OS X: Schijfruimte vrijmaken

Schoon je Mac veilig in 5 stappen

Opstartschijf bijna vol

Voor veel Mac gebruikers komt er onvermijdelijk een moment waarop de volgende boodschap verschijnt:

Dit bericht krijg je als je OS X schijf bijna vol is

Je kunt natuurlijk net doen alsof je het niet gezien hebt door het snel weg te klikken, maar je zult al snel merken dat dit niet genoeg is. Lang voordat je schijf helemaal vol zit, zul je merken dat je Mac traag begint te worden. De reden daarvoor is, dat OS X een deel van je schijf gebruikt als tijdelijk programma geheugen. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Hieronder leggen we in een aantal stappen uit wat je hier aan kunt doen.

LET OP: dit artikel is bijgewerkt voor OS X Sierra!

LET OP: Voor we iets gaan wijzigen, is het goed om er voor te zorgen dat je beschikt over een backup. Als je per ongeluk de verkeerde bestanden verwijderd, dan kun je ze weer snel terug zetten. Een recente Time Machine backup is prima geschikt voor dit doel. Wees extra voorzichtig met bestanden waarvan je geen idee hebt waar ze voor zijn.

Stap 1: Een overzicht van je schijfgebruik

Je Mac beschikt over een uiterst handig hulpmiddel om snel te kunnen zien waar je schijfruimte zoal voor gebruikt wordt.

Ga naar het Apple menu, linksboven, en klik op het appeltje, klik vervolgens op Over deze Mac en op Opslag:

Bekijk je vrije ruimte via het appeltje linksboven in de menubalk

 

OS X maakt nu voor elke schijfpartitie een overzicht aan en dat ziet er als volgt uit:

bekijk de schijfruimte van de verschillende partities

 

Zoals je kunt zien, beschikt mijn Mac over meerder partities. Bij jou kan dit er heel anders uit zien.

OS X verdeelt je bestanden in Documenten, Programma’s, Foto’s, Films, Audio en eventuele Reservekopieën (Backups). Backups is misschien wat onverwacht, zeker als je een Time Capsule gebruikt als backup apparaat. Maar Backups zijn ook de reservekopieën van je iPhone en iPad. Heb je een Macbook Pro of Air, dan maakt je Mac ook gedurende de tijd dat je niet verbonden bent met Time Capsule, backups van de bestanden waar je mee bezig bent. Deze ruimte komt weer vrij zo gauw je weer een Time Machine backup hebt gemaakt of op het moment dat je het nodig hebt omdat je schijf vol raakt.

Sinds OS X Sierra is dit overzicht behoorlijk aangepast. Zo kun je nu zien dat er bestanden op je schijf staan die in principe wisbaar zijn. Vaak zijn dit cache en log bestanden. Nieuw is ook de mogelijkheid om bestanden op te slaan in de Cloud om zo extra ruimte vrij te maken.

Als we op Beheer klikken, krijgen we het volgende:

De nieuwe opties om je schijfruimte te optimaliseren in OS X Sierra

Er zijn nu vier extra opties bijgekomen:

  1. Bewaar in iCloud: documenten opslaan in de cloud is natuurlijk geen nieuw fenomeen. Immers we gebruiken heel vaak al een vorm van cloudopslag, bijvoorbeeld Dropbox. Wel nieuw is dat je nu al je documenten in iCloud kunt opslaan, maar alleen de meest recente op je schijf bewaard blijven. Hou er wel rekening mee dat je mogelijk extra iCloud ruimte moet bijkopen.
  2. Optimaliseer je opslag: eventuele films die je via iTunes hebt aangekocht blijven niet langer op schijf staan, maar verwijderd als je de film hebt bekeken. Geen stress, al je Apple aankopen blijven bewaard. Wil je de film opnieuw bekijken, dan kun je hem gewoon weer downloaden. Een ander interessant punt is het verwijderen van email bijlagen. Veel email bijlagen blijven ergens op je schijf “hangen” nadat je dat bestand hebt bekeken. Echt belangrijke documenten sla je meestal wel ergens op, maar veel bijlagen blijven ongelezen en leiden een sluimerend bestaan. Verderop in Stap 5 komen we hier nog even op terug.
  3. Leeg de prullenmand automatisch: veel gebruikers legen de prullenmand nooit! Als je een bestand verwijderd hebt, verplaats je het naar de prullenmand. Daar kun je het ook weer uitvissen, mocht je je bedenken. Voor veel mensen is deze optie dus heel welkom, maar van echt verwijderen is geen sprake.
  4. Schoon documenten op: als je op de knop klikt, krijg je een overzicht van al je documenten gesorteerd op grootte. Klik er eens op en laat je verrassen. Er zitten vast wel een paar bestanden bij die je kunt missen, of die je ook makkelijk op een externe schijf kunt opslaan.

Stap 2: Verwijder backups

Maak je van je iOS apparaten regelmatig een backup via wifi met iTunes, dan bevinden zich op je schijf één of meerdere backups van deze apparaten. Start iTunes en open Voorkeuren: CMD + ,

Verwijder oude backups in iTunes

Verwijder de oudste backups en bewaar alleen de meest recente. Meerdere backups zijn niet gebruikelijk. Er zijn een paar redenen waarom ze er toch staan: er is de vorige keer iets niet goed gegaan met het maken van een backup (synchroniseren in iTunes) of je hebt een nieuw apparaat gekregen.

Gebruik je iCloud voor je backups, dan kan het geen kwaad om daar ook eens te kijken naar verweesde backups van apparaten die je niet meer hebt.

