Toetsenbord commando’s (Keyboard shortcuts) in OS X

Toetsenbord commando’s doen wonderen.

Als je dan toch de rest van je leven achter een toetsenbord moet doorbrengen, dan kun je maar beter leren om het goed te gebruiken. Vandaar dit artikel over shortcuts, toetsenbord commando’s dus. Vooral als je veel documenten produceert, is het prettig als je niet steeds je handen van je toetsenbord hoeft af te halen om je muis of magic trackpad te gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. De Mac heeft veel shortcuts maar de meest gebruikte passen op een A4’tje.

Voor Windows gebruikers die overstappen naar een Mac is het wellicht handig om te weten dat de meest gebruikte shortcuts van de PC ook werken met de Mac, maar dan moet je de CTRL toets vervangen door de CMD toets.

Systeemtoetsen

De CMD of command toets is de aangewezen toets als het gaat om het geven van commando’s. De toets heeft op oudere toetsenborden een appeltje en op de recente toetsenborden een „oneindige” lus (⌘): Infinite Loop in het Engels. Inderdaad: het adres van het hoofdkantoor van Apple.

Er zijn heel veel shortcuts en je kunt er ook nog een paar zelf maken. Toepassingen kennen eigen shortcuts die specifiek zijn. Maar heel veel hebben een universele betekenis.

Vaak, maar niet altijd, kennen shortcuts een paar alternatieve mogelijkheden. Daarvoor gebruik je de ALT of OPTIE toets (⌥) of de SHIFT (⌃) of de CTRL toets en vaak een combinatie.

De ALT of OPTIE toets, breidt een standaard functie uit. Heb je ergens een menu open staan, dan geeft het vasthouden van de ALT toets soms wat extra mogelijkheden. Open bijvoorbeeld eens het archief menu in Finder en druk dan eens op de ALT toets. Plotseling verschijnen er extra opties. Hetzelfde geldt voor de SHIFT toets.

Systeem niveau

CMD Q: sluit een toepassing af. Gebruik je:

SHIFT CMD Q: dan wordt je uitgelogd.

ALT CMD „eject” zet je scherm uit, maar:

CTRL CMD „eject” start je Mac opnieuw op.

CMD „spatiebalk” opent een Spotlight venster. Dit gebruik je ook als je snel een programma wilt openen. Tik gelijk de eerste letters van het programma en druk op Enter. Sneller kan bijna niet.

CMD , opent het Instellingen venster van de actieve toepassing.

Toepassings- of document niveau

CMD W: sluit een document venster. Maar niet de toepassing. Daarvoor gebruik je: CMD Q. En:

ALT CMD W: sluit alle vensters van hetzelfde type.

CMD N: geeft een nieuw document. In Finder geeft dit een nieuw Finder venster, in Safari een nieuw Safari venster en in een toepassing geeft dit een nieuw document.

CMD O: Opent een bestaand document

CMD P: Stuurt een document of webpagina naar een printer of een PDF document.

CMD A: selecteert de complete inhoud van een document. In Finder selecteer je hiermee de inhoud van een complete map.

CMD C: kopieert de inhoud van het geselecteerde.

CMD V: plakken van hetgeen je gekopieerd hebt met CMD C.

CMD X: knippen.

Schrijf je veel documenten, dan is het ook wel handig om te weten dat een paar veelgebruikte opmaak zaken ook met een shortcut te gebruiken zijn. In iWork gaat dat zo:

CMD B (Bold) geeft vette tekst,

CMD I (Italic) geeft schuine tekst en

CMD U (Underscore) onderstreept de zaak nog eens.

CMD Z maakt uiteindelijk alles weer ongedaan. Herhaaldelijk de CMD Z toets gebruiken zorgt ervoor dat je meer wijzigingen ongedaan maakt.

Documenten opslaan

CMD S: opslaan van een document.

