Zet je films nog sneller over naar iTunes

iVI converteert al je gedownloade filmsSchreef ik eerder nog over Handbrake in combinatie met Subler als tools om je films naar iTunes te brengen om ze zo te kunnen afspelen op een Apple TV, recentelijk kwam ik een ander programma tegen: iVI.

iVI geeft op dit moment het snelste traject om je films naar iTunes of iMovie om te zetten.

Een kwestie van formaat

Om een film in iTunes te kunnen afspelen in iTunes moet een film het formaat .m4v of .mp4 hebben. Veel films die je download hebben dit formaat, maar veruit het grootste deel heeft het formaat .mkv.

Met name films in dit populaire formaat worden met iVI supersnel omgezet naar .m4v of .mp4. Vraagt Handbrake voor het omzetten van een .mkv film nog ongeveer 45 minuten, met iVI is het een kwestie van een enkele minuut. De snelheidswinst is verbluffend.

Bestanden in het oudere .AVI formaat worden ook omgezet, maar hier is nauwelijks snelheidswinst te behalen.

Workflow

iVI geeft op dit moment het snelste traject om je films naar iTunes of iMovie om te zetten

iVI is een compleet workflow programma die veel processtappen achter elkaar voor je uitvoert. Eenmaal ingesteld doet iVI het volgende voor je:

  • identificeren van TV afleveringen of films
  • film omzetten naar het juiste formaat
  • ondertitels (soft) toevoegen
  • automatisch ophalen van een filmposter, het plot plus de opname gegevens
  • kopiëren van de film naar de door jou opgegeven schijf of map
  • de film of aflevering automatisch voorzien de juiste benaming en / of afleveringsnummer in het door jou gewenste formaat
  • het plaatsen van de film of aflevering in iTunes
  • het verplaatsen van de oorspronkelijke film naar de prullenbak (of elke andere gewenste plek)

En dat allemaal in 1 handeling en in slechts enkele minuten per film. Wow!

 Zo werkt het: iVI instellingen

Start iVI op en ga naar Settings. Je begint met het instellen van je apparaten.

iVI standaard workflow instellen voor conversie van filmsMaak de instellingen zoals aangegeven. De groene indicaties onderaan zijn afhankelijk van de gekozen apparaten. Ook als je een Apple TV 2 hebt, kun je volstaan met deze instellingen. Mijn ervaring is dat films geschikt voor een Apple TV 3 ook perfect zijn af te spelen op een Apple TV 2.

De instellingen onder General spreken redelijk voor zich. De instelling Scan Video Sources stelt je in staat om het proces te automatiseren. In Nederland lukt dat meestal niet, omdat de ondertitels nodig zijn en die komen meestal wat later.

iVI converteert al je gedownloade films

Onder de tab Conversion vind je instellingen die de verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Er zijn een paar instellingen waar je op moet letten:

Dat is Video Quality: met een Apple TV3 en een HD TV wil je alleen het beste toch?

Dan de Default Audio Tracks: kies standaard voor All Audio Tracks. De kans dat een track in het Nederlands is, is vrij klein, behalve misschien bij kinderfilms, maar belangrijker is dat niet altijd de juiste talen worden vermeld en dan kun maar beter geen risico lopen.

De volgende tab is Converted File. De belangrijkste instellingen hebben betrekking op wat er moet gebeuren nadat een film is geconverteerd. Er zijn 3 categorieën: Home Movie, Movie (speelfilm) en TV show (aflevering van een TV serie). Een bestand valt in 1 van deze 3. Per categorie kun je opgeven waar ze moeten worden opgeborgen.

iVI converteert al je gedownloade films

Je instellingen doe je in het onderste deel en de samenvatting zie je bovenaan. De genoemde schijflocatie Iomega HDD is dus mijn schijfnaam. Bij jou komt daar iets anders te staan. Merk op dat je hier tevens de naam van het bestand kunt wijzigen.

Met de volgende tab: Video Sources geef je aan waar je gedownloade films zich bevinden.

De tab Automation, zegt het eigenlijk al. Je kunt het hele proces vanzelf laten lopen. Ware het niet dat wij in Nederland over het algemeen eerst op de ondertitels willen wachten.

iVI converteert al je gedownloade filmsVerder is nog de tab Meta-Data van belang:

iVI converteert al je gedownloade films

Zorg er voor dat Assume unidentified tracks are in user’s default language is uit geschakeld. Want dat zijn ze namelijk nooit.

Tevens kun je er voor zorgen dat je de programma informatie in het Nederlands wordt opgehaald, indien het er is. Net als de ondertiteling laat ook deze vertaling soms wat op zich wachten.

Converteren

Als alles is ingesteld, kunnen we nu gaan converteren. Klik op Check Sources om je films uit je download folder te halen. Heb je die instelling over geslagen dan kun je ze handmatig inslepen.

iVI converteert al je gedownloade filmsAls de benaming van het ondertitelbestand hetzelfde is als als de naam van het filmbestand, dan voegt iVI ze automatisch samen. Zoniet dan zul het met de hand moeten doen.

Dubbelklik op het betreffende bestand:

iVI converteert al je gedownloade films

en sleep het ondertitelbestand naar binnen. Controleer nog even of de taal juist staat ingesteld. Dat is belangrijk als je wilt dat Apple TV automatisch de ondertitels laat zien.

Gebruik tevens de optie Soft Subtitles. Mocht het bestand achteraf niet goed zijn (slecht vertaald, niet synchroon) dan kun je opnieuw ondertiteling toevoegen.

Controleer ook nog even de juiste taal instelling voor het Audio spoor.

Conclusie

iVI van South Pole Software Software betekent een aanmerkelijke versnelling bij het omzetten van gedownloade filmbestanden. Het neemt je een aantal tussenstappen uit handen en brengt de conversie tijd terug tot een paar minuten.

Het is geschreven voor de Mac (sorry windows gebruikers) en je kunt het downloaden in de Mac App Store via deze link. Het kost € 3,59 en dat is het meer dan waard.

iVI standaard workflow instellingen voor film conversie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je een mens bent * Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.