Waarom een Apple Airport?

Zie ook: Wifi problemen opsporen en Verbeter de prestaties van een Airport

Waarom zou je een Apple Airport Base Station aanschaffen?

Vrijwel iedereen heeft al een wifi router. Dus waarom maakt Apple Airport Base Stations en waarom zou je er één aan willen schaffen? Wat zijn de verschillen tussen de Airport Extreme en de Airport Express en zijn deze nou overtuigend beter dan de router die je hebt gekregen van de Kabel leverancier?

Apple maakt een hele reeks Base Stations. In essentie zijn het routers. Apple maakt er 3: de Airport Extreme, Airport Express en de Time Capsule.We zetten ze hier voor je op een rij en gaan in op de volgende aspecten:

  • Wat is Apple Airport en welke apparaten zijn er?
  • Wat is het verschil tussen Airport en wifi?
  • Wat is het nut van een Airport Extreme?
  • Loont het om er één aan te schaffen

Wat is Apple Airport?

Airport is Apple’s benaming voor wifi waarbij gebruik wordt gemaakt van de gebruikelijke standaard protocollen 802.11b, g, n en nu de nieuwe ac.

In plaats van het wifi te noemen, besloot Apple in 1999 voor de naam Airport. Afgezien van de benaming en een paar unieke eigenschappen is er technisch eigenlijk geen verschil tussen wifi en Airport.

De benaming Extreme was oorspronkelijk bedoel voor de 802.11g reeks, maar inmiddels is dit van toepassing op een krachtigere router met additionele poorten en eigenschappen. De prijs van een Extreme is €199.

De Express is een kleinere router met het idee om muziek te kunnen streamen en delen. De prijs bedraagt €99.

De Time Capsule is een Extreme met een ingebouwde schijf die primair bedoeld is als backup apparaat voor Time Machine. De prijs van een Time Capsule is €299 voor een opslagcapaciteit van 2TB en €399 voor 3TB.

De benaming Airport voor wifi werkt wat verwarrend. Inmiddels is in de nieuwere OS X versies de benaming gewijzigd in wifi. Er wordt niet meer gesproken van een Airport interface, maar van een wifi interface en onder iOS is altijd de benaming wifi gehanteerd.

Technisch praten Apple apparaten met elke willekeurige router en omgekeerd kun je niet Apple apparaten prima aan een Airport apparaat koppelen.

Airport Express

De kleinste telg uit de Airport familie is gewoon een goede router die gelijktijdig zowel actief is op de 2,4-GHz als de 5-GHz frequentie. Dus welke frequentieband je draadloze apparaten ook gebruiken, ze maken automatisch verbinding met de best beschikbare band zodat ze altijd op de hoogste snelheid werken. Goedkopere routers en vaak ook de routers die verstrekt worden door de kabelbedrijven doen „of/of”.

Airport-Express-Airplay

 

Tegelijkertijd voegt de Express een aantal typische Apple dingen toe:

  • Audio support: de router bevat een 3,5 mm mini-jack aansluiting die je kunt gebruiken om te verbinden met Audio apparatuur. Je gebruikt deze optie om draadloos muziek af te spelen vanaf een iPhone/iPad, Mac of PC. Er is een ingebouwde Digitaal-Analoog convertor zorgt voor het omzetten van het digitale signaal naar analoog. Audiofielen kunnen gerust zijn: dezelfde aansluiting heeft een ingebouwd lasertje waarmee je het digitale signaal ook optisch aan je apparatuur kunt koppelen.
  • Bonjour: Apple’s protocol waarbij apparaten faciliteiten op het netwerk vanzelf ontdekken en kunnen gebruiken zonder dat er ingewikkelde instellingen of drivers voor nodig zijn. Apple TV’s die op het netwerk zijn aansloten kunnen door alle Apple apparaten gebruikt worden.
  • Via de USB aansluiting kun je een printer koppelen.

airport-express

De Express is een volwaardige router die je overal kunt gebruiken. Is je ruimte niet al te groot, dan kun je hiermee uitstekend uit de voeten. Vaker zul je de Express zien als draadloze netwerkuitbreiding, maar er zit ook een netwerkaansluiting aan voor een bedrade verbinding.

Misschien niet direct voor de hand liggend, maar de Express neem je makkelijk mee op reis. In een hotelkamer beschik je dan over je eigen wifi netwerk voor al je apparaten. Er is 1 extra netwerk poort beschikbaar.

Airport Extreme

020-8166-01_LE-IO-Icons_J28De Extreme is een grotere en krachtigere router dan de Express. Hij ondersteunt tevens de nieuwe supersnelle ac standaard voor wifi. Hiermee haal je met geschikte apparaten, bijna de dubbele downloadsnelheid. Het draadloze bereik is groter en je kunt een fors groter aantal apparaten aansluiten.

