Tips om je iPhone veiliger te maken.

iOS 7: Security en Privacy instellingen

Hou je iPhone voor jezelf! Tips om je iPhone veiliger te maken.

De iPhone is één van de beter beveiligde smartphones. Toch heeft Apple zijn best gedaan om in iOS 7 nog meer beveiliging in te bouwen. Tegelijkertijd heeft Apple meer inzicht geboden om deze beveiliging en de privacy die daar mee samenhangt, naar eigen smaak in te stellen.

In deze post wil ik een aantal instellingen doornemen die van invloed zijn op beveiliging en privacy.

Toegangscode instellen.

Het belangrijkste dat je kunt doen, om je iPhone of iPad te beveiligen, is het instellen van een toegangscode. Dit doe je als volgt:

Ga naar Instellingen >  Toegangscode (of Touch ID en toegangscode)

ios7 - security en privacy, toegangscode instellen

Heb je tot nu toe geen Toegangscode (Codeslot) ingesteld, dan krijg je direct het scherm met de instellingen voor het Codeslot. Kies voor: Zet code aan. Heb je wel een Toegangscode ingesteld, dan moet je die eerst ingeven, voordat je wijzigingen in dit scherm kunt aanbrengen.

Standaard staat Eenvoudige code ingeschakeld. Dit geeft de mogelijkheid om een 4-cijferige pincode in te stellen.

ios7 - security en privacy, eenvoudige toegangscode

Alhoewel waarschijnlijk het meest gebruikt, biedt dit toch geen optimale beveiliging. De code die je invoert is er 1 van slechts 10.000 verschillende mogelijkheden. Het is daarom beter om deze optie uit te zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om elke willekeurig reeks aan cijfers (of een woord – is veiliger, maar lastiger in te voeren!) als Toegangscode in te stellen. Tijdens het invoeren van de cijfers geeft je iPhone (of iPad) geen aanwijzing hoe lang de code is die je hebt ingesteld.

Een vreemde die probeert zich toegang te verschaffen tot je iPhone of iPad, heeft dus gelijk een veel grotere horde te nemen. Immers het aantal mogelijke codes is nu vrijwel oneindig geworden. Het toevoegen van slechts 1 cijfer, zodat een 5-cijferige code ontstaat, biedt dus gelijk al een veel grotere mate van beveiliging omdat een dief niet weet hoe lang de code is die moet worden ingevoerd.

Je krijgt nu het volgende:

ios7 - security en privacy, toegangscode instellen

Kies de cijfers van het toetsenbord en voer een code in.

Sleutelhanger in de Cloud

Tijdens de introductie van iOS 7, afgelopen juni, kondigde Apple ook Sleutelhanger in de Cloud (Keychain in the Cloud) aan. Het idee hierachter is dat je wachtwoorden die je gebruikt voor de verschillende websites, kunt synchroniseren over je verschillende apparaten (Mac, iPhone, iPad). ios7 - security en privacy, wachtwoorden invullen

Bij de release in september, is deze faciliteit nog niet beschikbaar gemaakt. Mijn inschatting is dat dit samenhangt met de introductie van OS X Mavericks.

Vooruitlopend hierop zijn wel delen van de Sleutelhanger ingevoerd. Dit betreft dan met name de wachtwoorden voor de verschillende websites. Je kon al langer kiezen om de wachtwoorden op te laten slaan, maar nu kun je ze vinden onder de instellingen voor Safari.

Ga naar Instellingen > Safari > Wachtwoorden en invullen.

Klik je hierop dan kom je in het volgende scherm: ios7 - security en privacy, wachtwoorden

Nu we onze iPhone hebben beveiligd met een sterk wachtwoord kunnen we de optie: Namen en wachtwoorden aanzetten. De volgende optie, Bewaarde wachtwoorden, laat je zien voor welke sites een wachtwoord is opgeslagen. Dit mechanisme komt overeen met Safari voor de Mac. Ook op de Mac worden de wachtwoorden voor websites uit de sleutelhanger gehaald en zichtbaar gemaakt in Safari.

Of je Sta altijd toe activeert is een persoonlijke keuze.

Creditcards

Scroll je even door dan kom je bij een nieuw item: Creditcards. iOS7 stelt je in staat om creditkaart gegevens op te slaan in je iPhone of iPad. Of je dit wilt doen is een persoonlijke keuze. Maar wel eentje die nauw verbonden is aan het instellen van een sterke toegangscode.

ios7 - security en privacy, creditcards

Privacy instellingen

De instellingen die te maken hebben met privacy zitten verspreid. We beginnen met de instellingen in Safari. Daar zijn we op dit moment toch.

