Yosemite – beta 2

De update verliep zonder problemen. Ruim 2 weken geleden bracht Apple de 2de beta uit van OS X Yosemite. Deze versie wordt ergens in het najaar verwacht. Voor ontwikkelaars volgen de beta’s elkaar in een hoger tempo op. Maar wij, gewone stervelingen, beperkt Apple het tot een paar releases. Kennelijk worden deze voldoende stabiel geacht om met een groter publiek te kunnen worden gedeeld.

Nieuw bij deze versie is de mogelijkheid om gebruiksinformatie te delen met de applicatie ontwikkelaars. Dit alles moet leiden tot een stabiel product op het moment van vrijgave in de Mac App store.

Handoff

Ondanks dat Handoff, één van de killer features van Yosemite, beschikbaar is met deze versie, kun je het nog niet gebruiken. Daarvoor is iOS 8 nodig en die wordt pas morgen bekend gemaakt.

Niet alle Mac’s zijn geschikt om Handoff te gebruiken. Als je wilt weten of jouw Mac Handoff kan gebruiken, ga je naar Systeemvoorkeuren – Algemeen.

Yosemite Beta 2: Handoff

Is jouw Mac niet geschikt voor Handoff, dan ontbreekt deze optie.

Mail Drop

Mail Drop, één van de nieuwe features, werkt zoals je van Apple mag verwachten. Zonder ergens over te moeten nadenken, verstuur je bijlagen die vele malen groter zijn dan de gangbare mailboxen toelaten om te ontvangen.

Grote bijlagen worden automatisch op iCloud geparkeerd. De ontvanger ziet in de mail een link waar je eenvoudig op kunt klikken om de mail op te halen.

Wel moet je zelf bijhouden welke bestanden er op deze manier verstuurd worden, want ze gaan van je iCloud ruimte af, die daardoor eerder zal vollopen, zeker als je dit veel gebruikt. Mail Drop maakt alternatieve aanbieders, zoals WeShare, overbodig.

Cosmetisch

Het oog wil ook wat en dus wordt Yosemite flink onder handen genomen. Het “plat” maken van het interface, dat wil zeggen ontdaan van alle “skeuomorphistische” elementen, werd door menigeen met de nodige argwaan begroet. Maar ik moet zeggen: het bevalt. Het bevalt beter dan iOS 7, dat in mijn ogen nog steeds rammelt, wat betreft het interface voor sommige apps en de consistente vormgeving van de app iconen.

Yosemite oogt fraai. Het „platte” interface oogt beter doordacht, wat volwassener. Fraai zijn de smalle balken aan de bovenkant, die optisch veel meer ruimte op het scherm overlaten. Het lettertype, dat op een iOS apparaat nogal eens heeft geleid tot klachten aangaande de leesbaarheid, komt hier beter tot zijn recht.

Het is nog lang niet af in beta 2 en het is opvallend om te zien hoe dat proces voortgaat. Veel iconen moeten nog worden aangepast en ook het vervangen van de balken is “on-going”.

Voor wie het zelf wil zien: zoek de verschillen. Het eerste beeld is van beta 1.

Yosemite Beta: systeeminstellingen van Beta 1

 

Yosemite-beta-02

In deze versie passen ook sommige teksten en labels beter. In de vorige beta pasten veel teksten niet in de daarvoor bestemde ruimtes. Nederlands gebruikt soms veel meer letters om een bepaald begrip aan te duiden. Dat zal in andere talen niet anders zijn, maar ook hier wordt druk gewerkt. Ook hier is het eerste screenshot van beta 1:

Yosemite Beta - netwerk instellingen

 

Yosemite beta 2: Netwerk instellingen

iTunes

De nieuwste versie van iTunes biedt vooralsnog alleen optische vernieuwingen. Veel gebruikers ondervinden problemen met iTunes en wachten op een broodnodige vernieuwing van het concept.

