hele rits abonnementen heeft. Er zijn versies voor Thuisgebruik (2), er zijn versies voor Zakelijk gebruik (3) en er zijn versies voor het Onderwijs (3). Het zijn voornamelijk de prijzen en de bundeling die het verschil maken en dat maakt tevens dat het niet eenvoudig is om te switchen van pakket.

Verwarrend aankoopproces

Een tweede complicerende factor is dat Microsoft meerdere Office365 ingangen heeft en dat maakt het dan weer lastig, zowel bij de aanschaf als later in het gebruik. Het is makkelijk om verstrikt te raken in al die naar elkaar doorverwijzende sites.

Je kunt Office365 aanschaffen via www.microsoftstore.com maar daar kun je geen proefabonnement afsluiten. Dan is er de site: stores.office.com maar dat download een html bestandje dat vervolgens inhoudsloos blijkt te zijn.

Natuurlijk heb je ook nog microsoft.nl. Daar wordt uiteraard Office365 op vermeld. Als je daar op klikt dan kom je op weer een andere site namelijk: products.office.com. Die moet je hebben.

Wil je later je account pagina terugzoeken, dan kan dat door al die doorverwijzingen nog wel eens lastig zijn. Microsoft heeft dat ook ingezien. Tik je op het Google zoekveld: “waar is mijn Office365 account” dan verschijnt er een keurige pagina met daarin uitgelegd wat je moet doen om je account pagina te bereiken.

Ook voor toegang tot de cloud zijn er verschillende pagina’s: zoek je in Google op: Office365 dan zie je als eerste link: Sign in to Microsoft Online Services (https://login.microsoftonline.com). Het klinkt veelbelovend maar daar wordt je geweigerd. Die is voor scholen of bedrijven.

De juiste pagina is office.com. Via deze link kom je zowel bij je account pagina als bij de cloud diensten.

Microsoft Word

Wat gelijk opvalt als je één van de nieuwe applicaties opstart is de vormgeving. Het is veel strakker en minder rommelig, het is kleurrijker en eenvoudiger te bedienen. Het lint is opnieuw ingericht en werkt zoals in de Windows versie. En je hoeft je niet meer te schamen op een Retina scherm: het ziet er heel fraai uit. Verder kun je kiezen voor de klassieke look (de aluminium menubalk van OSX) of een kleurrijker versie, die meer in lijn is met de iOS versies.

Office-2016-Mac-05Er is nu een full screen versie, die net als andere Mac applicaties werkt met de groene knop. Het voelt aan alsof het ook beter past, mede omdat Microsoft voor een groot deel gebruik heeft gemaakt van Apple’s Cocoa ontwikkelomgeving.

Dat wil niet zeggen dat je direct alle voordelen van OS X meegeleverd krijgt. Vergeefs zul je zoeken naar de mogelijkheden voor Restore of Auto Save. Ook de mogelijkheden om bestanden in het scherm te voorzien van een andere naam of een andere folder, zoals je gewend bent met andere OS X toepassingen, zijn niet aanwezig.

Jammer ook dat Microsoft zo in het “eigen” wereldje blijft hangen. Word komt met een eigen woorden- en synoniemenlijst plus een eigen gebruikerswoordenlijst. Op een Mac zitten woordenboeken op systeemniveau ingebouwd en bouw je ook een eigen woordenlijst op. Deze laatste is weer voor alle toepassingen (behalve Office dus) beschikbaar is en  automatisch wordt gedeeld met al je Mac’s en iApparaten.

Het lint is en blijft een verhaal apart. Je vindt het geweldig of je hebt er een hekel aan. In deze versie zijn alle icoontjes opnieuw gerangschikt en moeten de meeste verschillen met de Windows versie voorbij zijn. Verdwenen is de aparte menubalk. Het enige dat is gebleven zijn de icoontjes voor Nieuw bestand, Save, Redo en Opnieuw. Alle andere functies zijn netjes naar de OS X menubalk gebracht.

Nieuw is in elk geval het aparte stijl menu, rechtsboven, niet nieuw voor Windows gebruikers, maar wel voor Mac gebruikers. Hopelijk is de nieuwe rangschikking wat logischer en beter doordacht dan de vorige versie

Het collaboratie deel vind ik persoonlijk wat knullig. Je kunt met meerdere personen tegelijk in een document werk, maar je kunt niet zien wat een ander wijzigt. Pas als iemand het document opslaat, krijgen de anderen de wijzigingen te zien. Eventuele conflicten worden dan netjes gemarkeerd, maar moeten wel apart door iemand worden opgelost.

Microsoft Excel

Zoals ik hierboven al even aangaf, was Excel ooit het eerste serieuze spreadsheet pakker voor de Apple MacIntosh. Sindsdien is er veel veranderd. De vorige versie (2011) struikelde vaak bij wat complexere spreadsheets en bij heel grote spreadsheets was de implementatie dermate belabberd dat het soms te gênant was voor woorden. Eenvoudig sorteerwerk duurde dan veel te lang. Als alle Windows collega’s allang verder konden, stond mijn Macbook Pro, toch niet met de minste specs, nog even te stampen om vervolgens na een tijdje vaak toch weer te crashen.

Office-2016-Mac-04Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om Excel op die manier aan de tand te voelen, dus ik weet niet hoe de performance nu is. Hopelijk zijn ook de nare verschillen in functionaliteiten tussen de Windows en de Mac versie verleden tijd.

Verder is Excel natuurlijk een de facto standaard als het gaat om dit soort data manipulatie en rekenkracht. Microsoft geeft aan dat de manier om formules te bouwen flink onder handen is genomen en dat de mogelijkheden van data analyse en draaitabellen sterk verbeterd zijn.