 

In tegenstelling tot de Express beschikt de Extreme niet over de audio mogelijkheid. Wel kun je aan de Extreme een externe harde schijf koppelen als netwerk schijf. Verder beschikt de Extreme over 4 gigabit ethernet aansluitingen.

De Extreme fungeert meestal als een centrale router, terwijl de Express meer fungeert als netwerk uitbreiding.

Time Capsule

De Time Capsule is een Extreme met een ingebouwde harde schijf die gebruikt kan worden als backup voor Time Machine. Beschik je over meerdere Macs dan kunnen ze allemaal gebruik maken van deze centrale voorziening.

Kan je kabelmodem nu de deur uit?

Helaas niet. Een Airport Base Station is een router en geen modem. Misschien even een kleine opfrisser: met een router bouw je een netwerk waar je al je apparaten aankoppelt (PC’s, Macs, iApparaten, printers, TV’s etc.), terwijl een modem er voor zorgt dat je dit netwerk kunt verbinden met het internet. Het apparaat dat je krijgt van je internet provider is in feite twee-in-één: zowel een modem als een router.

Dat betekent dat je weliswaar met een router al je apparaten kunt koppelen, maar je nog steeds een modem nodig hebt voor verbinding met het internet. Een Airport Base Station kan wel het routerdeel overnemen,  maar niet het modemdeel.

Om dit op te lossen kun je de Airport via een netwerkkabel aansluiten aan het modem en schakel je het routerdeel uit. Dat lukt niet altijd. Vaak zijn die kasten softwarematig zo afgesloten dat je zelf niets kunt wijzigen. Je kunt je provider bellen voor hulp. Vaak kunnen zij op afstand het routerdeel uitzetten.

Lukt dit niet, dan heb je 2 draadloze netwerken naast elkaar.

Heeft het zin je modem te vervangen?

Een goeie vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. De Airports zijn eersteklas routers met uitstekende prestaties die in vrijwel alle gevallen stukken beter presteren dan de standaard apparatuur van de kabel- of internetbedrijven.

De Extreme en de Time Capsule gebruiken de nieuwste 802.11 ac standaard voor supersnelle verbindingen en beschikken allebei over een dubbele set antenne’s. Hierdoor kunnen ze gelijktijdig opereren over de 2,4Ghz en 5Ghz banden. Je krijgt twee netwerken uit één apparaat. Snellere apparaten kunnen overschakelen op de 5GZ band en worden zo niet opgehouden door de langzamere apparaten. De meeste modems die door de kabel- en internet providers worden geleverd, doen alleen 2,4Ghz of 5Ghz, maar niet allebei tegelijk.

De Express is een uniek apparaat door de mogelijkheid om te koppelen aan je muziekinstallatie en door de compacte afmetingen een prima reisgezelschap.

Maar er is ook het aspect van de installatie en de bediening, en die is zoals je van Apple gewend bent: super eenvoudig.

Airport Utility

Elke Mac beschikt standaard over Airport Utility software. Het zit verstopt in een aparte map. Ga via Launchpad naar de map Andere. De software is er ook voor een iPad of iPhone. Maar dan moet je hem apart downloaden van de App Store.

Wordt er een nieuwe Airport Base Station „ontdekt” dan start de software vanzelf op. De installatie gaat verder zoals je dat van Apple mag verwachten. Je moet een paar dingen opgeven, zoals de naam van je netwerk en een wachtwoord en de installatie loopt verder vanzelf. Airport Utility zorgt ervoor dat het apparaat op de juiste manier in je netwerk wordt opgenomen. Ook als je je netwerk uitbreidt met een aparte Airport Express dan wordt de configuratie automatisch goed opgezet: „it just works”.

De schermafbeelding is een voorbeeld van mijn thuisnetwerk. Alle routers zijn met een netwerkkabel aan elkaar verbonden.

IMG_0355Conclusie

Als je Apple Airport Base Stations gebruikt om je netwerk op te bouwen, dan bouw je in feite een uitstekend functionerend netwerk op: snel, veilig en voorzien van state-of-the-art techniek. Feitelijk voeg je een aantal typisch Apple services toe aan je netwerk, waar je veel plezier aan kunt beleven, zonder dat je een netwerk expert hoeft te zijn. Airport Utility is een uitstekende applicatie om je hele netwerk mee te beheren die heel wat gebruikersvriendelijker is dan menig web gebaseerde interface van de gebruikelijke routers.

Tests kun je op veel plekken op internet vinden, maar we geven er hier een paar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.