Onder Instellingen > Safari bevinden zich een paar interessante instellingen:

ios7 - security en privacy, keychain in the CloudVolg niet moet er voor zorgen dan je al surfend van site naar site niet wordt lastig gevallen met advertenties gerelateerd aan je laatste bezoek of zoekopdracht. De instelling is een “verzoek” om niet gevolgd te worden, geen garantie dat het ook niet gebeurt. Zet deze optie aan.

Blokkeer cookies: standaard staat die ingesteld op: Van Derden en Adverteerders. Je kunt er ook voor kiezen om ze allemaal te blokkeren of ze allemaal toe te staan.

Meld frauduleuze websites: spreekt een beetje voor zichzelf. Zorg dat deze optie aanstaat.

Lees ook de uitleg: Meer informatie over Safari en privacy.

Maar nu we er toch zijn kijken we ook even naar de 2 overige opties voor het legen van de cache. Dat scheelt gelijk weer opslagruimte.

Locatievoorzieningen

Nog meer privacy gerelateerde settingen bevinden zich onder het kopje: Instellingen > Privacy:

ios7 - security en privacy, welke apps gebruiken privacy gevoelige gegevens

We vinden hier ook apps opgesomd die inzage vragen in privacy gevoelige dingen als contactpersonen, de agenda en de reminders. Je kunt ze af en toe eens controleren. Nieuw is de Microfoon. Dit hangt samen met Siri en het gebruik ervan in toekomstige apps.

Kies je voor Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen, dan krijg je een veel interessanter scherm, namelijk alle apps die iets doen met je locatie en je locatie daarvoor opvragen. Van een aantal is het logisch dat ze dat doen: Kaarten, Google Maps, Foto en Camera. Maar er zijn er ook bij waarvoor dat minder logisch lijkt: Nu.nl?, Marktplaats? om een paar apps te noemen die in mijn lijst voorkomen. Bekijk alle apps en besluit voor jezelf of het prijsgeven van je locatie belangrijk is voor de betreffende app.

Systeem

Interessant? Het laatste item is nog interessanter: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem. Hierachter zie je wat je iPhone of iPad zelf over je verzameld. Ook hier weer een aantal apps waarvan het logisch is dat ze iets met je locatie gegevens doen. Maar er zijn er een paar die je misschien liever niet wilt activeren.

ios7 - security en privacy, locatievoorzieningen

Diagnose en gebruik: uitzetten.

iAds op locatiebasis: uitzetten.

Populair vlakbij: een nieuw item, waarvan nog niet precies duidelijk is wat het doet, maar het heeft te maken met social networking applicaties. Mijn advies: (voorlopig) uitzetten.

Voor we naar Veelbezochte locaties kijken, scroll je nog even naar de onderkant van deze pagina. Daar vind je een optie om op de statusbalk weer te geven of er op enig moment een app is die naar je locatie vraagt: aanzetten, just in case…

Veelbezochte locaties

Enige tijd terug is er nogal wat commotie ontstaan omdat bleek dat verschillende leveranciers, waaronder Apple en Google informatie bleken te verzamelen over de gang en wandel van de niets vermoedende gebruikers.

Dat verzamelen gebeurt nog steeds, maar met dit verschil dat je het nu kunt uitzetten. Apple geeft aan dat je dan geen “nuttige informatie op basis van je locatie” meer kunt ontvangen. Dat kan misschien spijtig zijn, maar laat je dit aanstaan, dan ontstaat een heel ander scenario. Een ander die jouw iPhone, met toestemming, mag gebruiken, kan precies zien waar je op welk moment geweest bent, hoe vaak je er geweest bent en voor hoelang. Voorstelbaar?

Gerelateerd aan deze optie is de vraag van Apple, gesteld dat je de optie laat aanstaan, of ze jouw verzamelde informatie mogen gebruiken voor het verbeteren van Maps: ik zou het uitzetten.

Reclame 

Gaan we nog even terug naar Instellingen > Privacy dan zijn er nog een paar instellingen die met voorbedachte rade, diep zijn weggestopt. Als je helemaal naar onder scrolt, dan zie je een item Reclameios7 - security en privacy, privacy instellingen

Het bestaat uit 2 onderdelen: Beperk reclame tracking en Stel advertentie-ID opnieuw in.

Apple staat toe dat apps reclame-identificatie gebruiken. Tijdens je bezoek aan websites wordt een profiel opgebouwd dat gebruikt wordt bij het gerichter aanbieden van reclame boodschappen. Dit wordt opgeslagen onder een Advertentie-ID gekoppeld aan jouw persoon. Deze informatie is niet permanent en wordt bijvoorbeeld gereset als je opnieuw opstart. Persoonlijk zet ik mijn iPhone nooit uit en dus wordt deze Advertentie-ID niet gereset. Mijn advies: zet deze optie aan (beperk reclame tracking). Lees ook de uitleg van Apple hierbij.

En het kan geen kwaad om af en toe je Advertentie-ID even opnieuw in te stellen.

Gerelateerd: Toegangscode verwijderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.