Yosemite-beta-07

iTunes is ooit opgezet voor het rippen van CD’s en het beheren van een muziekbibliotheek. Inmiddels doet het veel meer: mobiel apparaten synchroniseren, beheren van apps, toegang tot de iTunes store etc. Daarbij is de core functionaliteit een beetje verwaarloosd. De functionaliteit is niet wezenlijk veranderd in deze versie.

Het uiterlijk van iTunes is flink opgepoetst. Nieuw is het weergeven van Recente aankopen. Definitief verdwenen is de linker zij-balk. Die was al lastiger te vinden, je moest hem apart activeren, maar nu is die balk dus helemaal weg.

Yosemite-beta-09

 

Zwarte modus

Een toevoeging die door sommigen met gejuich werd ontvangen, maar waar ik persoonlijk minder door getroffen ben, is de Zwarte modus. Hierbij worden de menubalk en het dock in zwart weergegeven. Door Apple wordt het aangeprijsd als minder afleidend, maar aangezien de balken van de openstaande schermen ongewijzigd blijven, komt het wat rommelig over.

Yosemite-beta-10

Safari

Onder de motorkap is Safari flink aangepakt, maar aan de buitenkant zie je daar niet veel van terug. Overgenomen van iOS is het (in mijn ogen) hinderlijke gebruik om het webadres te versimpelen. Gelukkig is er in OS X wel een mogelijkheid om dit aan te passen:

Yosemite-beta-05

 

Ook overgenomen van iOS is het weergeven van vaak geraadpleegde sites door een icoon. Ook hier geldt dat je dit kunt aanpassen tot de weergave zoals je dat gewend was.

Yosemite-beta-11

Niet nieuw in Safari is de mogelijkheid om een eigen voorkeurszoekmachine in te stellen, maar wel de toevoeging van DuckDuckGo. Deze zoekmachine kent een sterk groeiend aantal gebruikers, ingegeven doordat deze zoekmachine geen zoekgeschiedenis vasthoudt en feitelijk helemaal niet geïnteresseerd is ons individuele zoekgedrag.

Spotlight

Spotlight, Apple’s onvolprezen zoek toepassing, is fors op de schop genomen. Spotlight is verhuisd van rechtsboven naar het midden en heeft een volledige gedaante wisseling ondergaan. Apple gaat er vanuit dat Spotlight het eerste is wat je gebruikt als je wat wil zoeken. Er wordt gezocht in allerlei bronnen die maar voorhanden zijn, van documenten op je Mac, sites die je hebt bezocht, of sites die je nog niet hebt bezocht. Je hoeft er Safari niet meer voor op te starten.

Yosemite-beta-06

Een belangrijk gegeven, is het feit dat Apple Google als zoekmachine heeft ingeruild voor Bing. Dit is de volgende stap in het uitsluiten van Google. Ooit waren ze de beste maatjes, maar sinds Google het Android experiment is gestart, zijn de relaties danig bekoeld. Een eerder beweging weg van Google hebben we eerder gezien in Maps of Kaarten. Ooit was Google Maps standaard op de iPhone aanwezig, maar in één strakke beweging heeft Apple een eigen kaarten en navigatie app ingevoerd. Toen dat uitkwam werd het al snel met het nodige hoongelach begroet, maar inmiddels maakt bijna 80% van alle iOS gebruikers uitsluitend nog gebruik van Kaarten. Aangezien Apple zeker in Amerika geldt als absolute marktleider, leidt dit er toe dat Google steeds meer van het mobiele verkeer wordt weggehouden.

Voor Siri (wanneer zou dat nu eens in het Nederlands kunnen?) werd Google van begin af aan genegeerd en vervangen door Bing en nu dus ook de desktop: Spotlight. En nee: je kunt Bing in Spotlight (vooralsnog) niet wijzigen.

Spotlight doorzoekt ook Twitter, maar weer niet Facebook of Linkedin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.