Mac traag? Check het geheugen

Kijk hier!!! voor El Capitan en een volledige update

Voelt je Mac wat traag de laatste tijd, dan is 1 van de mogelijke oorzaken een tekort aan geheugen. Met het uitkomen van OS X Mavericks is er aardig wat veranderd onder de motorkap. Met name de weergave van processen, CPU gebruik en de weergave van het geheugenbeslag zijn grondig op de schop genomen.

Activiteitenweergave

OS X heeft een aantal ingebouwde tools die precies weergeven wat je Mac zoal bezig houdt. De tool die we gebruiken om te kijken hoe het met het geheugen is gesteld heet: Activiteitenweergave (Activity Monitor).

Ga naar Launchpad > Andere (map) > Activiteitenweergave, of klik CMD + spatiebalk om Spotlight te openen en tik: ACT. Het geheugengebruik vind je onder het 2de tabblad: Geheugen.

Het vak onderaan geeft het samengevatte geheugenbeslag weer.

geheugengebruik

De geheugendruk kun je aflezen in het tijdsverloop met links de oudste weergave en rechts de meest recente. Deze schermafdruk heb ik gemaakt vlak na het opstarten.

Opbouw van het geheugen

Het geheugen valt uit een in 2 hoofdcomponenten:

Fysiek geheugen: dit is het eigenlijke geheugen, het geheugen dat in je computer is geïnstalleerd.

Virtueel geheugen: je Mac reserveert een deel op je harde schijf als een soort overloop. Als het Fysiek geheugen vol loopt worden programma’s of programmaonderdelen tijdelijk “geparkeerd” op dit deel van je harde schijf. Dit proces wordt “swappen” genoemd. De standaard grootte  is  gelijk aan het fysieke geheugen van je Mac. Het wordt aangesproken als er tijdelijk extra geheugen nodig is omdat het fysieke geheugen volledig is verbruikt.

Dit geheugen is altijd langzamer dan het fysieke geheugen, zelfs als je een SSD schijf hebt. Hoe meer je Mac een beroep moet doen op dit virtuele geheugen, hoe langzamer het aanvoelt. Hoeveel er precies wordt gebruikt zie je in de Swap. Zolang dat gering is, zeg: <100mb, dan zit je goed. Wordt dit meer, bijv 500mb dan hoeft er nog niks aan de hand te zijn, maar dan zul je toch moeten kijken of je niet wat programma’s kunt sluiten.

In vorige versies van OS X kon je nog enigszins zien hoe actief er gebruik werd gemaakt van het Swap geheugen. Nu zul je het beslag zelf moeten monitoren en kun je alleen iets afleiden uit het getal zelf. Bottom line: hoe dichter bij 0 hoe beter.

Programmageheugen: het geheugen dat wordt gebruikt voor programma’s.

Bestandscache: dit geheugen is beschikbaar voor programma’s en bevat data van recent gebruikte bestanden. Het zorgt ervoor dat programma’s die je al een keer hebt opgestart, de tweede keer veel sneller openen. De cache wordt gebruikt door alle programma’s en de gegevens van eerder geopende programma’s worden langzaam vervangen.

Wired geheugen: dit deel van het geheugen is “vast” en kan niet naar het virtuele geheugen worden verplaatst. Het bevat onder meer de vaste onderdelen van OS X zelf. Het kan niet door andere programma’s worden gebruikt.

Gecomprimeerd: dit is een nieuwe feature van OS X Mavericks. Programma’s of programmaonderdelen die je een tijdje niet hebt gebruikt, worden in het geheugen gecomprimeerd zodat ze minder ruimte innemen en je meer geheugen overhoudt. Het is een zeer slimme manier om zuinig met een beperkte hoeveelheid geheugen ruimte om te gaan.

high-memory-pressure

Terugkomend op het geheugengebruik: de geheugendruk (Memory Pressure) wordt weergegeven met een aantal kleuren: met groen zit je goed, met geel begint het aardig vol te lopen en rood betekent dat het geheugen kritiek vol is of volledig opgebruikt. Zie je veel geel en rood in de grafiek, dan is je computer behoorlijk aan de langzame kant. De remedie is het bijplaatsen van geheugen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.