Waarheen met je foto collectie?

Afgelopen zomer heeft Apple de nieuwe Foto’s App aangekondigd. Deze app moet een vervanger worden voor zowel iPhoto als Aperture. Op een manier zoals alleen Apple dat kan, is Foto’s volledig opnieuw geschreven en wordt volledig gebroken met het verleden. Eerder heeft Apple al iets vergelijkbaars gedaan met Final Cut Pro X en met iWork. Eerst worden alle features geschrapt en later weer teruggezet, afhankelijk van de gebruikersprotesten.

Prijzen voor iCloud

Foto’s gaat er van uit dat al je foto’s in de cloud worden bewaard en dat al je wijzigingen direct zichtbaar zijn op al je apparaten. Afgelopen najaar heeft Apple de prijzen voor cloud opslag dan ook verlaagd. De eerste 5Gb zijn gratis voor de alle Apple gebruikers. Maar meestal wordt deze opslag al benut voor het maken van backups. De prijs voor 500Gb bedraagt €9,99 per maand en en voor 1Tb betaal je €19,99 per maand.

Het in de cloud bewaren van foto’s heeft als belangrijkste voordeel dat je altijd overal je foto’s kunt bekijken. Voor veel mensen betekent het ook dat je ruimte op je iPhone of iPad kunt vrijmaken.

iCloud Drive

Eveneens afgelopen september veranderde iCloud in iCloud Drive. Dit betekende een verandering in de opvattingen van Apple. iCloud Drive werd meer vergelijkbaar met concurrenten als Dropbox en Google Drive. Sindsdien klagen veel gebruikers over synchronisatie issues. Vaak worden documenten niet goed gesynchroniseerd en moet je een keuze maken uit verschillende versies. Ik zou lezers dan ook willen adviseren om voorzichtig te zijn met het adopteren van iCloud Drive.

Flickr

Eén van de oudste foto diensten is Flickr. Sinds het roer daar werd overgenomen door Marissa Meyer als CEO, is er hard gewerkt om Yahoo weer op de kaart te zetten. Inmiddels heeft dat geleid tot een stroom nieuwe en vernieuwde diensten. Eén van die diensten is Flickr.

Flickr bestaat al sinds 2004 maar heeft recentelijk, zoals gezegd een flinke boost gekregen. Er is een compleet nieuwe app voor iOS verschenen en Flickr is beschikbaar op je Apple TV. Bovendien is Flickr geïntegreerd met iPhoto, Aperture en Adobe’s Lightroom. Voor Lightroom gebruikers is Flickr een makkelijke manier om foto’s via je Apple TV te presenteren. Kortom redenen genoeg om hier eens naar te kijken.

waarheen-met-je-foto-collectie-003

1 Terabyte opslag

Nog niet zo heel lang geleden gold er voor Flickr een tarief vergelijkbaar met Dropbox. Als onderdeel van het nieuwe elan bij Yahoo zijn de tarieven echter volledig op de schop gegaan.

Elke gebruiker krijgt de beschikking over 1Tb aan opslag. Ik schrijf het nog even uit: één terabyte opslag, gratis. Dat is genoeg voor méér dan 500.000 foto’s in de oorspronkelijke grootte. Dat is ruimschoots voldoende voor de meeste foto collecties. Even snel rekenen leert dat dit zo’n €240 per jaar scheelt ten opzichte van bijvoorbeeld iCloud.

Flickr stelt je in staat om je foto’s in (virtuele) albums te sorteren en te delen met wie je maar wilt. Delen hoeft niet. Je foto’s blijven volstrekt privé. In tegenstelling tot sommige andere partijen, Facebook bijvoorbeeld, draag je de rechten op je foto niet automatisch over. Je houdt de volledige rechten op jouw materiaal.

Flickr activeren

Flickr is standaard ingebouwd in je Apple apparaten. Het is een standaard app op je Apple TV en zowel op je Mac als op je iPhone en iPad kun je standaard een inlog aanmaken.

Wil je Flickr gaan gebruiken dan zul je eerst een account moeten aanmaken. Het account dat je aanmaakt gebruik je vervolgens voor al je andere apparaten. Op je Mac en op je iApparaten ga je naar Systeemvoorkeuren cq Instellingen.

Op je Mac:

waarheen-met-je-foto-collectie-001

en op een iOS apparaat:

IMG_0743

Je moet dan nog wel even de App downloaden. Voor de Mac is er geen app, maar gebruik je Safari of een andere gebruiker.

Op je Apple TV is Flickr een standaard app. Je hoeft er alleen maar even op in te loggen.

Foto’s uploaden

Het uploaden van je foto’s is eigenlijk supersimpel. Je kunt foto’s uploaden vanaf je Foto’s app op je iPhone en iPad en selecteer een aantal foto’s. Gebruik vervolgens de Delen-knop om je foto’s naar Flickr te verplaatsen.

IMG_0744Omgekeerd kun je foto’s ook vanuit Flickr op je iPhone of iPad zetten.

Veel plezier met Flickr en vergeet niet je ervaringen hier te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.