Persoonlijk vind ik het gebruikte groen wat saai en hard, maar natuurlijk geeft het Excel een super zakelijke en formele uitstraling en over smaak valt al helemaal niet te twisten.

Microsoft Powerpoint

Powerpoint oogt een stuk vriendelijker en voelt in het gebruik wat meer aan als Apple’s Keynote. Daar zijn duidelijk een aantal elementen uit over genomen. Keynote is beroemd om zijn welhaast filmische dia overgangen en het is goed om te zien dat Microsoft duidelijk aandacht heeft gegeven aan dit punt. Ook de templates zijn compleet opnieuw ontworpen.

Office-2016-Mac-07Verder is Powerpoint voor Mac niet volledig identiek aan de Windows versie en zijn de functionele verschillen met 2011 niet zo heel groot. Wel is het presentatiescherm onder handen genomen.

Wat ook hier het meest in het oog springt, is het lint. Ben je een echte Powerpoint gebruiker dan zul je hier opnieuw even in thuis moeten raken. Daar zit wel even een inleertraject aan vast. Alle knoppen zijn er nog, maar ze zitten soms op compleet andere plekken.

Office-2016-Mac-06Wat eerst het Thema tab was heet nu Ontwerp en de tabs Tabellen, Grafieken en Smart art zijn ondergeschoven in Ontwerp. Ook hier geldt dat de gehele menubalk leeg is gemaakt op een paar  icoontjes na: Nieuw bestand (de muis-over geeft Bestand), Opslaan, ongedaan maken en herhalen.

Microsoft Outlook

Voor wie meent niet zonder te kunnen, heeft Microsoft ook Outlook aan het pakket toegevoegd. Dit zat in de vorige versie alleen opgesloten in het bijna €100 duurdere pakket voor zakelijke gebruikers. Dat heeft aardig wat mensen geleerd dat er ook na Outlook nog leven mogelijk is en dat de standaard toepassingen van de Mac een prima alternatief vormen.

Nu zit het er dan toch weer bij. Persoonlijk moet ik wennen aan het nieuw blauw. Na generaties lang geel te hebben gebruikt voor Outlook heeft men om de een of andere, voor mij volstrekt onbegrijpelijke reden, nu bij Microsoft besloten om Outlook blauw te maken. En dan nog een kleur blauw die erg dicht bij het blauw van Word ligt.

Ten opzichte van de vorige versie is er sprake van een enorme performance verbetering en ziet het er op een Retina scherm schitterend uit. Het scrollen gaat uiterst soepel en hopelijk zijn ook alle issues waarbij soms sprake was van overmatig gebruik van bandbreedte nu definitief opgelost.

Helaas is de Outlook implementatie kennelijk volstrekt gericht op integratie met Exchange. Er wordt niet gekeken naar wat er al aan accounts beschikbaar is op je Mac. Dat betekent dat je al je accounts opnieuw moet aanmaken en ook een manier moet zien te vinden om je contactpersonen opnieuw in te voeren. Datzelfde euvel dook ook al op bij de iOS versie. Er is geen sprake van een volledig integratie met iCloud of Gmail. Natuurlijk kun je een account aanmaken, maar dat is geen integratie. Verder is ook de integratie met de iOS versie een lastige. Het zijn eigenlijk 2 losstaande installaties.

Wat betreft Outlook moet de cloud nog worden uitgevonden. Wil je bijvoorbeeld een bestand van 20Mb versturen, dan zul je gebruik moeten maken van een upload dienst. Er is geen integratie met iCloud of met OneDrive of Dropbox.

OneDrive

Bij een Office365 abonnement geeft Microsoft 1TB cloudopslag cadeau. En dat laat je niet zomaar ongebruikt. Bijzonder is wel dat Microsoft geen gelegenheid onbenut laat om Dropbox aan te prijzen in allerlei extra popups en buttons (let op: zet je die eenmaal uit, dan is niet meer terug te vinden hoe je ze weer aan moet zetten). Zo zie je bij Word een éénknops toegang tot Dropbox, heel handig, maar eenmaal uitgezet (vanwege de hinderlijke instructieschermpjes) niet meer terug te vinden.

Maar wil je een bestand opslaan, dan krijg je alleen de mogelijkheid voor opslag op OneDrive (of op je Mac natuurlijk). Jammer dat Microsoft zo weinig doet met de Apple bestandsstructuur. Documenten van Pages zie je op OneDrive terug als een hele serie mappen.

Om bestanden te synchroniseren met de cloud, maak je gebruik van de OneDrive synchronisatie app, die je moet downloaden uit de Mac App Store. Deze app is gelijk de reden om maar helemaal af te zien van het gebruik van OneDrive.

OneDrive gebruikt heel veel CPU kracht.  Regelmatig hoor ik de fans in mijn Macbook Pro in de hoogste versnelling spurten vanwege OneDrive, terwijl er dan helemaal niets te synchroniseren valt. OneDrive is in staat om mijn accu duur merkbaar te verkorten.

Daarnaast crasht de app regelmatig zonder enige kennisgeving en ontstaan er dubbele bestanden omdat er synchronisatie conflicten tussen bestanden bestaan. Aangezien synchronisatie conflicten niet worden gemeld, zul je zelf je bestanden regelmatig moeten controleren.

Hopelijk geeft Microsoft ons in de toekomst 1TB op Dropbox. Wat betreft performance wordt OneDrive op alle punten verslagen door Dropbox. Die doet op de achtergrond geruisloos en snel het werk dat het moet doen.

Voor meer informatie over Office 365 en Office 2016, bekijk dit uitstekende artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.