Stap 3: Leeg je download map

De download map kan vaak ongemerkt aardig wat bestanden bevatten die je al gebruikt hebt,  niet meer nodig hebt of gewoonweg overbodig zijn. ZIP bestanden worden over het algemeen direct uitgepakt, maar andere gecomprimeerde archieven, zoals RAR, blijven gewoon staan. Ook apps die je vanaf internet hebt gehaald (dus niet via de App Store) laten hier het DMG bestand achter. Over het algemeen kun je deze bestanden direct verwijderen.

Stap 4: Foto’s en films

Foto’s en films kunnen naar een externe schijf worden verplaatst. Als je ze naar de cloud wilt verplaatsen, hou er dan rekening mee, dat niet in alle gevallen ook daadwerkelijk leidt tot meer ruimte. De meeste clouddiensten houden een kopie van het bestand op schijf.

Foto’s verplaatsen kan alleen met losse foto’s. Gebruik je de OS X app Foto’s dan staan al je foto’s netjes in de fotobibliotheek. Deze kun je niet ongestraft verplaatsen.

Wil je toch je fotobibliotheek verplaatsen dan zul je eerst een nieuwe moeten aanmaken. Dit doe je als volgt:

Hou de ALT toets ingedrukt terwijl je op de Foto’s app klikt. Je krijgt nu het volgende scherm met een optie om een nieuwe bibliotheek aan te maken.

Maak een nieuwe lege fotobibliotheek aan

Je maakt nu een lege bibliotheek aan. Ga naar Voorkeuren (CMD + ,) – Algemeen en geef aan dat je deze bibliotheek voortaan als systeemfotobibliotheek wilt gebruiken.

verplaats je fotobestanden

Nu kun je je oude fotobibliotheek verplaatsen naar een externe schijf. De bibliotheek bevindt zich in de map Afbeeldingen. Om je foto’s later weer te bekijken, open je de Foto’s map met wederom de ALT toets en kies je voor je oude bibliotheek.

Je iMovie bibliotheek kun je zonder meer verplaatsen. Start je iMovie de volgende keer op dan wordt er automatisch een nieuwe bibliotheek aangemaakt. De oude kun je openen door iMovie te openen met de ALT toets ingedrukt.

Stap 5: Mail en mailbijlagen

Apple Mail bewaart bijlagen die je geopend hebt op een aparte locatie. Bij elkaar opgeteld kan dit een behoorlijk beslag op je schijfruimte leggen. Met de komst van OS X Sierra is er de mogelijkheid om de bijlagen van je schijf vanzelf te verwijderen. Kies je daar niet voor en wil je zelf controle houden, dan vertellen we je hier hoe je te werk moet gaan.

Maar we beginnen we met het legen van de Prullenmand. Ook hier geldt: mail is pas echt verwijderd als je de prullenmand hebt geleegd. Soms zitten hier mails in van jaren geleden. Open de prullenmand, selecteer alle berichten (CMD + a), rechtsklikken en kies voor verwijderen.

Heb je de prullenmand geleegd dan zijn automatisch ook de bijbehorende bijlagen verwijderd. Er zijn echter omstandigheden te bedenken waarbij dat niet volledig goed gaat. Voor het verwijderen van overgebleven bijlagen open je Finder. Klik op Ga in de menubalk. Hou de SHIFT toets ingedrukt. Dan verschijnt de Bibliotheek.

Ga vervolgens naar Containers en zoek naar com.apple.mail. Open deze map en ga naar Data > Library > Mail downloads. Je krijgt nu een lijst met mappen met een ingewikkelde aanduiding. Elk van deze mappen bevat een mail bijlage: PDF’s, DOC’s, XLS bestanden etc. Bepaal zelf wat er weg kan. Je kunt ook even diep ademhalen en besluiten dat je ze allemaal weggooit. Je bent ze ten slotte niet echt kwijt, zolang je het oorspronkelijke bericht nog hebt.

LET OP: In vorige versies van OS X gebruikte je de ALT toets. Om de één of andere reden is hier nu verandering in gebracht. Ook kon je in vorige versies de Bibliotheek permanent zichtbaar maken in het menu Ga, maar ook die optie is nu verdwenen.

Het is ook mogelijk om je prullenmand in Mail automatisch te verwijderen elke keer als je je mail afsluit. Kies in Mail voor Voorkeuren (CMD + ,) en vervolgens voor Accounts. Per email account kies je voor Serverinstellingen. Onderaan zie je de de opties voor het wissen van verwijderde berichten.

Andere opties

Er zijn andere plaatsen waar veel ruimte gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan cache bestanden. OS X is in staat om zelf wat huishouding te doen op dit punt. Maar dat gaat alleen goed als je je Mac regelmatig opnieuw opstart. Ben je nu toch bezig om ruimte vrij te maken, start je Mac dan even opnieuw op en maak er een gewoonte van om dat regelmatig te doen. OS X leegt caches op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis. Je hoeft dan niet zelf te prutsen met allerlei obscure bestanden.

Zoals je zult begrijpen ben ik geen voorstander van hulpprogramma’s als OmniDiskSweeper. Verwacht van mij geen uitleg over deze tools. Ze doen vaak meer kwaad dan goed is voor je Mac.

Mocht je met bovenstaande tips niet in staat zijn om voldoende ruimte vrij te maken, overweeg dan eens een herinstallatie. Het klinkt drastisch en dat is het ook, maar het is beste manier om je Mac te ontdoen van allerlei rommelbestanden. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Tot slot: Heeft dit artikel je verder geholpen, help mij dan om deze site zonder reclames in de lucht te houden. Via de Doneren knop aan de rechterkant kun je een bedrag overmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.