OSX: Stream video’s van je Mac of Windows PC naar je iPad of iPhone

De dagen waarin we tijd doorbrengen op caravan, boot of vakantiehuis, zijn weer aangebroken. Stel je wilt ’s avonds een film bekijken die is opgeslagen op je Mac. Welke opties zijn er dan?
Je kunt dan natuurlijk je computer met externe schijven meenemen. Dat is doenbaar als je een Macbook hebt, maar dat wordt al wat lastiger met bijvoorbeeld een iMac.

of…..

Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid van het streamen van video’s, draadloos vanaf je thuisplek naar je iPhone of iPad. Dat kan via het GSM netwerk, maar het is wel handig als je gebruik kunt maken van een Wifi netwerk.

In 3 stappen leg ik je uit hoe dat werkt:

Stap 1: Installeer Air Video Server

Op de Mac (of je Windows PC) installeer je Air Video Server. Air Video Server streamt al je video materiaal draadloos, waarbij het ook nog eens automatisch films converteert naar formaten die begrijpelijk zijn voor een doorsnee IOS apparaat: een iPhone of iPad. Omzetten van films naar mp4 of m4v is niet nodig. Deze app is gratis en te downloaden vanaf deze site: www.inmethod.com.

De installatie ervan is redelijk eenvoudig. Na de installatie toont de server zijn status op de menubalk. Dit pictogram geeft je ook toegang tot de instellingen.
Air video Server menubar voor OSX / OS X

We gaan nu eerst de nodige instellingen doen. Klikken op het Air Video pictogram geeft je het volgende menu:
Air Video Server Mac OSX / OS X

Kies PREFERENCES en via Add Folder stel je de schijven of mappen in waar je films zijn opgeslagen. Air Video Server Mac schijven of mappen toevoegen in OSX / OS X

Je kunt er net zoveel in kwijt als je wilt. Wil je alleen thuis kunnen streamen, dan ben je hier klaar. Om films vanaf je vakantieadres te kunnen kijken moeten we de REMOTE instellingen kiezen.
Air video server Mac remote instellingen in OSX / OS X

Kies de optie ENABLE Access From Internet (Beta). Er wordt een 9 cijferige pincode aangemaakt die je straks moet gebruiken om toegang te krijgen tot je server.

Hou de optie om automatisch je router in te stellen aangevinkt. (Op mijn Airport Extreme werkt dit feilloos).

Test vervolgens nog even de verbinding (Test Connection). Verloopt alles goed dan krijg je het volgende scherm:
Air Video Server Mac geslaagde instelling in OSX / OS X

Stap 2: Het instellen op iPhone en iPad

Je bent er nu bijna:
Bij een zender hoort natuurlijk ook een ontvanger, een client. Die moet je voor je iPhone of iPad downloaden in de App Store. Er bestaat een gratis versie met wat beperkte mogelijkheden. Maar dat is prima geschikt om te kijken of alles werkt. De volledige versie kost €2,69, en geloof me: dat is het meer dan waard! Download van de App Store.

Installeer de App op de iPhone of iPad en zoek de server op:

Air Video op iPhone: zoek de server op voor OSX / OS X

Kies de server die je het meest bekend voorkomt en voer de pincode in die zojuist is aangemaakt. Verloopt alles goed, dan kun je vervolgens je map met de films zien:
Air Video op iPhone vanaf OSX / OS X

Stap 3: Streamen

Kies voor rechtstreeks afspelen of voor afspelen met live conversie:

Air Video op iPhone

Vervolgens kun je achterover leunen en genieten van je films!

Sit back and relax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.