„Opslaan als” werkt een beetje tricky op een Mac en niet zoals je dat misschien gewend bent op een Windows PC:

SHIFT CMD S: in Apple toepassingen (bijv. Voorvertoning, Pages, Numbers, Keynote etc.) maak je hiermee een kopie van je document. In sommige andere toepassingen, bijvoorbeeld (en met name) Microsoft Word, Excel of Powerpoint sla je een kopie op. Het lijkt hetzelfde, maar het is het niet. Apple toepassingen, maar ook toepassingen die geschreven zijn voor de Mac van andere ontwikkelaars, maken gebruik van Versions en Auto-save. Eenmaal aangemaakt hoef je nooit meer te saven. Wil je een andere versie van je document maken, bijvoorbeeld met een wat aangepaste inhoud, dan kun je vooraf een kopie maken met SHIFT CMD S.

Bij Microsoft (maar ook Adobe) dus geen Versions en Auto-save. Alle wijzigingen die je maakt in een document kun je aan het eind met SHIFT CMD S opslaan in een nieuw document.

Minder bekend is dat Apple deze optie ook kent, maar dan gebruik je:

ALT SHIFT CMD S voor het bewaren van het document onder een andere naam. Apple heeft hiermee tegemoet willen komen aan de storm van protesten bij het invoeren van Versions en Auto-save. De meeste mensen houden nou eenmaal niet van veranderingen.

Finder

Finder kent de meeste van de bovenstaande commando’s. Maar Finder kent er veel meer. Een paar die het werken met Finder een stuk makkelijker maken, geef ik hier:

ALT CMD V: verplaatsen. In Finder kun je bestanden kopiëren en plakken, maar veel vaker wil je ze verplaatsen naar een andere map of schijf, daarvoor gebruik je dit commando.

CMD I in Finder toont bestandsinformatie van het betreffende bestand of de map. Dit venster sluit vanzelf als je een ander bestand aankiest.

ALT CMD I opent een info-venster. Dit lijkt op de vorige maar dit is een vast venster waarbij de inhoud zich aanpast als je een ander bestand aanklikt. Er is optisch een subtiel verschil tussen beide vensters. Dit laatste venster beschikt niet over de afgeronde hoeken.

CMD Z werkt ook in Finder. Hiermee maak je bijvoorbeeld verplaatsingen ongedaan. Dat geldt ook als je een bestand per ongeluk verwijderd hebt (heb je inmiddels de prullenbak leeg gemaakt dan lukt dit helaas niet meer). Behalve per ongeluk verwijderen, lukt het ook nog wel eens om met een paar ongecontroleerde muisbewegingen ongemerkt bestanden of complete mappen in andere mappen te stoppen. Ook dan is dit commando soms een reddende engel.

SHIFT CMD N in Finder maakt een nieuwe map aan.

Handig om te weten

Er zijn nog een paar handige toets combinaties:

SHIFT CMD Escape opent een venster waar je toepassingen die zijn vastgelopen geforceerd kunt sluiten. Heb je de pech dat de vastgelopen toepassing nu de toepassing is waar je mee bezig bent, gebruik dan:

ALT SHIFT CMD Escape is om de toepassing waar je je in bevindt, zelf te sluiten.

Wil je een schermafdruk maken, gebruik dan:

SHIFT CMD 3. Wil je een deel van het scherm afdrukken, gebruik dan:

SHIFT CMD 4 en selecteer wat je wilt afdrukken of gebruik de spatiebalk als je het actieve venster wilt afdrukken.

Toetsenbord tip

En dan nog een toetsenbord tip: veel mensen gebruiken een bluetooth toetsenbord bij hun Mac. Daarop ontbreekt een belangrijke, veelgebruikte toets, namelijk „forward delete”. Deze toets zit wel op het grote toetsenbord. Gebruik op het kleine bluetooth toetsenbord:

FN „backspace” voor de forward delete.

Er zijn er nog veel meer, maar deze gebruik ik zelf het meest. Het lijkt me leuk om te weten welke jij het meest gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.